Ξεπερνώντας τα εμπόδια: Sleepstream live

DSC_1624

Η περασμένη Παρασκευή με έκανε να συνειδητοποιήσω κάτι: είχα καιρό να πάω σε τοπικό, εγχώριο live. Βάλε και το σχετικό κείμενο του fellow MudTimer μεσιέ Καψάσκη, βάλε και το ότι οι φίλοι Sleepstream ανακοίνωσαν δυο, μόλις, μέρες νωρίτερα ότι έπαιζαν στον πάνω όροφο του 8ball, έβαλα τα συναυλιακά μου και κατηφόρισα τη Δωδεκανήσου προς Λαδάδικα.

Τους παρακολουθώ καιρό τους Sleepstream. Ο Στέλιος, κιθαρίστας και composer της μπάντας, έχει ανεχτεί πολλές φορές τις μουσικές μου επιλογές όντας αναγκασμένος να δουλέψει πίσω από την ίδια μπάρα. Αντίστοιχα, έχω βρεθεί άλλες δύο φορές σε συναυλιακούς χώρους για να τους παρακολουθήσω – μια για την επέτειο κυκλοφορίας του πρώτου δίσκου τους και μια στην παρουσίαση του δεύτερου. Η μοναδική εκπρόσωπος μπάντα του post-rock από Θεσσαλονίκη, ένα πολύ δουλεμένο, δεμένο σύνολο που δεν περιορίζεται στα κλασικά κόλπα του ιδιώματος, αφού ενισχύουν τα ηχητικά landscapes τους με «κλασικά» έγχορδα όργανα, συγκεκριμένα βιολί και τσέλο. Το αποτέλεσμα είναι ένα trippy, progressive και αρκούντως majestic ομογενές μείγμα instrumental rock μουσικής.

DSC_1605bw

Η πολυμορφία τους ήταν εντυπωσιακή live: 6 άτομα απλωμένα σε όλη τη σκηνή, μουσική και visuals σε απόλυτη αρμονία. Οι κιθάρες κυριαρχούσαν στην ατμόσφαιρα, το τσέλο και το βιολί συνόδευαν διακριτικά και γέμιζαν τον ήχο, το rhythm section άλλαζε κατά το δοκούν προκαλώντας μια διαρκή εναλλαγή συναισθημάτων. Εξαιρετικό.

Όπως τόσοι άλλοι πριν από αυτούς στη γαμημένη Ψωροκόσταινα, όλα αυτά τα χρόνια είχαν και οι Sleepstream το fair share τους από δυσκολίες: παπάρες «διοργανωτές» (η τεράστια εγχώρια αστειότητα), έξοδα, ατελείωτες ώρες δουλειάς με, πολύ συχνά, ελάχιστο αντίκρυσμα και πάει λέγοντας. Τον τελευταίο χρόνο η μπάντα ζορίστηκε ακόμα περισσότερο, με την (μέχρι στιγμής προσωρινή, από όσο γνωρίζω) αποχώρηση δύο μελών, καθείς για διαφορετικούς λόγους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάγκη για έξτρα δουλειά από τους υπόλοιπους. Ο γεμάτος ήχος των 6 έπρεπε πλέον να καλυφθεί από 4, εάν αποφάσιζαν να συνεχίσουν έτσι (όπως και έγινε). Το live αυτό, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους, θα ήταν, αν μη τι άλλο, μια καλή ευκαιρία για να δείξουν πως και πόσο καλά ή όχι στέκονται και αν η ισορροπία που είχαν κατακτήσει ως σεξτέτο αποκαταστάθηκε στο νέο κλάσμα με παρονομαστή 4.

DSC_1632bw

Η stripped down, λοιπόν, εκδοχή των Sleepstream (γνωστός λεξιπλάστωρ ο γράφων, σας βαφτίζω Strippedstream από τούδε, ah?) παρουσιάστηκε στη μέση του πάνω ορόφου του 8ball, σε ένα μικρότερο χώρο, με πιο λιτό στήσιμο και χωρίς visuals (λογικό, όταν στέκεσαι στη μέση ενός χώρου και χωρίς backdrop). Ο ήχος, που ήταν το μυστήριο, ήταν κι αυτός διαφορετικός. ΠΟΛΥ διαφορετικός. Χωρίς να χάσουν σε dynamics, κατάφεραν, αντιθέτως, να προσθέσουν έξτρα layers ατμόσφαιρας. Πώς έγινε αυτό, θα αναρωτιέστε εσείς οι 7 που κάθεστε και διαβάζετε τις φλυαρίες μου ( το αίσθημα, δυο φίλες, η μισή μπάντα, ο Τσουμπανίδης καθώς το ποστάρει στο Mud Times και ένας τυχαίος – when will you people learn…). Αρχικά, η μία κιθάρα καλύπτει την απουσία της δεύτερης με περίσσια απόδοση και ένταση. Δεύτερο, και ίσως πιο εντυπωσιακό, το τσέλο. Ω, το τσέλο. Η μαμζελ Νίκη ήταν all over the place! Πιο «μπροστά» από τις άλλες φορές, το τσέλο έπαψε να είναι διακριτικό και ανέλαβε πιο ενεργό ρόλο. Οι συνθέσεις μεταμορφώθηκαν, εμπλουτίστηκαν και πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Αυτό που άλλες μπάντες χρειάζονται ένα δεύτερο δίσκο με remixes, επανηχογραφήσεις, guest featured artists και extended retouched editions, οι Sleepstream το πέτυχαν μέσα σε ΜΙΑ live εκτέλεση, με δύο απουσίες μελών, μπροστά σε 50 φίλους και γνωστούς. Φραγκάτοι πολυδιαφημιζόμενοι ροκσταρς, suck on this.

DSC_1594bw

Οι δυσκολίες που συναντά κάθε τοπική μπάντα στο δύσκολο δρόμο της Μουσικής αποτελούν, συχνά, καταλυτικά αποτρεπτικό παράγοντα στην πορεία. Για εκείνους τους λίγους με θέληση και κουράγιο, οι δυσκολίες γίνονται μαθήματα αυτοσυντήρησης. Οι Sleepstream έδειξαν πως να ξεπερνάς, να προχωράς και να ανεβάζεις το επίπεδό σου in style. Well played, lady and gents.

Για το τυπικό, ορίστε και το setlist:

They flew in censored skies/Cirrus formed antennae/The spirit/The sail of Mary Celeste/We are but divers in the ember/The Light/Chemtrail borders/A waltz with the seventh crane/You gave me butterflies, I gave you loss/Lucy’s dream’s an overdose.

Facebook: https://www.facebook.com/Sleepstream

Bandcamp: https://sleepstream-music.bandcamp.com

Photos by George Ioakeimidis

 

Βασίλης Μόσχου


Πάλαι ποτέ (και ακόμα, άσχετα αν κοροϊδεύει τον εαυτό του) μέτολχεντ, που και που rock dj, cat person, δεν είναι χοντρός αλλά big boned. Ήρθε για να υπερασπιστεί τον Kanye West.