10 δίσκοι για να σου κρατήσουν συντροφιά το φθινόπωρο

aut

Δεν υπάρχει εποχική μουσική. Δεν υπάρχουν εποχικά βιβλία. Δεν υπάρχει εποχική αισθητική. Ό, τι πέφτει μέσα στο βαθύ και χαοτικό τσουβάλι της Τέχνης, συγχρόνως πέφτει βαριά και ασήκωτα στο προσωπικό και υποκειμενικότατο «έτσι θέλω» του καθενός μας. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει, πλην διαφόρων σηκωμένων δαχτύλων πρόθυμων να επιφέρουν τις εμμονές μας στον ίσιο τον δρόμο, τον σωστό, τον από πολλούς περπατημένο.

Και μέσα σε αυτό το όμορφο κλίμα οργής για όλα τα κλισέ που ζήσαμε για ακόμη ένα καλοκαίρι, ακολουθούν εκφράσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Επαναστατικούς χαιρετισμούς, λοιπόν, και ενθαρρυντικά εμβατήρια σε όποιον επιδόθηκε σε ασκητική απομόνωση, αντιστεκόμενος στο ελληνικό καλοκαίρι, σφιχτή χειραψία σε όποιον θαρραλέο μπήκε μέσα σε βιβλιοπωλείο, σαν άλλος William Wallace, και ζήτησε ένα βαρύ, πολύ βαρύ βιβλίο για την παραλία, τόσο βαρύ που ο Ντοστογιέφσκι να αναστέναζε. Συντροφικές αγκαλιές στους «κόρακες» που αποτίνουν επίπονο φόρο τιμής στα μαύρα και στα γκρίζα και προσφέρουν λίτρα ιδρώτα στον θεό του Σκότους και του Ζόφους, ενόσω φλερτάρουν με την λιποθυμία και το κώμα, φιλικά χτυπήματα στην πλάτη σε όσους έλιωσαν τ’ αυτιά τους με μουσικές που δεν ταίριαζαν πάντα στα lounge-ambient-oceanic-aegean σκηνικά τριγύρω τους. Τέλος, ένα βροντόφωνο «ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ» σε όσους καρδιοχτυπούν και αναμένουν την καινούρια σεζόν να ξεκινήσει, ώστε να κλειστούν δίχως φόβο και με πολύ πάθος στις υπόγες, να παραγγείλουν τα χειμωνιάτικα ποτά τους και επιτέλους, για τον Θεό, να απολαύσουν συναυλίες σε κλειστούς χώρους, χωρίς εξαερισμό και με μπόλικο παχύ καπνό. Αμήν.

Και μετά απ’ όλα αυτά, ορίστε μία λίστα από δίσκους για να ακούσετε αγκαλιά με το φθινόπωρο.

Γιατί εποχική μουσική δεν υπάρχει, αλλά θα θέλαμε να κάνουμε κι ένα αφιέρωμα γι αυτό.

 

Spiritualized – Songs in A&E (2008)

 

Bruce Springsteen – Nebraska (1982)

 

Spacemen 3 – Sound of Confusion (1986)

 

The Modern Lovers – The Modern Lovers (1976)

 

The Jesus and the Mary Chain – Darklands (1987)

 

Alan Vega, Alex Chilton, Ben Vaughn – Cubist Blues (1996)

 

Husker Du – Candy Apple Grey (1986)

 

Leonard Cohen – Songs Οf Love and Hate (1971)

 

Townes van Zandt – Our Mother the Mountain (1969)

 

Nino Rota – The Godfather (1972)

Αλεξία Τζιώγα


"if the world would shut up, even for a while, perhaps we would start hearing the distant rhythm of an angry young tune, and recompose ourselves."