3 χρόνια mindfuck: Το Mr.Robot επέστρεψε στις οθόνες μας

robot

Όλοι έχουμε μια επαφή με το Mr. Robot. Είτε το παρακολουθούμε εμείς οι ίδιοι, είτε κάποιος φίλος ή ακόμα υπάρχουν κανα δυο άτομα που πετυχαίνεις στην αρχική σου στο Facebook, που κάθε φορά που έχει παιχτεί καινούργιο επεισόδιο δεν παραλείπουν να μας ενημερώσουν πως έχουν βάλει να το δουν. Ποσώς μας ένοιαξε θα μου πείτε, αλλά το point είναι ότι πάλι θα αρχίσουν να πληθαίνουν ετούτες οι καταστάσεις στο Facebook, καθώς το Mr. Robot επέστρεψε στις οθόνες των υπολογιστών μας από την περασμένη Πέμπτη (Τετάρτη στο America).

Είναι μια σειρά που εισέβαλε στις ζωές των απανταχού tv fans, πριν δύο χρονάκια περίπου, και ήδη από την πρώτη σεζόν απέδειξε πως θα είναι από τις κυρίαρχες σειρές στο είδος της, ανάλογη της σημαντικότητας του Breaking Bad, The Wire κλπ. Θες λίγο η πλοκή, λίγο το πρωτότυπο σενάριο, λίγο η ανάσα που μας προσέφερε ανάμεσα στο medieval και τα comic book adaptations, το Mr. Robot ξεχώρισε και μας τράβηξε από τα πρώτα κιόλας επεισόδια και χωρίς να το καταλάβουμε βρεθήκαμε να ανυπομονούμε για οτιδήποτε νέο σχετικά με τον κύριο ρομπότ.

r3

Λίγα πράγματα όμως για την ίδια τη σειρά (σε περίπτωση που δεν έχεις ιδέα τι παίζει):

Βρισκόμαστε στην Αμερική του 21ου αιώνα για αρχή, όπου  έχουμε τον Elliot, ο οποίος είναι προγραμματιστής και δουλεύει ως μηχανικός ασφαλείας κυβερνοχώρου, αλλά παράλληλα είναι και hacker (όχι που δε θα ήταν). Προσεγγίζεται λοιπόν από έναν μυστηριώδη τυπά, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας hackers, ώστε να συνεργαστεί μαζί τους. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα και μη θέλοντας να κάνω spoiler, απλά θα επισημάνω ξανά, εάν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι, ότι με hackers έχουμε να κάνουμε, στην Αμερική εκτυλίσσεται η ιστορία και σε αυτήν την περίοδο που διανύουμε, οπότε έχει ζουμί εδώ η υπόθεση.

Με τη σειρά μπορείς να ταυτιστείς μόνο μέχρι ένα βαθμό. Εάν είσαι κι εσύ αντικοινωνικός, έχεις κοινωνικό άγχος και κατάθλιψη, όπως ο πρωταγωνιστής μας, μέχρι εκεί μπορεί να τον συμμεριστείς. Από εκεί και πέρα απλά παρακολουθείς και η περιέργεια σου αυξάνεται όλο και περισσότερο γιατί δεν μπορείς να προβλέψεις και πολλά. Όσον αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις των ηρώων μας, μπορεί να πέσεις μέσα μερικές φορές, αλλά όσον αφορά την πλοκή αυτό δεν μπορεί να γίνει. Παρακολουθώντας τη σειρά, εκτυλίσσεται ένας κόσμος που μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσα λίγα ξέρουμε γι’ αυτόν, πόσα παιχνίδια παίζουν άλλοι για εμάς και τι παιχνίδια είναι αυτά, πράγμα που σε ψαρώνει, σε φοβίζει, σου σκαλίζει το μυαλό και πίστεψε με, δημιουργεί κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις που μπορεί να κάνεις ποτέ. Έχοντας και τις ευλογίες, πλέον από μεγάλες εταιρίες ιντερνετικής ασφαλείας και διαφόρων ιστολογίων για την εγκυρότητα του, να πούμε κι εμείς με τη σειρά μας ένα μπράβο στο Sam Esmail για τη δημιουργία αυτή και να τον ευχαριστήσουμε που έχουμε μια τέτοια σειρά πια να βλέπουμε.

