Αγαπητοί όσοι είστε υπεύθυνοι για το “The Last Jedi”

thelastjedi

* ελαφρά spoilers

(The Last Jedi : από δω και πέρα tlj για ευνόητους λόγους)

Ομολογώ πως δεν πήγα από την πρεμιέρα να το δω, αλλά λίγες μέρες αργότερα, πράγμα που έκανε την αναμονή μου και τη χαρά μου για την ταινία να φτάσει ταβάνι. Πόσο μάλλον οι πρώτες εντυπώσεις που είχα ακούσει από γνωστούς, φίλους και ίντερνετ με παρότρυναν να κρατήσω τις προσδοκίες και τις ελπίδες μου υψηλές για το επεισόδιο 8, στο saga που όλοι αγαπήσαμε. Μετά από 3 ώρες κλεισμένη σε μια αίθουσα κινηματογράφου όμως, έφυγα με ένα τεράστιο συναίσθημα απογοήτευσης να με κατακλύζει ολοένα και περισσότερο.

Αντιθετως με το tlj, λοιπόν, θα βάλω τα δυνατά μου το κείμενο αυτό να έχει μια κάποια δομή και συνοχή, και ψάχνοντας να βρω από που θα το πιάσω, αποφάσισα να ξεκινήσω με τα βασικά και να αναφερθώ στην πλοκή. Όπως περιμέναμε όλοι, έχοντας δει το tfa, το tlj θα καταπιανοταν με την Rey που έχει πάει να βρει τον Luke, να της εξηγήσει και να της μάθει τι στο καλό συμβαίνει με το force. Σαφώς και εκείνος θα αρνιόταν αρχικά και μπλα μπλα αλλά τελικά κάτι θα συνέβαινε και θα υπέκυπτε εν τέλει. Η εκπαίδευση αυτή βέβαια μέχρι επιτέλους να αρχίσει να συμβαίνει κάπου στη μέση της ταινίας, υποτίθεται ότι ολοκληρώνεται και μάλιστα σε χρόνο dt για κάποιο λόγο, με την ίδια τη Rey απλά να εμφανίζεται αλλού στην ταινία γιατί η συνοχή είναι υπερτιμημένη. Δεν ξέρω καν δηλαδή εάν μπορώ να πω πως έγινε όντως η εκπαίδευση. Παράλληλα όλη η ταινία έχει να κάνει με ένα συνεχές κυνηγητό της Αντίστασης από το Πρώτο Τάγμα και τη σταθερή υπενθύμισή μας για το πόσα καύσιμα απομένουν στην διάθεση της Αντίστασης, ωσάν άλλο “στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι”, και ενδιάμεσα κάποια αχρείαστα κατά βάση plotlines, κυρίως στο στρατόπεδο της Αντίστασης, χωρίς να παρέχουν καμία εξέλιξη στους ίδιους τους χαρακτήρες whatsoever. Όσον αφορά Kylo Ren και Rey, δυο χαρακτήρες που έχουν πραγματικά ενδιαφέρον να βρούμε τι τους ενώνει και να ασχοληθούμε ουσιαστικά μαζί τους, αυτό δε συμβαίνει με την καμία.

Σεναριακά, αντιλαμβάνομαι πως σε όλα αυτά τα χρόνια το Star Wars δεν αποτέλεσε ποτέ κάποια πηγή απαράμιλλων διαλόγων που τσακίζει κόκαλα η οτιδήποτε, αλλά το κακό παράγινε, πράγμα που με οδηγεί στο δεύτερο σημείο που θέλω να θίξω. Έχεις συγκεντρώσει ένα καστ με κάποιους από τους καλύτερους νέους ηθοποιούς εκεί έξω και κάποιους ανερχόμενους πολλά υποσχόμενους, τους οποίους όμως τους φέρεσαι άσχημα και υποβιβάζεις πρώτα εκείνους και στη συνέχεια το κοινό σου, με τις ατάκες που τους δίνεις να πουν. Τρανταχτό παράδειγμα το οποίο θα αναφέρω δεν είναι κανένας άλλος εκτός του General Hux. Ο General Hux είναι ένας σχετικά minor χαρακτήρας, ο οποίος όμως, από το tfa ακόμα, σε πρόσταζε να τον πάρεις στα σοβαρά, αφού ο ίδιος φαινόταν να είναι ακλόνητος και έδειχνε παθιασμένος με αυτό που πρεσβεύει. Κάτι που στο tlj εξανεμίστηκε. Έχεις πάρει έναν πολύ καλό ηθοποιό να ενσαρκώνει έναν χαρακτήρα που του έχεις δώσει περισσότερο χώρο σε αυτήν την ταινία, και αντί να το εκμεταλλευτείς ώστε αναδείξεις τους κακούς της ιστορίας σου και το πού μπορούν να φτάσουν, τον κάνεις ολίγον τι καρικατούρα προσπαθώντας να βγάλεις χιούμορ γελοιοποιώντας τον. Σε άλλα λόγια, γκρεμίζεις ό,τι έχεις φτιάξει. Αν έβγαζε όντως γέλιο θα το δεχόμουν, αλλά το κούτελο μου το ξέρει από τα εναλλασσόμενα facepalms. Αλλα ξερεις κάτι; Και πάλι δε θα το δεχόμουν, γιατί στην ουσία ότι δημιουργήθηκε στο tfa, έστω και για αυτούς τους minor χαρακτήρες, το πετάξατε στα σκουπίδια.

