Το κακό έχει μπει ήδη από την πόρτα σου

vag

Είναι αλήθεια ότι οι ειδήσεις (απ’όπου και αν προέρχονται)  είναι θλιβερές. Σε ποσοστό 99% πρόκειται περί τραγωδιών, λοιμών, καταποντισμών και εξαθλίωσης. Είναι δεδομένο το γεγονός ότι ο θάνατος και η μιζέρια πουλάνε σαν ζεστά κουλούρια που μόλις έχουν βγει από τον φούρνο. Και στον αντίποδα, το 1% αποτελείται από τίτλους τύπου “γυναίκα γέννησε για πρώτη φορά τετράδυμα” ή “άντρας σώζει από βέβαια θάνατο κάποιον που προσπάθησε να αυτοκτονήσει”.

Ξέρεις ότι μόλις ακούσεις για Μέση Ανατολή π.χ., πρόκειται για είδηση περί κάποια βόμβας που παρέσυρε στον θάνατο 25 αμάχους, στρατιωτικές επεμβάσεις, αναζωπύρωση αψιμαχιών σε σύνορα και πάει λέγοντας. Μετά έρχεται η σειρά των Η.Π.Α. με τίτλους όπως “μακελάρης μπαίνει σε σχολείο και σκοτώνει εν ψυχρώ 10 μαθητές” και άλλα τέτοια όμορφα. Και από κάπου θα ξεστομιστεί η φράση “πάλι καλά που δεν συμβαίνουν αυτά εδώ”. Αυτόματα αυτό μας προσδίδει σαν χώρα ένα κύρος. Είναι μια δήλωση η οποία μεταφράζεται σαν “όλες οι γειτονιές στην περιοχή μου έχουν εγκληματικότητα αλλά η δικιά μου είναι παράδεισος”.

 

Μια τυπική μέρα σαν όλες τις άλλες γίνεται γνωστή η εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Το amber alert (και όχι αμπελαλέ-πίθηκε) χτυπάει συνέχεια και το θέμα παίζει στα κανάλια και γενικότερα στα μέσα ενημέρωσης. Δεν μπορείς να τα κατηγορήσεις τα παιδιά. 20χρονος φοιτητής, συμπαθητική φάτσα, το θέμα είναι έτοιμο από μόνο του ότι θα γίνει best seller βασιζόμενο μόνο και μόνο στην μάνα που θα το παρακολουθήσει και θα ταυτιστεί με την ιστορία επειδή μπορεί να συμβεί και στο παιδί της.

Και εδώ είναι η φράση κλειδί. Πάνω στην οποία αντικατοπτρίζεται μια ολόκληρη καρκινογόνα κοινωνία. Μια κοινωνία στην οποία υπάρχει έλλειψη παιδείας, που σέρνεται σαν γλοιώδες ερπετό πίσω από το κουτί της τηλεόρασης διαλέγοντας επιλεκτικά με το τι θα ασχοληθεί.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση εξαφάνισης, έγιναν συνδέσεις της υπόθεσης με bullying. Μέχρι να δοθεί ένα τέλος, κανένας δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά αν και η προσωπική μου γνώμη είναι ότι όπου υπάρχει καπνός, έχει πιάσει φωτιά το βρακί μας. Έντρομος ακούω καθημερινά τα παράσιτα τριγύρω μου να το αποκαλούν “μπόοουλινγκ”.

 

bowl

 

Προσπαθώ να συγκρατήσω τα νεύρα μου αλλά αμέσως καταλαβαίνω. Δεν είναι δυνατόν να ξέρουν τι είναι και τι σημαίνει για τον εξής απλό λόγο. ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟΙ. Πιστεύουν ότι “τέτοια πράγματα γίνονται μόνο στην Αμερική” (τυπική ατάκα). Ζουν μέσα σε ένα μικρόκοσμο πιστεύοντας ότι τέτοιου είδους προβλήματα δεν υφίστανται στην all mighty Greece. Και ξαφνικά προσγειώνονται στην πραγματικότητα. Και σκάνε με τα μούτρα, Έτσι όπως τους αξίζει δηλαδή.

Όσο συνεχίζεις να υποκρίνεσαι ότι τα προβλήματα του διπλανού σου δεν σε αφορούν ή ακόμα χειρότερα ότι δεν συμβαίνουν σε σένα, παραμένεις ένα σιχαμερό βδέλυγμα. Επηρεάζεις με την γνώμη σου τους διπλανούς  και την οικογένεια σου, κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλο σου με αποτέλεσμα να κατρακυλάμε όλοι μαζί στον βούρκο. Οπότε δεν χρειάζεται να απορείς. Παίρνεις αυτό ακριβώς που σου αξίζει. Ζεις με επιλεκτική μνήμη και νομίζεις ότι η σάπια φουσκάλα στην οποία ζεις δεν θα σπάσει ποτέ. Σου έχω νέα: έχει σπάσει εδώ και καιρό.

 

La Haine: It’s about a society on its way down. And as it falls,it keeps telling itself: “So far so good… So far so good… So far so good.” It’s not how you fall that matters. It’s how you land.

 

 

Πολίτης Κάιν


Ο Πολίτης Κάιν δεν είναι ρατσιστής. Σας μισεί όλους το ίδιο.