Η αιώνα δύναμη των mix tapes

MIxtape

Πριν από λίγες ημέρες αξιώθηκα να δω επιτέλους το Guardians Of The Galaxy. Συμπαθητικό blockbuster με το οποίο πέρασα ευχάριστα την ώρα μου αλλά το point δεν είναι αυτό. Το walkman που κουβαλούσε ο πρωταγωνιστής μαζί του σε όλη την ταινία, περιείχε ένα mix tape με αγαπημένα τραγούδια της μητέρας του. Κλασσικά oldies όπως τα Hooked On A Feeling, Fooled Around And Fell In Love, Cherry Bomb και άλλα πολλά έκαναν την εμφάνιση τους σε όλη την διάρκεια του 2ωρου.

Τα τσακάλια της Hollywood Records μυρίστηκαν χρήμα (εννοείται ότι έπεσαν μέσα) με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει το soundtrack της ταινίας και να χτυπήσει με άνεση την κορυφή του Billbard chart. Έτσι έγινε το πιο μοσχοπουλημένο  OST με τραγούδια που έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Με λίγα λόγια μιλάμε για το best selling mix tape όλων των εποχών.

Δεν θέλω να ακουστώ κωλόγερος ή ξερόλας αλλά όταν ακούω την λέξη mix tape μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα από πάνω. Βέβαια αυτό δεν αναιρεί πως η ίδια ορολογία χρησιμοποιείται για compilation cd’s και λίστες αναπαραγωγής στο Spotify. Το ζητούμενο είναι ότι αυτή η έννοια δεν έχει αλλοιωθεί μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Μπορεί η βιομηχανία να έχει καταρρεύσει, να έχουν αλλάξει οι κανόνες του παιχνιδιού αλλά ο fan της μουσικής θα έχει πάντα την ανάγκη να ακούσει (αλλά κυρίως να φτιάξει) μια συλλογή με διάφορα τραγούδια. Του δημιουργήθηκε από τις εποχές του σχολείου που έδωσε την πρώτη κασέτα (την οποία μαγείρευε ένα ολόκληρο απόγευμα) με ροκ μπαλάντες στην Ελενίτσα και κρατάει μέχρι σήμερα.

Ένα καθημερινό παράδειγμα είναι το αμάξι μου. Μέσα θα βρεις άπειρα cd με γελοίες ονομασίες τύπου Feelgood compilation το οποίο ξεκινάει με το Till The Day I Die των Whitesnake (γκολ από τα αποδυτήρια). Classics με επιλογές από Ozzy μέχρι Clearwater Creedence Revival. Heavy as a really heavy thing με Strapping Young Lad και Hacride για πιο σύγχρονα βαριά ακούσματα. Είναι δεδομένο ότι μια φορά στους 2 μήνες τουλάχιστον θα φτιάξω και ένα καινούργιο. Μπορεί η ονομασία να αλλάζει (δεν θα ξεχάσω ποτέ το Τραγούδια για να ικανοποιηθούν οι mainstream επιβάτες σου και το Τραγούδια για να ξεφορτωθείς τους επιβάτες σου) αλλά η ανάγκη θα είναι πάντα εκεί. Ταυτόχρονα τα αρπακτικά θα περιμένουν στη γωνία για να βγάλουν ένα ακόμα ευρώ αλλά αυτό δεν αναιρεί το δικαίωμα μας στο mix tape. Μπορείς να φανταστείς τον μουσακά χωρίς πατάτες; Απλά δεν γίνεται.

 

Στέλιος Τσουμπανίδης


Συλλέκτης εμπειριών, ρεαλιστής (άρα απαισιόδοξος), έχει κάνει το daydreaming επάγγελμα. Η συμπαντική αλήθεια κρύβεται στις ατάκες του Bill Hicks και στο bacon.