6½ κομμάτια των Massive Attack για τρύπιες διακοπές στην πόλη

Massiveattack

Οι Massive Attack βγάζουν ξανά EP μέσα στο 2016 και με διαφορά περίπου 6 μηνών από το ‘Ritual Spirits’ ενώ εμείς μένουμε για μια ακόμη φορά με το σαγόνι κρεμασμένο. Με αφορμή τα παραπάνω, ακολουθούν ορισμένα από τα highlights της  πορείας μιας από τις πιο ιδιαίτερες μπάντες των ‘90s που καταφέρνει να παραμένει επί 25 έτη στην πρωτοπορία του ηλεκτρονικού ήχου, επαναπροσδιορίζοντας αυτόν, δε, με την κάθε ευκαιρία.

Οπότε: Καθίστε αναπαυτικά, τσιτάρετε τα μπάσα στα ηχεία σας, βάλτε ένα ποτό, ανάψτε ένα τσιγάρο, πάρτε ναρκωτικά ή ξεκινήστε το φάσωμα. Ή και όλα τα παραπάνω ταυτοχρόνως.

 

1. Dissolved Girl

Μπορεί το ‘Protection’ να ήταν το breakthrough του γκρουπ από το Bristol, αλλά ήταν η 3η full length κυκλοφορία των Massive Attack η οποία μέσω μιας στροφής προς ένα πιο σκοτεινό ύφος με περισσότερο ‘σπασμένες’ φόρμες, ρέπει προς ένα καθ’ όλα πειραματικό attitude προσέγγισης του ηλεκτρονικού φάσματος του ήχου. Στα φωνητικά η Sarah Jay. Στα footnotes του ‘Mezzanine’ αξίζει να σημειωθεί η συνεργασία έκπληξη με την Elizabeth Frazer (Cocteau Twins/ This Mortal Coil) η οποία χαρίζει τις φωνητικές της γραμμές σε 3 τραγούδια του δίσκου.

 

2.Butterfly Caught

Τo ‘Mezzanine’ έφτασε το νούμερο ένα στα charts σε Βρετανία, Ιρλανδία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, σήκωσε και το Q award εκείνης της χρονιάς, αλλά όλα αυτά φυσικά δεν σήμαιναν σε καμία περίπτωση ότι η επόμενη κυκλοφορία θα εξερευνούσε τα ίδια αισθητικά μονοπάτια: Ο 3D αρχίζει να κάνει παρέες με πρώην μέλη των Spiritualized (οι οποίοι κυκλοφορούσαν πλέον στην πιάτσα ως Lupine Howl- και αυτοί από Bristol, ναι ξέρω, κάτι θα έχει το νερό εκεί δεν παίζει) γράφουν έναν δίσκο μαζί, αλλά ως τρελάρας που είναι αποφασίζει να πετάξει σχεδόν όλο το υλικό των shoegaze rockers στα σκουπίδια καθώς εμφανίστηκε «απογοητευμένος με τις μορφές που προέκυψαν». Τελικά οι Lupine Howl δεν μπαίνουν ούτε στα credits του δίσκου. Συνταγή αποτυχίας σωστά; Λάθος! Το ‘100th Window’ είναι ίσως η κορυφαία στιγμή των Massive Attack to date, με τα παραμορφωμένα βιολιά και την μεθυστική ερμηνεία του 3D στο ‘Butterfly Caught’ το οποίο τοποθετείται στην καρδιά του δίσκου, να επιβεβαιώνει την συνθετική ωριμότητα που διαπνέει πλέον το γκρουπ.

 

3. False Flags

Fast forward στο φθινόπωρο του 2005 και τις βίαιες εξεγέρσεις του Παρισιού που εμπνέουν τον 3D να γράψει το πιο άμεσα πολιτικό τραγούδι των Massive Attack- μέχρι το επόμενο. Ωστόσο αποφασίζει εκ των υστέρων ότι το ‘False Flags’ χάνει την αιχμή του εκτός των κοινωνικών συνθηκών εκείνης της χρονιάς και σκέφτεται να το ανεβάσει στο website του γκρουπ ως free download. Φυσικά αλλάζει και πάλι γνώμη και τελικά συμπεριλαμβάνεται στο ‘Best of’ της μπάντας. Ό,τι να ‘ναι. Αλλά κομματάρα απ’ τις λίγες.

 

4. Paradise Circus

Είναι αλήθεια κομματάκι περίεργο πώς το συγκεκριμένο τραγούδι είναι πλέον το πιο αναγνωρίσιμο των Massive Attack. Το ‘Heligoland’ ήταν, παρά τις φανταχτερές συμμετοχές από μέλη των TV on the Radio, Portishead και Mazzy Star, ίσως η πιο άνευρη κυκλοφορία στην ιστορία των Άγγλων βασιλιάδων της trip-hop. Αλλά από την άλλη, κάτι η αναμονή 9 χρόνων από τον τελευταίο δίσκο τους, κάτι η φωνή της Hope Sandoval (σ.σ. η οποία έχει credits και στο συνθετικό του πράγματος), το ‘Paradise Circus’ πλέον δεν μπορεί να λείπει από καμία συλλογή κομματιών των Massive Attack.

 

5. Voodoo In My Blood

To ‘Ritual Spirit’ EP ήταν η αφορμή για την επιστροφή του Tricky- έστω και ως guest- σε δουλειά των Massive Attack μετά από το ‘Protection’ του 1994, ενώ στις συνθέσεις και ερμηνείες συμμετείχαν και οι Εδιμβουργέζοι Young Fathers (σ.σ. παμε λιγο). Το ‘Voodoo in My Blood’ είναι ο ορισμός αυτού που λέμε comeback track. Πειραματικό, industrial, up-tempo, ωμό και επιθετικό. Mε δυο λόγια: βιδωμένο σωστά όπως λέει και το πόπολο. Όσο για το video clip, η παρουσία της Rosamund Pike, με ολίγη από Isabelle Adjani, ίσως και μια νότα Martin Sheen μας αφήνει παγωτό σε μια ερμηνεία που πείθει μέχρι και τον έναν (1) που είδε το ‘Gone Girl’ και δεν ήθελε να ανάψει καπνογόνο μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα, καθιερώνοντας την Pike ως μια από τις πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς της.

 

6. The Spoils

Και φτάνουμε αισίως στις 29 Ιουλίου του 2016. Οι Massive Attack κυκλοφορούν το 2ο EP για αυτήν την χρονιά, δίχως τίτλο και με τρία εξαιρετικά κομμάτια. Εμείς ξεχωρίσαμε την εικονική μπαλάντα ‘The Spoils’ στην οποία η εύθραυστη φωνή Hope Sandoval των Mazzy Star μοιάζει περισσότερο να γλιστράει και να χάνεται ανάμεσα στις γραμμές των εγχόρδων παρά να πατάει στιβαρά σε συγκεκριμένα τονικά ύψη. Απλά υπέροχο.

 

Bonus: Risingson/Glory box

Ναι έχει συμβεί σε live. Και υπάρχει στο ίντερνετ. Νιώσε τυχερός για τις εποχές που ζούμε.

Closerfield


Μουσικός, κοντός, αξύριστος. Τα τελευταία 9 χρόνια πίνει Stoli με δύο πάγους και φέτα λεμόνι. Όχι κάθε μέρα. Τι μας περάσατε;