Ευφυΐα ή θάνατος

nerdoulas

Το bad boy στην δεκαετία των 90s και περίπου μέχρι τα μέσα των 00s ,ήταν το πρότυπο των αρσενικών. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο η απήχηση του στο αντίθετο φύλο ήταν αντιστρόφως ανάλογη της ευστροφίας και μόρφωσης του. Όσο πιο αούγκανος και όσο περισσότερο έμοιαζε στον Ned από το Νext Karate Kid τόσο περισσότερο δημοφιλής ήταν. Λίγο-πολύ ο τύπος του συγκεκριμένου αρσενικού έχει αναφερθεί σε πολλά σατιρικά blogs, ταινίες και μουσικά κομμάτια, βυθίζοντας την εικόνα του σκληρού αρσενικού-scumbag στο κενό της αδιαφορίας απέχθειας. Η εποχή κυριαρχίας του Homus Nerdus άρχισε να ανατέλλει.

nerddd

Η μύηση στη καινούρια geek τάξη πραγμάτων ξεκινάει με την ultimate nerd συνήθεια:  την ανταλλαγή καρτών.  Τα περίεργα ζωάκια ( pokemon) που σφαζόντουσαν μεταξύ τους, είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό ηλικίας 7-14 ανεξαρτήτως χαρακτήρα και συνηθειών, τα γούσταραν όλοι και όλες.

jayz

 

Αν ψάχνεις πάντως για κάρτες Pokemon, 4 Φεβρουαρίου κυκλοφορούν σε συλλεκτική έκδοση. Κάπου στο γυμνάσιο, που τις κάρτες πλέον τις είχες βαρεθεί, ο Ken Kutaragi σου είχε την λύση, το playstation 1, η πιο πετυχημένη κονσόλα των εποχών καθώς κυκλοφορούσε για έντεκα (11!) ολόκληρα χρόνια, βρισκόταν  στο σπίτι κάθε έφηβου. Γρίφοι, περίεργα τέρατα, πολύπλοκα για την εποχή τους animation και άλλα τέτοια περίεργα άρχισαν να κινούν το ενδιαφέρον όλο και περισσότερου κοινού, κοινό το οποίο ξημερωβραδιαζόταν να τερματίσει το παιχνίδι. Silent Hill με κλειστά τα φώτα το βράδυ και Final Fantasy VII το μεσημέρι.  Σημείωση: Εξαιρούνται οι γνωστοί κάγκουρες που το μόνο παιχνίδι που διαθέτει η συλλογή τους είναι το pro evolution soccer.  Τα γραφικά του PS μετά άρχισαν να μην αρκούν στον έμπειρο παίκτη και οι εταιρείες άρχισαν να δίνουν περισσότερη έμφαση και στο PC. Η ιστορία που ακολουθεί λίγο πολύ είναι γνωστή, το πιτσιρίκι που στο δημοτικό έπαιζε με τις κάρτες Pokemon, έφτασε στο λύκειο να σε καλεί σπίτι του να αράξετε και αυτός να παίζει ασταμάτητα World of Warcraft/Line Age/Diablo.

 

Την ίδια στιγμή, στα internet café γινόταν συνωστισμός από γυμνασιόπαιδα τα οποία έβγαζαν τα levels τους να δουν ποιος τα έχει μεγαλύτερα, άλλοι χωρίζονταν σε ομάδες (αν έχω καταλάβει καλά), οργανώνοντας ακόμα και τουρνουά με χρηματικό έπαθλο (αθάνατο Counter Strike). Γενικά εκείνη την περίοδο αν έψαχνες κάποιον πήγαινες στο local Bits n’Bytes και πιθανότατα θα ήταν εκεί. Πολλοί από αυτούς αποπειράθηκαν να εισαχθούν σε σχολές προγραμματισμού με σκοπό το game developing, πέφτοντας στη nerd trap.

 

Όσο η βιομηχανία των games προσέλκυε περισσότερο κοινό, ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης άρχισε να προβάλλει το καλό παιδί με πιο εξιδανικευμένη persona. To BAM της ακμής των Homus Nerdus, εκτός από το γυμνάσιο, ήταν ο αγαπημένος μας χαρακτήρας  Ross από τα Φιλαράκια. Socially awkward με αδυναμία σε μικρές φιγούρες, τρόπαια και παλαιοντολογικά αντικείμενα, λατρεία στους δόκιμους όρους, γεωγραφία καθότι και παλαιοντολόγος, περιέγραφε πλήρως τον nerd της δεκαετίας των νάιντιζ .Κι όμως, ο άνθρωπος  απαράδεκτο εφηβικό μουστάκι, που ξενέρωσε επειδή δεν θυμήθηκε τη πολιτεία του Delaware, καθότι και αδιόρθωτος, eventually κατάφερε να ρίξει την πολυαγαπημένη κουλ Rachel,  όνειρο θερινής νυκτός.

