Εάν η Λία είναι Βίσση, τότε η βία είναι λύση

hooligans

Η Elisabeth Kubler-Ross περιέγραψε 5 φάσεις, από τις οποίες περνάει ο άνθρωπος για να αποδεχτεί τελικά τον θάνατο.

1)Άρνηση

2)Θυμός

3)Διαπραγμάτευση

4)Κατάθλιψη

5)Αποδοχή. 

Σκεφτείτε το λίγο και προσαρμόστε το στα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Στέκει, έτσι; Τώρα ας εισχωρήσουμε σε κάτι πιο συγκεκριμένο. Το θέμα της βίας στα γήπεδα. Παγκόσμιο φαινόμενο σίγουρα. Κάποια κράτη έχουν καταφέρει να το εξαλείψουν (μέσα στα γήπεδα, έξω είναι άλλο θέμα) είτε με απλούς νόμους οι οποίοι βρήκαν ανταπόκριση, είτε με λίγο πιο ακραίους. Στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί κάποιο είδος προόδου και ούτε πρόκειται.

Οπότε είναι θεμιτό να φτάσουμε επιτέλους στο 5ο στάδιο. Την αποδοχή. Ενώ έχουν περάσει δεκαετίες στις οποίες ανατρέχουμε στα προηγούμενα στάδια, είναι η ώρα να αποδεχθούμε την κουλτούρα του λαού μας και να αντιμετωπίσουμε την πικρή αλήθεια. Δεν άλλαξε ούτε πρόκειται να αλλάξει κάτι. OK;

Είναι ένα ακόμα Σάββατο κατά το οποίο οι αγώνες της Superleague θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού. Σαν να λέμε “ας βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο και μετά βλέπουμε”. Εν μέρη πρόκειται για αποδοχή του γεγονότος ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να ληφθούν τα (επιτυχημένα) μέτρα που λήφθηκαν σε άλλες χώρες. Να σας πω κάτι; Δεν πειράζει. Έχουμε τουλάχιστον αυτογνωσία και είναι ένα θετικό βήμα. Το οποίο μας φέρνει στο εξής συμπέρασμα: στους ακραίους λαούς (διάολε, είμαστε ένας από αυτούς) αρμόζουν οι ακραίες λύσεις.

Πριν με θεωρήσετε φασίστα ή κάτι ανάλογο, δεν αναφέρομαι σε πολιτικά θέματα. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι δεν έχουμε λάβει σωστή παιδεία. Κάτι το οποίο μας απαγορεύει να λειτουργήσουμε οργανωμένα και ψύχραιμα. Από την αντίληψη ότι ο πεζός έχει προτεραιότητα στον δρόμο μέχρι την αποδοχή και αρμονική συνύπαρξη με άτομα που έχουν διαφορετικές γνώμες από εμάς. Νομίζω ότι έγινα κατανοητός.

Και ποια είναι η ακραία λύση την οποία προτείνω πάνω στο θέμα της βίας στα ελληνικά γήπεδα; Αυτή εδώ:

Πολέμησε την φωτιά με φωτιά λέει η παροιμία (και οι Metallica). Σκέψου το εξής: γίνεται ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, ας πούμε για παράδειγμα Ολυμπιακός-Παναθηναικός. Μέρες πριν τον αγώνα δίνεται στην δημοσιότητα η πληροφορία ότι θα υπάρχουν στο γήπεδο οπαδοί και των 2 ομάδων. Και όχι μόνο αυτό. Δεν θα υπάρχει ίχνος αστυνομικής παρουσίας μέσα. Τίθεται ευγενικά στους γονείς με παιδιά,σε ηλικιωμένους και στους ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας να μην παραβρεθούν. Ανάμεσα στους οπαδούς των δυο ομάδων θα υπάρχει κενό μιας (άντε, το πολύ δυο) θύρας. Είναι δεδομένο ότι ο αγώνας δεν θα ξεκινήσει ποτέ. Τι ακριβώς θα γίνει;

Ντου και από τις 2 πλευρές, ρόπαλα, καδρόνια, μαχαίρια και πιστόλια φωτοβολίδας αναλαμβάνουν δράση. Χύνεται αίμα στις κερκίδες, κεφάλια σπάνε, μυαλά χύνονται στο κρύο τσιμέντο και η Ελλάδα θρηνεί για τα θύματα της. Μέχρι να μην μείνει κανένας. Βασικά κάποιοι θα μείνουν όρθιοι να κοιτούν με απορία τα πτώματα που έχουν στοιβαχθεί τριγύρω τους. Κλειδωμένοι μέσα στο γήπεδο μετά από ώρες ανείπωτης βίας, οι επιζώντες θα φτάσουν στο συμπέρασμα ότι η ζούγκλα είναι γεγονός και οι τηλεθεατές (πρέπει να έχεις τηλεοπτική κάλυψη, πως αλλιώς θα επιβιώσει ο καταναλωτισμός) θα καταλάβουν σε ποια χώρα ζουν. Αφού ανοίξουν οι πόρτες, αυτοί που θα έχουν παραμείνει μέσα θα οδηγηθούν στην φυλακή και αφού γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από τις κάμερες (είμαστε Ευρώπη, μην το ξεχνάς) ώστε να δούμε ποιοι διέπραξαν φόνο και ποιοι όχι. Την επόμενη εβδομάδα πάλι τα ίδια.

Ξέρω τι σκέφτεσαι αλλά θα σου πω τι έχω εγώ στο μυαλό μου και πες μου αν διαφωνείς. Δεν με πειράζει καθόλου που θα αλληλοσκοτωθούν πίθηκοι που δεν προσφέρουν στην κοινωνία ούτε στο ελάχιστο. Δεν θα χάσουμε κάποια γιατρειά για τον καρκίνο. Για την ακρίβεια θα ξεφορτωθούμε ένα κομμάτι του. Νιώθουν μίσος ο ένας για τον άλλον επειδή ο τάδε φοράει ροζ και ο άλλος φούξια; Κανένα πρόβλημα. Άσε τους να λύσουν τις διαφορές τους όπως θέλουν χωρίς να υπάρχει ίχνος κινδύνου για τους ανθρώπους που είναι φιλήσυχοι και επέλεξαν να αγαπούν (ω, τι αμάρτημα) την ομορφιά που προσφέρει ένα άθλημα. Σε πληροφορώ ότι με μαθηματική ακρίβεια ο αριθμός του καρκινώματος θα μειωθεί αισθητά μέχρι να εξαλειφθεί εντελώς. Ας δώσουμε στα κινούμενα ζόμπι των οπαδικών στρατών αυτό που ακριβώς θέλουν και θα είμαστε όλοι χαρούμενοι σε μια υπέροχη κοινωνία.

Είπαμε. Αποδοχή.

Πολίτης Κάιν


Ο Πολίτης Κάιν δεν είναι ρατσιστής. Σας μισεί όλους το ίδιο.