Ακόμα να δεις Rick and Morty;

aris thumbnail

Φαίνεται από χιλιόμετρο. Είσαι ένας από (εμάς) τους τύπους που όλες οι σειρές άρχισαν να τους φαίνονται κενές μετά το True Detective. Που έχουν βαρεθεί να περιμένουν μάταια για μια semi-αξιόλογη κωμική σειρά και παραείναι επιλεκτικοί για να σπαταλήσουν τον χρόνο τους σε generic sitcoms. Είναι ξεκάθαρο. Είσαι ελιτιστής. Και η λύση στο πρόβλημά σου είναι το Rick and Morty. Αλλά και να μην είσαι, πάλι θα σου αρέσει. Μάλλον δε βγάζω νόημα. Όπως και να ‘χει, πρέπει να ξεκινήσεις να βλέπεις Rick and Morty.

aris eikona 1

Γιατί είναι βασισμένο στο αείμνηστο Back to the Future

Στο Back to the Future η χημεία του ήμι-σαλεμένου επιστήμονα Emmet Brown με τον extra cool έφηβο Marty McFly είναι εκρηκτική στο ταξίδι τους πίσω στον χρόνο. Ο Dan Harmon, δημιουργός του Rick and Morty, δανείστηκε από την κλασική κωμωδία των 80’s την συνταγή μιας τέτοιας αλλόκοτης σχέσης για να χτίσει τους δύο ομώνυμους πρωταγωνιστές του.

Ο Rick είναι ένας ψυχοπαθής μπεκρής τρίτης ηλικίας και ταυτόχρονα επιστημονική διάνοια που αρέσκεται να επινοεί εφευρέσεις και να πηγαίνει σε διαγαλαξιακά ταξίδια. Ο Morty είναι ο μάλλον αφελής εγγονός του που άλλοτε πρόθυμα κι άλλοτε καταναγκαστικά τον συνοδεύει στις επικίνδυνες εξορμήσεις του. Μαζί, είναι ένα από τα πιο αντισυμβατικά δίδυμα στην ιστορία των αμερικάνικων παραγωγών.

aris eikona 2

Γιατί είναι Sci-fi & animation

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εξαφανίζεται από την mainstream κουλτούρα η στερεοτυπική αντίληψη ότι το animation είναι για μικρά παιδιά. Σε αυτή την κατεύθυνση βοήθησαν δημοφιλή αμερικάνικα cartoon (Southpark, Futurama, Family Guy κλπ), τα οποία επιφέροντας αλλαγές στην ισχύουσα θεματολογία και χιούμορ, άνοιξαν το animation και στο ενήλικο κοινό. Χάρη σε αυτή την εξοικείωση του κοινού, το μέσο του animation προσελκύει πλέον όλο και πιο πολλούς δημιουργούς για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Ένα μέσο που έχει το μεγάλο πλεονέκτημα τα όριά του να τελειώνουν εκεί που στερεύει η φαντασία του καλλιτέχνη.

Μια σειρά λοιπόν που βρίθει από τις περιπέτειες ενός μανιακού επιστήμονα σε εναλλακτικές διαστάσεις και μακρινούς γαλαξίες, επωφελείται στο έπακρο από αυτή την ιδιότητα του animation, αφού δίνεται απόλυτη ελευθερία στον δημιουργό να αποτυπώσει στην οθόνη ότι πιο κουλό και παλαβό συλλάβει η φαντασία του. Ειδικά δε όταν μιλάμε για μια σειρά της οποίας δημιουργός είναι ο Dan Harmon, ο άνθρωπος που κατάφερε να εμπλουτίσει με άπλετη εφευρετικότητα το Community, το οποίο χωρίς τις πολύχρωμες πινελιές του θα ήταν ένα τυπικό sitcom κολεγίου. Ο συνδυασμός Dan Harmon και animation είναι καλύτερος από κρέπα με σοκολάτα μπισκότο.

aris eikona 3

Γιατί το χιούμορ του είναι πρωτοπόρο και ακραίο

Βασικά είναι τέρμα ακραίο. Το Rick and Morty θα σε κάνει να γελάσεις με ακρωτηριασμούς, γενοκτονίες εξωγήινων πολιτισμών, λούνα παρκ χτισμένα στον οργανισμό άστεγων και ανθρωπόμορφα jellybean-παιδεραστές, ενώ ταυτόχρονα ειρωνεύεται την αστική ζωή της τυπικής αμερικάνικης οικογένειας. Ακούγεται υπερβολικά καλό, είναι υπερβολικά καλό.

aris eikona 4

Γιατί κατά κάποιον παράδοξο τρόπο είναι ακόμα underground

Όλοι έχουμε την έμφυτη ανάγκη (έστω κι αν δεν την εκφράζουμε πάντα για λόγους μετριοφροσύνης) να αναφωνούμε πως ακούγαμε το τάδε συγκρότημα πριν γίνει γνωστό ή ότι βλέπαμε την Χ σειρά πριν αποκτήσει μεγάλο fanbase. Είναι ένα σκοτεινό κομμάτι του εαυτού μας, ο hipster που λυσσάει μέσα μας. Ευτυχώς το Rick and Morty βρίσκεται ακόμα σε στάδιο να ανταγωνίζεται την σελίδα του Stan Αντιπαριώτη στο facebook, πράγμα που σημαίνει ότι προλαβαίνεις κι εσύ να γίνεις από τους γαμάτους που το ήξεραν πριν γίνει ευρέως γνωστό. Go for it.

Άρης Χριστάκης


Film geek, ενθουσιάζεται εύκολα, του αρέσουν οι χλωμές