nerds1
Ο Ρος υπήρξε πηγή έμπνευσης για πολλαπλούς χαρακτήρες των μετέπειτα τηλεοπτικών και  μη σειρών, σε σημείο που οι nerds άρχισαν να προβάλλονται περισσότερο και από ότι τα βυζιά μετά το Baywatch. Ο Ted και ο Marshall ακόμα και ο Barney από το How I met your mother, ενθουσίασαν το νεανικό κοινό καθώς δεν ήταν ούτε ακριβώς nerds αλλά ούτε μαλάκες, ήταν και τα δύο. Ενώ ο Ted παραληρούσε με την επερχόμενη συναυλία του Weird Al Yancovic ( άλλο κεφάλαιο και αυτό) και διόρθωνε μανιωδώς τους πάντες και ο Marshall τερμάτιζε κάθε είδους επιτραπέζιο παιχνίδι, ο Barney συγκατοικούσε με έναν Stormtrooper στο σπίτ… εεεε στο Fortress of Barnitude.

barney

 

Παράλληλα με το Ηimym, τρελή απήχηση είχε το  Bing Bang Theory με τους υπέρτατους nerds και τις επιστημονικές αναφορές – facts που τελικά είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από ότι περίμενες .εγκαθιδρύοντας τη νερντοσύνη ως το νέο coolness.

 

bigbang

Το epicness της υπόθεσης κλείδωσε μέσω του σινεμά όταν προβλήθηκε η επική (και με τις δύο έννοιες) ταινία  Lord of the Rings: The Fellowship of The Ring, η οποία στην παγκόσμια πρεμιέρα της απέφερε μόλις $870.7 εκατομμύρια και θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες (φαντασίας) παγκοσμίως. Αποτέλεσμα; Η θεματολογία ταινιών που ταίριαζαν πιο πολύ στο προφίλ ενός geek έχει γίνει πλέον τάση, με τις ταινίες φαντασίας (όλες οι ταινίες περιέχουν φαντασία αλλά τελοσπάντων) να χαρακτηρίζονται από το τις πιο δημοφιλείς. Μην επεκταθώ στο Harry Potter, με τον οποίο «πηγαίναμε μαζί σχολείο» για 7 χρόνια. Το κοινό αυτό στράφηκε στις ταινίες της Marvel και φτάσαμε εν έτει 2015 το Star Wars να κερδίζει περισσότερους fans από ποτέ.

nerds5

 

Στο χώρο της μουσικής τώρα, πέρα από τη metal σκηνή, η οποία αποτελείται κυρίως από οξύμωρους  nerds που πίνουν ξύδια, και προγραμματιστές που ακούνε epic, όρισε ένα νέο είδος/σκηνή μόνος του ο Weird Al Yancovic, μπαίνοντας στο top 10 του Billboard. To “White n’ Nerdy” είναι η παρωδία του “Ridin’” με 20 εκατομμύρια προβολές παραπάνω στο youtube από το αυθεντικό, κάνοντας τον Chamillionaire τη bitch του, ο οποίος έδωσε ‘spect στον πρώτον για τα rapping skills του . Τα χνάρια του Weird Al Yancovic καλώς ακολουθεί και ο Jon la Joie, με αξιόλογα skills και ιδιαίτερη αδυναμία στη ραπ σκηνή.

Εύλογα, αν έχεις φτάσει μέχρι εδώ (sorry too long to read) θα απορήσεις γιατί όλα αυτά.

Πλέον για να ρίξεις γκόμενα, χρειάζεσαι γνώσεις.

 

 

Και αυτό, αλλά, διανύουμε μία εποχή στην οποία οι γνωστικές απαιτήσεις αυξάνονται ραγδαία, δημιουργήθηκε ο όρος geek chic, τα H&M έγιναν nerd friendly, η μαμά μου αναγνωρίζει τα μέμες (νταξ’ το λέει λάθος) και παγκόσμια ινδάλματα θεωρούνται ή ο Bill Gates ή ο Steve Jobs. Πλέον το πρότυπο Ned που αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου άρχισε  να περιορίζεται (συμβαίνει στη φύση αυτό, το είδος που δεν εξελίσσεται δεν επιβιώνει) μόνο σε κωμικοτραγικές σειρές τύπου Geordie Shore, θέτοντας τον Douchebag σε είδος υπό εξαφάνιση. Θα μας λείψεις Γκλέτσε.

 

Κατερίνα Σπανού


Τρέφεται από τη διαφωνία, ακόμη και με τον εαυτό της. Αντιπαθεί τους βιαστικούς συμπερασματολόγους. Έχει μία σχέση μίσους και πάθους με το marketing και το hip-hop.