15 ταινίες που θα σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα

16

Μερικές φορές, και πόσο μάλλον δε στην εποχή που διανύουμε, είναι δύσκολο κανείς να συλλάβει τη μαγεία που η ζωή έχει να προσφέρει. Λογικό είναι ο βομβαρδισμός βίας , δυστυχίας και μιζέριας , που αδιαμφισβήτητα επικρατεί γύρω μας να σε υποβάλλει, ενώ μια αίσθηση ανεπάρκειας σε κυριέυει, καθώς οι περισσότερες καταστάσεις πλέον ξεπερνούν την ατομική δυνατότητα αντιμετώπισης, εντάσσοντας μας σε μια κατάσταση “παθητικής παρατήρησης” που δε δημιουργεί παρά ένα φαύλο κύκλο αρνητικών συναισθημάτων κι αυτεγκλωβισμού. Αυτό είναι κατανοητό  και η συναισθησία και η συμπαράσταση, όσο περνάει από το χέρι του καθενώς, είναι απαραίτητες προς την αντιμετώπιση παντών προβλημάτων. Ωστόσο, προκειμένου να τη βγάλουμε “καθαρή”και να αποφύγουμε ενδεχομένως τα αντικαταθλιπτικά, σημαντικό είναι να αναζητούμε το φως στο τούνελ του σκοταδισμού της νέας εποχής.

Όταν λοιπόν νοιώθεις πώς τα πάντα πηγαίνουν στραβά (που πηγαίνουν) και την ελπίδα σταδιακά να χάνεται, μπορείς να δεις μια απ’τις παρακάτω ταινίες, ίσως σου προσφέρουν αυτή την ‘ώθηση’ που χρειάζεσαι. Άλλωστε, ο κινηματογράφος πέρα απ’το να θίγει ζητήματα που πλέον έχουν καταστεί προς όλου πασιφανή, έχει και την ικανότητα να εξυμνεί όλα όσα κάνουν τη ζωή άξια να τη ζεις. Εξ’ου και μια λίστα με ταινίες που αποτελεί τον  ‘οδηγό αισιοδοξίας’ των ημερών’.

(οι ταινίες παρατίθενται με χρονολογική σειρά)

 

1) It’s A Wonderful Life (1946)

1

Η ταινία του Frank Capra αποτελεί την επιτομή της εξύψωσης της ατομικής αξίας. Στην εν λόγω ταινία ο George Bailey (James Stewart) , ένας οικογενειάρχης κι ‘αποτυχημένος’ επιχειρηματίας, παρακολουθεί τη ζωή του να καταρρέει ενώ αισθάνεται ανίκανος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Τα αισθήματα ανεπάρκειας υποχωρούν σταδιακά όταν, με τη βοήθεια ενός αγγέλου, παρακολουθεί ως τρίτο πρόσωπο , πως ακριβώς θα ήταν η ζωή αν αυτός ποτέ του δεν είχε γεννηθεί. Μια ταινία συγκινητική που αν μη τι άλλο συμβάλλει στη συνειδητοποίηση της αξίας της ίδιας σου της ύπαρξης και της εκτίμησης του δώρου της ζωής.

2) Amici Miei (1975)

2

Η ταινία του Pietro Germi, που λόγω του απρόοπτου θανάτου του ολοκληρώθηκε από τον Mario Monicelli. Η ιστορία αφορά πέντε φίλους στα πενήντα τους, που απο νεαρή ηλικία συνήθιζαν να κάνουν κάφρικες φάρσες. Η συνήθεια αυτή προφανώς δεν εγκαταλήφθηκε με το πέρας του χρόνου, θα έλεγε κανείς μάλλον ενισχύθηκε. Μια ταινία-ύμνος στη φιλία και στη διατήρηση της παιδικής ξεγνοιασιάς, διαποτισμένη με σκοτεινό χιούμορ, σκαμπανεβάσματα και συναισθηματικές μεταπτώσεις, που ωστόσο εν τέλει, με τη διαμεσολάβηση κι ενός θανάτου, συμβάλλει στη συνειδητοποίηση της αξίας της ζωής αλλά και των ανθρώπινων σχέσεων.

