Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί

lovers

Αγγαλιασμένοι έως την αιωνιότητα. Αυτός ήταν ο τίτλος του άρθρου που διαβάσαμε πριν μερικές μέρες στην Εφ.Συν. Έγραφε για ένα ζευγάρι νεαρών ενήλικων που ανακαλύφθηκε στο νεολιθικό νεκροταφείο του Διρού. Ο ένας δίπλα στον άλλον. Μαζί. Μαζί τα τελευταία 5.800 χρόνια.

Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο ανακοινώθηκε προχθές. Η ανακάλυψη είχε γίνει το καλοκαίρι. Ίσως το υπουργείο περίμενε την κεφαλαιοποίηση της εθνικής παραφροσύνης που ακολουθούσε την ανασκαφή της Αμφίπολης. Ίσως περίμενε την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου για να παρουσιάσει κάτι εφάμιλλο με το κλίμα των ημερών. Ίσως, απλώς, να ήθελαν να αφήσουν στους εραστές μερικούς ακόμη μήνες ιδιωτικότητας- έξι χιλιετίες είναι αυτές.

Την ίδια μέρα που διαβάσαμε αυτές τις γραμμές σουλατσάραμε στα στενάκια του κέντρου. Υπάρχει κάτι το εντυπωσιακά μοναδικό στα βράδια κάθε 14ης του Φεβρουαρίου. Σχεδόν όλοι μοιάζουν υπερβολικά στολισμένοι, υπερβολικά κοινωνικοί και πάρα πολύ αμήχανοι: ίσως επειδή δεν θυμούνται πότε έκαναν για τελευταία φορά μια ουσιαστική συζήτηση μερικών λεπτών, κοιτώντας στα μάτια έναν άγνωστο, ενώ περίμεναν να αγοράσουν τσιγάρα, σε ζητήματα που αφορούσαν τις σπουδές τους ή τα chord- progression του Jack White που απολάμβαναν μέχρι πρότινος ενώ κάνανε τις τελευταίες παραγγελίες της βραδιάς.

Δεν είναι δύσκολο να χλευάζεις γιορτές όπως τα Χριστούγεννα ή τον Άγιο Βαλεντίνο. Αλλά χρειαζόμαστε τέτοιες μέρες. Ίσως χρειαζόμαστε και τέτοια άρθρα. Όπως αυτό που διαβάσαμε για το ζευγάρι του Διρού. Χρειαζόμαστε τον μύθο. Όπως χρειαζόμαστε την συντροφικότητα.

Δεν γνωρίζω πολλά για την ζωή στην νεολιθική Λακωνία. Και ίσως δεν θέλω να γνωρίζω και πάρα πολλά. Διότι μου αρέσει να φαντάζομαι πως το ζευγάρι του Διρού έμοιαζε κάπως σαν εμάς. Μάλλον θα είχαν τσακωμούς, ίσως να έκαναν οικονομίες για να πληρώσουν τους φόρους τους. Σίγουρα θα είχαν έναν εκνευριστικό γείτονα που έπαιζε μουσική μέχρι αργά το βράδυ. Όταν άνοιγε ο καιρός θα πήγαιναν για μπάνια στο Γύθειο και θα κοιμόντουσαν στην παραλία. Έζησαν μαζί και επέλεξαν να ταφούν μαζί.

Διότι μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί.

Closerfield


Μουσικός, κοντός, αξύριστος. Τα τελευταία 9 χρόνια πίνει Stoli με δύο πάγους και φέτα λεμόνι. Όχι κάθε μέρα. Τι μας περάσατε;