Ζήσε το αμερικάνικο όνειρο ή ξύπνα

america

Από πάντα είχα ένα θεματάκι με την όλη φιλοσοφία της θετικής σκέψης, του “δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω” και τις λοιπές new age motivational (αμπελο)φιλοσοφίες, κυρίως γιατί, παρ’ όλο που οι ρίζες τους είναι ανατολικές, είναι εφαρμόσιμα αποκλειστικά στον δυτικό κόσμο – για να μην πω κυρίως στον πρώτο κόσμο. Η -δική μου τουλάχιστον- αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε τα πάντα, ότι τις περισσότερες φορές, η θετική σκέψη είναι εθελοτυφλία, και εν πάση περιπτώσει, δεν είμαστε όλοι μοναδικοί και god’s special little people. Για την ακρίβεια, είμαστε το απλό, τυπικό και καθόλου ξεχωριστό 99% που αγόμαστε και φερόμαστε από το χαρισματικό 1% (γεια σας, meshuggah και mastodon). Και δεν είναι κακό ούτε πρόβλημα ούτε ζήτημα ταπεινοφροσύνης – είναι γεγονός.

Η αφορμή: Τις προάλλες λοιπόν βρέθηκα σε μια συναυλία πιο west coast USA και από το Sunset Blvd, με όλο το πακέτο: εύθυμο hardcore, εξαιρετική εικόνα και παρουσία, βεγκανισμό και διάφορους εμπνευστικούς λόγους που κινούνταν κάθετα από απελπιστική κατάθλιψη σε εκστατική επιτυχία. Γέλασε το χειλάκι μου, ήθελα να χαϊδέψω τα μαλλάκια του τραγουδιστή, να του πω “μπράβο που τα κατάφερες υπό τις καλύτερες γεωοικονομικές συνθήκες στον πλανήτη” και κυρίως συγχαρητήρια που παρ’όλο που γύρισες όλον τον κόσμο, η αμερικανιά σου δεν έχει ξεκουνηθεί ούτε εκατοστό. Εν συντομία δηλαδή, χαριτωμένο μέχρι το πρώτο πεντάλεπτο.

Για να μην παρεξηγηθώ, πέρασα τέλεια, το live ήταν εκπληκτικό και θα ξαναπήγαινα. Μπορεί ο φίλος frontman να λέει την ίδια ιστορία σε κάθε live, για το πώς ξεπέρασε την κατάθλιψη με τη βοήθεια της μουσικής του και το πώς μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις αν προσπαθήσεις αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν ότι μας έπεισε όλους και όλοι θέλαμε να του κάνουμε μια αγκαλιά. Όπως είπε το Ιώργκη, ακούς το δίσκο τους και τους νιώθεις να σου κάνουν πατ πατ στην πλάτη. Θυμάσαι το Rockstar; Θυμάσαι το λογύδριο που έβγαζε πριν από το We all die young; Βρε, he’s a regular guy σαν εσένα κι εμένα βρε. Βρε dr3ams c0me true <3!! sΑυτά για να στηρίξω τη θέση ότι όλα αυτα τα λόγια είναι πιο hollywood κι από το hollywood.

Και συζητώντας τα παραπάνω, λέει ο Καψάσκης -δικαίως με τόση μουντρουχιά πια- εσύ να πας να κάνεις παρέα με τους νορβηγούς. Ποτέ, ποτέ ξανά παρέα με νορβηγούς, ακόμη και η αναγκαστική απόβαση στο αεροδρόμιό τους σε 6 μήνες από τώρα μου φαίνεται βουνό (είμαι τόσο carefree) αλλά η αποψίτσα μου είναι ότι όταν βλέπεις τάρταρα είναι καλύτερα να τα κάνεις παρέα για να τα ξορκίσεις παρά να πεις ότι δεν είναι εκεί, γιατί η αλήθεια είναι ότι τα σκατά είναι πάντα εκεί. Ακόμη κι αν μένεις στην Καλιφόρνια, θα έπρεπε (και δεν χρησιμοποιώ γενικά αυτή τη λέξη) να ξέρεις τα ποσοστά αναλφαβητισμού στο Μιζούρι. Ακόμη κι αν μένεις στην Εκάλη θα έπρεπε να ξέρεις ότι αυτά που δίνεις για ένα γεύμα είναι το μηνιάτικο κάποιου που ζει 7 χιλιόμετρα από το σπίτι σου. Η αρχιατομίστρια δεν θα σου υποδείξει να αλλάξεις ζωή ή να το ρίξεις στην φιλανθρωπία – στις φιλοζωικές είναι η απάντηση – αλλά όταν έχεις τη διάθεση και την πολυτέλεια να φτιάξεις μια καθολικά εφαρμόσιμη φιλοσοφία ζωής, είναι τίμιο να σκεφτείς και καθολικά.

Στη χώρα που η Kim Kardashian βγάζει 28 εκατομμύρια το χρόνο, ναι, dreams do come true. Η ευτυχία, ή καλύτερα η χαζή χαρά πουλάει παντού και τουμπάρει ακόμη και τους πιο σκατόψυχους. Δεν είναι κακή η διασκέδαση, δεν είναι κακό να ξεχνιέσαι, γαμάει το ποδόσφαιρο (!) και είναι αδύνατο να διαλέγεις τον καφέ που θα πιεις . Αλλά το χάρντκορ ή τα βιολογικά προϊόντα ή ο βεγκανισμός ή το μπλόγκινγκ ή οτιδήποτε άλλο πνευματικοποιεί ο καθένας, θα σώσει μόνο όποιον έχει την πολυτέλεια να σκέφτεται επιλεκτικά και να έχει τρία, δύο, πέντε σταθερούς παράγοντες στη ζωή του. Δεν είναι κακό, απλά δεν είναι για όλους.

Σοφία Πυργιώτη


Σκληράδα επιπέδου βουτυρομάχαιρου. Στην πραγματικότητα, είναι μέτρια σε όλα – Πειστήριο: Το μεγαλύτερό της επίτευγμα είναι ότι δεν ζει στην Ελλάδα. Θάνατος σε όλα τα είδωλα.