     3) Life Of Brian (1979)

3

Φυσικά, από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει το σατιρικό έπος των Monty Python (Graham  Chapman, John Cleese, Terry Gillram, Eric Idle, Terry Jones και Michael Palin) στο οποίο με εύστοχη και άκρως σαρκαστική διάθεση πραγματεύονται ζητήματα που αφορύν τη θρησεία,βασισμένοι σε ατυχείς συμπτώσεις. Ένα όμως από τα βασικά συμπεράσματα της ταινίας δεν είναι άλλο από το χιουμοριστικά σκοτεινό…. “Always Look On the Bright Side Of Life” που ο εσταυρωμένος Brian Cohen (Graham Chapman) τραγουδάει.

4) Permanent Vacation (1980)

4

Στις “Διακοπές Διαρκείας” του Jim Jarmusch πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ένας νεαρός ρέμπελος που περιφέρεται άπραγος στους δρόμους της Νέας Υόρκης αναζητώντας το νόημα της ζωής. Στο δρόμο του φυσικά συναντά πολλούς εκκεντρικούς χαρακτήρες , που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συμβάλλουν στη διεξαγωγή κάποιων υπαρξιακών συμπερασμάτων.. ή και όχι.

5) My Left Foot (1989)

5

Η ταινία του Jim Sheridan αποτελεί πηγή έμπνευσης, καθώς γίνεσαι αυτόπτης μάρτυρας της δύναμης της θέλησης, που ανεξάρτητα από τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την επίτευξη της προόδου. Στην εν λόγω ταινία,  ο Christy Brown (Daniel Day-Lewis) πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, ωστόσο μαθαίνει να ζωγραφίζει και να γράφει με το μοναδικό ελεγχόμενο του άκρο- το αριστερό του πόδι.

6) Awakenings (1990)

MCDAWAK EC023

Μια ταινία που σε βοηθά να δεις τη ζωή με ‘άλλο μάτι’. Τα θύματα μιας επιδημίας εγκεφαλίτιδας που είχε λάβει χώρα πριν πολλά χρόνια, έχουν περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους πάσχοντας από κατατονία, ωστόσο ένα νέο φάρμακο τους δίνει της ελπίδα μιας νέας ζωής, απαλλαγμένης από τους παρελθοντικούς περιορισμούς.

7) Groundhog Day (1993)

7

Στην ταινία του Harold Ramis, ο Phil (Bill Murray) συνειδητοποιεί πως κάθε του μέρα είναι… καρμπόν την προηγούμενης!  Εξοργισμένος κι αποφασισμένος να ‘σπάσει’ αυτόν τον φαύλο κύκλο κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να βιώσει την αλλαγή και να ‘τη δει αλλιώς’.

8) Good Will Haunting (1997)

8

Στην ταινία του Gus Van Sant, καθίσταται φανερό πως ποτέ δεν είναι αργά να ακολουθήσεις τις κλίσεις σου. Αρκεί φυσικά να έχεις τη σωστή καθοδήγηση και τη στήριξη ανθρώπων που πιστεύουν σ’εσένα. Έτσι και στην εν λόγω ταινία ο Will Hunting (Matt Damon) είναι ένας νεαρός επιστάτης στο M.I.T.  με κλίση στα μαθηματικά, που έχει την ικανότητα να λύσει κάθε ‘πρόβλημα’… δυσκολεύεται όμως να αντιμετωπίσει τη ζωή, έτσι σκαλοπάτι στην αυτοσυνειδητοποίηση του αποτελεί ο Sean Maguire (Robin Williams), μια μαθηματική ιδιοφυία , που με τις προκλήσει που του παρέχει τον βοηθάει να αποκτήσει νέα πορεία στη ζωή.

9) “La vita è bella” (1997)

9

Στην ταινία του ο Roberto Begnini υποδύεται τον Guido, έναν ανoιχτόμυαλο εβραίο βιβλιοθηκάριο, όπου μαζί με τον γιο του έχουν πέσει θύματα του ολοκαυτώματος. Επικαλείται ένα τέλειο συνδυασμό χιούμορ, φαντασίας και θέλησης προκειμένου να προστατεύσει τον γιο του από τους κινδύνους που παραφυλάσσουν, ενώ κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, προκειμένου να διατηρήσει ζωντανή τη μαγεία που οφείλει να περιβάλλει τη ζωή κάθε παιδιού.

10) The Full Monty (1997)

10

Έξι άνεργοι άντρες βλέπουν τη ζωή τους να καταρρέει, καθώς δε μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα ως προς το ζην  για τις οικογένειες τους. Ωστόσο, εκεί που χτυπά η απόγνωση ξυπνά ή εφευρετικότητα κι  αποφασίζουν να μην το βάλουν κάτω και..  να γίνουν ερασιτέχνες στρίπερ. Με χιούμορ ο Peter Cattaneo πραγματεύεται το πλέον επίκαιρο ζήτημα της ανεργίας καθώς και τις …ακραίες καταστάσεις στις οποίες πολλές φορές μας οδηγεί η ανάγκη της επιβίωσης.

