Αλήθεια, δικαιοσύνη και ο ελληνικός τρόπος – για την Ηριάννα

596d0f921dc52417248b45b0

Η υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ και η αίτηση της για αναστολή έκτισης της ποινής που της είχε επιβληθεί, έληξε (;) με την απόρριψη της αίτησης από το Εφετείο Αθηνών. Μία αν μη τι άλλο ντροπιαστική απόφαση για την ελληνική δικαιοσύνη, που έρχεται να συμπληρώσει και άλλες παρόμοιες υποθέσεις οι οποίες έληξαν με τέτοιου είδους αμφιλεγόμενες αποφάσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι για ακόμη μία φορά, η ελληνική κοινωνία έχει κάθε λόγο να μην εμπιστεύεται το κράτος και τους θεσμούς που το συγκροτούν. Ένα σύστημα δικαιοσύνης που αφήνει ελεύθερο τον καταδικασμένο για οικονομικά εγκλήματα Άκη Τζοχατζόπουλο και που κωλλυσιεργεί εδώ και τρία χρόνια με αποτέλεσμα τα μέλη μιας νεοναζιστικής-εγκληματικής οργάνωσης να περιφέρονται στους δρόμους και στις γειτονιές αλλά και στους διαδρόμους του κοινοβουλίου, υποβαθμίζοντας την ποιότητα της δημοκρατίας της χώρας, μόνο φερέγγυο δε μπορεί να είναι.

Τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν τη νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική δικαιοσύνη η οποία κάνει το λιοντάρι και δείχνει τα δόντια της σε αθώους, την ώρα που κάνει πίσω όταν έρχεται αντιμέτωπη με τα συμφέροντα, τους δολοφόνους και τους ηθικούς αυτουργούς. Γιατί η Ηριάννα είναι αθώα. Όμως έχει απέναντι της ένα δικαστικό σώμα που αδυνατεί σε κάθε περίπτωση να απονείμει δικαιοσύνη και είναι χτυπημένο από δύο υποθέσεις «παραδικαστικού κυκλώματος» αλλά και από την ίδια του τη συντηρητική φύση.

Επίσης, αυτή η απόφαση φαντάζει σαν μια σφαλιάρα-μήνυμα προς την κοινή γνώμη. Σαν κάποιος να ήθελε να δείξει στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ότι κανένας αγώνας και καμία διεκδίκηση δε μπορεί να έχει αντίκρισμα.

Όμως δεν είναι έτσι, οι υγιείς και αλληλέγγυες φωνές πρέπει να συνεχίσουν να μάχονται για το δίκιο της Ηριάννας (και κάθε Ηριάννας) γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση για τον κόσμο. Οι πάντες οφείλουν να σταθούν στο πλευρό μιας αθώας που αποτελεί θύμα ενός συστήματος που όχι μόνο δε λειτουργεί σωστά, αλλά έχει σοβαρές παθογένειες. Γιατί δεν είναι μόνο η Ηριάννα που βρέθηκε ή έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση. Πρόσφατα αθωώθηκε μετά από πέντε χρόνια ο Τάσος Θεοφίλου ο οποίος είχε καταδικαστεί ως τρομοκράτης και μέλος της «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Ποιος όμως μπορεί να του δώσει πίσω αυτά τα πέντε χαμένα χρόνια; Κανένας. Όπως και στην περίπτωση της Ηριάννας, κανένας δε μπορεί να της δώσει πίσω το χαμένο χρόνο παρά μόνο την ελευθερία της. Και άμεσα.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι η ομάδα υπεράσπισης της Ηριάννας να καταθέσει νέα έφεση ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά η απόφαση θα είναι διαφορετική, ίσως, λόγω διαφορετικής σύνθεσης της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση όμως δε μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.

«Justice is lost, justice is raped, justice is gone»

 

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.