Δε θα σταθώ όμως μόνο εδώ. Έχεις μια αράδα νέων χαρακτήρων, κάποιοι πιο σημαντικοί και κάποιοι όχι τόσο. Τους συστήνεις 2 χρόνια πριν εξελισσοντάς τους αρκετά, πράγμα που όμως δεν το κάνεις έστω και λίγο tlj. Οι μισοί χαρακτήρες είναι ακριβώς εκεί που τους άφησες στο tfa. Εκτός από τον Poe, που παιδιά δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά υποβιβάστηκε από σμήναρχος σε αντισμήναρχος -ή κάτι τέτοιο- γιατί αυτό ήταν το εξαιρετικά σημαντικό. Δε δίνεις χώρο στους χαρακτήρες σου να αναπνεύσουν και δεν μπορείς να το αντισταθμίσεις αυτό χτυπώντας στη νοσταλγία, αφού μέχρι και στη Leia και στον Luke δε φέρθηκες σωστά (και δε θα επεκταθώ καν σε αυτό). Χαρακτήρες που είναι αχρείαστοι (sorry Rose), χαρακτήρες που καταλήγουν κομπάρσοι (Finn όλα καλά; Εσύ Poe;) και οι κακοί σου αδιάφοροι (βλέπε Snoke). Η τελευταία σου σκηνή δε, κάπως cringeworthy.

Οπτικά βέβαια μιλάμε για στολίδι αφού όλα ήταν πολύ όμορφα όσον αφορά φωτογραφία και εφέ αλλά όσον αφορά ΟΛΑ τα υπόλοιπα το επίπεδο έπεσε πολύ. Γενικά, στο tlj αποβάλλατε την ιδέα της κοινής λογικής, ξοδέψατε χρόνο σε άσχετα πράγματα υποβιβάζοντας τα πραγματικά ενδιαφέροντα σημεία της πλοκής και το υποτιθέμενο χιούμορ απλά πονάει από το πόσο μη αναγκαίο και λάθος τοποθετημένο είναι. Και το λέει αυτό άνθρωπος ο οποίος είναι υπέρ της ενσωμάτωσης αστείων σε τέτοιες ταινίες, όμως πάντα στα πλαίσια της καλαισθησίας. ΟΧΙ ΟΜΩΣYOUR MOM” JOKES ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.

Υπό άλλες συνθήκες θα έλεγα μην το πάρετε προσωπικά, αλλά όλοι εσείς εκεί που είστε υπεύθυνοι για το tlj, πρέπει να το πάρετε, αφού δύσκολα μπορούν να ανατραπούν τα πράγματα στο επεισόδιο 9, γιατί πολύ απλά δε θα βγάζει νόημα οι χαρακτήρες σου να ξεκινούν με βάθος, με τα να γίνονται ρηχοί και μετά ξανά ίσως να αποκτήσουν βάθος. Και σαφώς δεν ξέρω αν μπορούν μέσα σε μια ταινία να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα στην προηγούμενη και να φτάσει και η ιστορία μας στο τέλος της.

Σίγουρα όλο και κάτι θα έχω ξεχάσει να αναφέρω, όλο και για κάτι θα έχω παραλείψει να παραπονεθώ, αλλά ήταν πολλά τα στραβά σας. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο ήταν και θα είναι η Disney, αλλά αν το πιάσουμε και αυτό το θέμα, δεν βλέπω το κειμενάκι να τελειώνει, οπότε το αφήνω εδώ.

Yours sincerely,

Geo

 

P.S.1: ΓΑΜΩ ΤΑ PORGS

P.S.2: Justin Theroux ftw

 

Γεωργία Λαδοπούλου


Πεσσιμίστρια, βρίσκει το νόημα της ζωής σε διαφορετική μπάντα κάθε βδομάδα, προσπαθεί να μειώσει τις ώρες που ξοδεύει βλέποντας σειρές και οι απόψεις της διαφέρουν από τις δικές σου