11) Little Miss Sunshine (2006)

11

Μια οικογένεια στα πρόθυρα της παρακμής, με λέπτες ισορροπίες που αντιμετωπίζει ζητήματα σε ό,τι αφορά τη μεταξύ τους δημιουργική συνεννόηση θέτει ως αυτοσκοπό να κάνει ένα μεγάλο αυτοκίνητο-ταξίδι  προκειμένου η νεαρότερη κόρη να συμμετάσχει στους τελικούς ενός διαγωνισμού ομορφιάς. Μια όμορφη roadtrip-ική ταινία των Jonathan Dayton και Valerie Harris που εν τέλει δε μπορεί παρά να σου αφήσει μια πολύ γλυκιά αίσθηση.

12) The Intouchables (2011)

12

Μετά από ένα δυστύχημα ένας αριστοκράτης μένει τετραπληγικός και η ζωή του δείχνει να αλλάζει δραματικά, ωστόσο η διάθεση του να ζήσει δεν επηρεάζεται ούτε στο ελάχιστο. Συνεργό στο έγκλημα των επερχόμενων περιπετειών , αλλά και ένα σπουδαίο φίλο, βρίσκει στο πρόσωπο του Driss, του παρόχου φροντίδας του, που προκειμένου να βιοποριστεί αρχικά ανέλαβε αυτή την δουλειά που δεν τον ικανοποιούσε… αλλά εν τέλει συνειδητοποίησε ότι κέρδισε πολύ περισσότερα απ’όσο περίμενε. Μια ταινία που προβάλλει με συγκινητικό και γλαφυρό τρόπο τη δίψα για ζωή, ανεξάρτητα απ’τις συνθήκες.

13) Silver Linings Playbook (2012)

13

Στον «Οδηγο Αισιοδοξίας» δύο άνθρωποι που δείχνουν να το έχουν ‘χάσει’, μέσα από μια συνεργασία αλλά και θέτοντας ορισμένους κοινούς στόχους, κι επιδιώκοντας ένα πάθος ξάναβρίσκουν την θέληση τους για ζωή αλλά και έρωτα.

14) La Grande Bellezza (2013)

14

Η «τέλεια ομορφιά» κεντρίζει το ενδιαφέρον και πραγματεύεται με ποιητικότητα κοινώνικα και υπαρξιακά ζητήματα που μας αφορούν όλους, ενώ ο Σoρεντίνο με ευφυέστατο τρόπο σατιρίζει τη ματαιότητα της συγχρονης ζωής με τις πληκτικές μορφές διασκεδασης που στερούν από τον άνθρωπο κάθε είδος έμπνευσης και δημιουργηκότητας, εντάσσοντας τον σε έναν φαύλο κύκλο απραξίας και πνευματικής οκνηρίας. Όλα αυτά με φόντο την «Πλανεύτρα» Ρώμη, που με την ομορφιά της , πολλούς προσελκύει , λίγους όμως αγκαλιάζει.

15) Youth (2015)

15

Μια ταινία ωδή στην αξία της ζωής, της νιότης και της φιλίας. Με χαρακτήρες πολυδιάστατους, όπου μέσα από τις αέναες φιλοσοφικές αναζητήσεις τους καταλήγουν στην συστηματική ξεδίπλωση της ζωής και των εμπειριών τους, των μεταβαλλόμενων κινήτρων αλλά και της συνεχής ανάγκης τους για δημιουργικότητα και ουσιαστική επικοινωνία. Ο Paolo Sorrentino με μια ακόμη ταινία κατορθώνει να μας μυήσει στην ομορφιά της ζωής, αλλά και στην σημασία του χρόνου που με το πέρας του μπορεί να μας ‘παραλύει’ εν μέρει, αλλά ουδέποτε παύει να μας εμπλουτίζει ως ανθρώπους.

Μαρίλη Κουλολιά


Ακούει παθολογικά Tom Waits. Όταν δεν βασανίζεται από (εκτός τόπου και χρόνου) υπαρξιακά, υπεραναλύει τα πάντα μέχρι αηδίας (χωρίς συνήθως να καταλήγει κάπου). Είναι γκρούπι του Ντέιβιντ Λιντς.