all

Επιπλέον, μιλάμε και για ένα διαμάντι για το μάτι και την ψυχή. Η πρωτοπόρα σκηνοθεσία του και φωτογραφία του έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης παγκοσμίως. Αλλά και το cast, ανταποκρίθηκε τόσο καλά στις προσδοκίες, και ιδιαίτερα props στον Rami Malek για την ερμηνεία του, που σου αφήνει την αίσθηση ότι ο τύπος είναι έτσι και στην πραγματικότητα και όταν ανακαλύπτεις πόσο ηλιαχτίδα είναι εκτός σειράς, σου παίρνει λίγο χρόνο να το χωνέψεις. Ο χειρισμός των ψυχικών διαταραχών του κεντρικού πρωταγωνιστή, που ξεκινούν από πιο ήρεμα επίπεδα στον πρώτο κύκλο, φτάνοντας σε παραισθήσεις ή ακόμα και παράνοια, κυρίως στον δεύτερο, είναι εξαιρετικά ευαίσθητος, ενώ παράλληλα αποδίδονται τόσο καλά καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς, δημιουργώντας όλα εκείνα τα συναισθήματα που πρέπει να δημιουργούν σε έναν απλό θεατή τέτοια σοβαρά ζητήματα. Διότι είτε βλέπεις κάτι τέτοιο να διαδραματίζεται μέσα από μια οθόνη, είτε στην πραγματική ζωή, είσαι ένας απλός θεατής.

Η πρεμιέρα του 3ου κύκλου μας βρίσκει πάνω κάτω όπου μας άφησε το φινάλε του 2ου. Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στα πιο τεχνικά στοιχεία της σειράς, μας οδηγεί ακόμα πιο βαθιά στον κόσμο του hacking, παρουσιάζοντας πτυχές που ούτε καν φανταζόμασταν ότι υπάρχουν (κάτι που συμβαίνει και στα προηγούμενα επεισόδια εξάλλου) και μας προϊδεάζει για μια ακόμα πιο δυνατή σεζόν, καθώς από άποψη πλοκής βρισκόμαστε πλέον σε πολύ κρίσιμο σημείο. Highlight η ευχάριστη έκπληξη της ένταξης του Bobby Cannavale (Vinyl, Boardwalk Empire) στο cast στο ρόλο του Irving, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμος στην εξέλιξη της ιστορίας.

Anyhow, το Mr. Robot ξεχώρισε αμέσως από το πρώτο δευτερόλεπτο και όχι αδικαιολόγητα. Κέρδισε το στοίχημα με το κοινό και απέδειξε ότι έχει ποικίλα στοιχεία που μπορούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του θεατή απαράμιλλο. Έχουν υπάρξει κι άλλα πολλά άρθρα, είτε εδώ είτε κάπου αλλού, για αυτό το εξαίρετο δείγμα τηλεόρασης. Εάν, λοιπόν, είσαι από τους τελευταίους που δεν έχουν αξιωθεί να το δουν ακόμα, δεν ξέρω τι κάνεις με τη ζωή σου.

ΥΓ: Δες το να μπορούμε να μιλήσουμε ελεύθερα πια και να μην φοβόμαστε μην σποιλάρουμε τίποτα, 2 κύκλοι είναι.

Γεωργία Λαδοπούλου


Πεσσιμίστρια, βρίσκει το νόημα της ζωής σε διαφορετική μπάντα κάθε βδομάδα, προσπαθεί να μειώσει τις ώρες που ξοδεύει βλέποντας σειρές και οι απόψεις της διαφέρουν από τις δικές σου