Εσένα σου αρέσει το St.Anger;

st-anger-re-recording

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Το St. Anger είναι ο χειρότερος δίσκος των Metallica. Αντικειμενικά μιλάω και όχι υποκειμενικά. Η παραγωγή του είναι τόσο επιτηδευμένα εμετική  που κοντράρει στα ίσα το προεκλογικό σποτ του Καμμένου. Οι κατσαρόλες όλου του κόσμου θα μας κάνουν μήνυση αν ακούσουν ότι τις παραλληλίζουμε για ακόμα μια φορά με τα κλαπατσίμπανα του συμπαθέστατου (ναι ρε, είναι) Δανού και γενικά η όλη κατάσταση δημιουργίας του δίσκου θύμιζε τρελάδικο (δες Some Kind Of Monster).Οπότε, λογικό το αποτέλεσμα.

 

Από την άλλη πλευρά, μου φαίνεται λίγο γραφικό το γεγονός ότι εν έτη 2015 μιλάμε για αυτό τον δίσκο. Θυμάμαι το 2003 να γίνεται πανικός. Το θάψιμο ήταν ατελείωτο, κάποιοι λίγοι υπερασπιστές του να προσπαθούν να σώσουν την κατάσταση και πάει λέγοντας. Πλέον σήμερα ο κόσμος έχει προχωρήσει, ασχολούμαστε με τις καινούργιες τάσεις και μόδες, για το γεγονός ότι περιμένουμε να σκάσει μύτη το next big thing που θα μας ξελασπώσει ενώ είναι δεδομένο ότι οι παραγωγές είναι στανταράκια ποιότητας (πάνω κάτω).

 

Και ξαφνικά εμφανίζονται αυτοί οι τύποι οι οποίοι ξαναηχογραφούν  το St.Anger,  του αλλάζουν την παραγωγή (προς το καλύτερο), αλλάζουν αισθητά τις ενορχηστρώσεις και κατά την δική μου άποψη το κάνουν να ηχεί πιο “σημερινό”. Το άκουσα ολόκληρο, μου έφερε στο μυαλό εικόνες πριν από 12 χρόνια και γενικά το ευχαριστήθηκα. Αν δεν σου άρεσε τότε, η γνώμη σου δεν θα αλλάξει. ΑΛΛΑ παρατηρώ στα ιντερνετικά σχόλια ένα γενικότερο θετικό σούσουρο και την διατύπωση πόσο μεγάλο ρόλο παίζει τελικά ο  ήχος  ώστε να σου αλλάξει την οπτική που βλέπεις και ακούς ένα ηχητικό έργο.

 

Bottom line: Ισχύει τελικά η κλισέ ατάκα του “δεν παίζει ρόλο τι κάνεις αλλά πως το κάνεις”;  Μπορώ να πλασάρω  στον Καψάσκη ένα γκουρμέ έδεσμα με την δικαιολογία ότι είναι φτιαγμένο με την τεχνοτροπία του  ρολό κοτόπουλου που λατρεύει; Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Το δώρο παίζει τον σημαντικότερο ρόλο αλλά μερικές το περιτύλιγμα ίσως στο κάνει πιο ελκυστικό. Και οι εποχές μας (ευτυχώς ή δυστυχώς) δίνουν όλο και μεγαλύτερη βάση στο δεύτερο.

 

Στέλιος Τσουμπανίδης


Συλλέκτης εμπειριών, ρεαλιστής (άρα απαισιόδοξος), έχει κάνει το daydreaming επάγγελμα. Η συμπαντική αλήθεια κρύβεται στις ατάκες του Bill Hicks και στο bacon.