Συνέντευξη:Tuber

tuber

Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με μια ειλικρινή παραδοχή: δεν ήξερα για τους Tuber μέχρι πριν 2 περίπου μήνες. Οπότε εάν είχατε την καλοσύνη θα ήθελα να μάθω από εσάς (και όχι να διαβάσω από κάποιο βιογραφικό) σχετικά με την πορεία σας μέχρι σήμερα.

Οι τρεις μας (Γιάννης, Νίκος, Πάρις), βρεθήκαμε στις Σέρρες το 2010 οπότε και ηχογραφήσαμε το πρώτο μας EP. Δύο χρόνια μετά μπήκε και ο έταιρος Γιάννης στη μπάντα και ξεκινήσαμε την διαδικασία ηχογράφησης του δεύτερου άλμπουμ μας ( Desert Overcrowded )  που κυκλοφορήσαμε τον Δεκέμβρη του 2013. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε για τον επόμενο μας δίσκο. 

Έχω λιώσει το Desert Overcrowded τον τελευταίο καιρό. Μόλις το ανακάλυψα, περίμενα ότι θα ακούσω ένα ακόμα εγχώριο stoner συγκρότημα αλλά έπεσα έξω. Ίσα ίσα θεωρώ ότι δεν χωράτε κάτω από αυτή την ταμπέλα. Προσωπικά ακούω στα τραγούδια σας επιρροές από όλο το φάσμα του post rock μέχρι και Tool. Εσείς πως το βλέπετε;

Οι  επιρροές μας είναι όλα όσα μαθαίνουμε, επιλέγουμε να ακούμε ή θαυμάζουμε. Πολύ πιθανόν και αυτά που δεν αποτυπώνονται ξεκάθαρα στο μυαλό μας ή και όσα αποτυπώνονται παρά την θέλησή μας. Όταν όλα αυτά μαζεύονται κάτω από μια κοινή αισθητική, τότε τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα ως προς το ύφος ή τον ήχο, αλλά και πάλι η αναφορά σε συγκεκριμένους μουσικούς θα ήταν μάλλον ατυχής. Οι επιρροές είναι τόσο πολλές και διάφορες μεταξύ μας που δεν μπορούν να οριστούν σε μια λίστα 5-10 ονομάτων. Μας αρκεί να περιγράφουμε τη μουσική μας ως instrumental rock.     

Τελικά είναι πιο δύσκολο να είσαι συγκρότημα που δεν έχει τραγουδιστή ή αυτή η κατάσταση σου δίνει extra πόντους δημιουργικής ελευθερίας; Σκέφτεστε κάποια αλλαγή στο μέλλον;

Δεν υπάρχει καμιά δυσκολία όταν έχεις διακρίνει την μουσική σου από την εμπορική της αποδοχή. Από μουσική άποψη – σύνθεση, δομή, παραγωγή- μάλλον διευρύνει το πεδίο δράσης μας, αφού με την απουσία φωνής και στίχου, δίνουμε βάση και αναπτύσσουμε περισσότερο τα ορχηστικά μέρη. Και αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ορχηστικής μουσικής που έχουν την μορφή ενός τραγουδιού και άλλα τόσα τραγούδια τα οποία αναπτύσσουν χωρίς περιορισμό τα ορχηστικά τους μέρη. Έχουμε γράψει και συνεχίζουμε να γράφουμε και τραγούδια, οπότε δεν έχουμε κάποια προκατάληψη απέναντι στη μια ή στην άλλη μορφή. Απλά έως τώρα βασίσαμε και αναπτύξαμε την μουσική μας με αυτόν τον τρόπο. Οπότε δε θα’ ταν καθόλου παράξενο για εμάς να δουλέψουμε πάνω σε  ένα project με τραγούδια.

desert

 Το μεγαλύτερο σας ατού θεωρώ ότι είναι η αποφυγή του κυριότερου σκόπελου στον οποίον πέφτουν  οι περισσότεροι. Η συρραφή των συνθέσεων σας δεν σε κάνει να βαριέσαι και το όλο αποτέλεσμα ρέει ιδανικά. Όταν γράφετε μουσική το έχετε αυτό στο μυαλό σας;

Ο ρυθμός έχει ζωτική σημασία στην μουσική μας καθώς είναι το στοιχείο στο οποίο βασιζόμαστε και χτίζουμε πάνω του, για να δίνουμε ροή στα κομμάτια μας. Οπότε, ναι, αυτό που λες είναι μέσα στις προθέσεις μας. 

Μιας και η μουσική σας ταιριάζει ιδανικά για soundtrack ταινίας, θα ήθελα να μου πείτε 3 στις οποίες θα θέλατε να είχατε κάνει την μουσική επένδυση.

Δεν έχουμε μπει ποτέ στο κόπο ή την ανάγκη να σκεφτούμε κάτι τέτοιο. Ίσως σε μια νέα ταινία, αν μας παρουσιαστεί η ευκαιρία, να το προσπαθήσουμε.  

Στις 4 Απριλίου παίζετε μαζί με τους Planet Of Zeus και τους Wish Upon A Star στην Αθήνα. Με πόση ανυπομονησία περιμένετε το συγκεκριμένο live; Άλλα πλάνα για ζωντανές εμφανίσεις υπάρχουν; 

Είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστούμε δίπλα στους Planet Οf Zeus και στους Wish Upon A Star και μάλιστα σε ένα χώρο τόσο μεγάλο όσο η Ιερά Οδός. Νομίζω ότι αυτός είναι και ο στόχος για τα παιδιά των Planet που οργάνωσαν και έστησαν αυτό το live… Να γεμίσει ο χώρος, να’ ναι όλα  άψογα και να γίνει ένας «μικρός» χαμός, μια μεγάλη βραδιά για τους ίδιους  και όλο τον κόσμο που τους στηρίζει από την αρχή της πορείας τους έως τώρα. Όλα, λοιπόν, προμηνύονται ιδανικά και είμαστε χαρούμενοι που θα’ μαστε εκεί για ενισχύσουμε με τις δικές μας δυνάμεις αυτό τον στόχο. Στην συνέχεια έχουμε δύο live σε Ξάνθη και Λευκάδα κάποια σε άλλες πόλεις που θα ανακοινωθούν σύντομα και την συμμετοχή μας το καλοκαίρι στο Freak Valley Festival στην Γερμανία, στο Wrong Fest στη Σόφια και στο Lake On Fire Festival στην Αυστρία.

  Κλείνω με quote φίλου όταν του είπα ότι θα μιλήσω μαζί σας: “ πες τους να φέρουν πράμα στο live γιατί από το πολύ streaming το bandcamp πλέον μου ρίχνει πόρτα”. Θα του κάνετε την χάρη; 

Αυτή τη στιγμή περιμένουμε την επανέκδοση σε βινύλιο του «Desert Overcrowded»  που, δυστυχώς, όμως δεν θα έχουμε μαζί μας στο live στην Ιερά Οδό. Θα φροντίσουμε όμως να επανορθώσουμε για αυτό πολύ σύντομα!

 

 

Στέλιος Τσουμπανίδης


Συλλέκτης εμπειριών, ρεαλιστής (άρα απαισιόδοξος), έχει κάνει το daydreaming επάγγελμα. Η συμπαντική αλήθεια κρύβεται στις ατάκες του Bill Hicks και στο bacon.