11/22/63 – Η ημερομηνία που δεν πρέπει να ξεχάσεις και η σειρά που πρέπει να δεις

11

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου του 1963, ο John Fitzgerald Kennedy (πιο γνωστός ως JFK), δηλαδή ο 35ος πρόεδρος των Η.Π.Α., δολοφονήθηκε στην Dealey Plaza του Ντάλας, στο Τέξας. Ο δολοφόνος του, ο οποίος συνελήφθη (και αργότερα δολοφονήθηκε), ήταν ο Lee Harvey Oswald (ή τουλάχιστον έτσι γράφτηκε στην ιστορία, καθώς οι θεωρίες συνωμοσίας για τον/τους πραγματικό/ούς δολοφόνο/νους, είναι άπειρες).

O Stephen King, όταν καταπιάνεται με ιστορίες δράματος και αγωνίας – δηλαδή όταν αφήνει στην άκρη τον πολυαγαπημένο του τρόμο, τον οποίον παίζει στα δάχτυλα – δημιουργεί αριστουργήματα. Απλά θυμηθείτε τα Shawshank Redemption και The Green Mile.

Έτσι λοιπόν και το βιβλίο του με τίτλο 11.22.63, αποτελεί ακόμα μια σπουδαία στιγμή στο συγγραφικό του έργο. Ένα βιβλίο το οποίο για κάποιο παράδοξο λόγο, δεν έγινε ταινία αλλά σειρά. Μιλάμε για mini series που βρίσκονται ήδη στο δεύτερο τους επεισόδιο και πρωταγωνιστεί ο James Franco (αρχικά ξενίζει η απόφαση αυτή αλλά στην πορεία καταλαβαίνεις πως ο ρόλος του ταιριάζει γάντι).

Ο Jake Epping είναι ένας τυπικός καθηγητής (ο οποίος μόλις έχει πάρει διαζύγιο και έχει πεθάνει ο πατέρας του – not good), στον οποίο παρουσιάζεται η ευκαιρία να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο (συγκεκριμένα στο 1960) και να αποτρέψει την δολοφονία του JFK.

Έχουμε δει πάρα πολλές μεταφορές βιβλίων του Stephen King είτε στην μικρή, είτε στην μεγάλη οθόνη. Με κάποιες εξαιρέσεις, η πλειοψηφία κρίνεται από μέτρια έως απαράδεκτη. Εδώ όμως έχουμε κάτι πραγματικά ενδιαφέρον (όχι σαν την φόλα που λέγονταν Under The Dome). Η σειρά κυλάει με ένα μόνιμο αέρα μυστηρίου, η αποτύπωση των 60’s κρίνεται πετυχημένη και ο James Franco ταιριάζει εξαιρετικά μέσα σε αυτή την εποχή – κυρίως εξαιτίας του παρουσιαστικού του.

Τα 2 ερωτήματα που τίθενται στο πρώτο επεισόδιο, είναι αυτά που θα σε ακολουθήσουν και μέχρι το τέλος της σειράς. Ποιος σκότωσε τελικά τον JFK και πόσο διαφορετική θα ήταν η σύγχρονη ιστορία των Η.Π.Α. (και κατά συνέπεια του κόσμου) εάν δεν είχε πεθάνει εκείνη την ημέρα ο (κατά γενική ομολογία) πιο αγαπητός πρόεδρος που υπήρξε ποτέ;

Στέλιος Τσουμπανίδης


Συλλέκτης εμπειριών, ρεαλιστής (άρα απαισιόδοξος), έχει κάνει το daydreaming επάγγελμα. Η συμπαντική αλήθεια κρύβεται στις ατάκες του Bill Hicks και στο bacon.