Αν δεν έχεις δει το Black Mirror…σταμάτα να διαβάζεις και δες το

mirror

Δεν είχα ιδέα τι εστί Black Mirror.

Κάπου μέσα σε όλές τις μικροπληροφορίες που δέχομαι (δέχεστε) καθημερινά, είχα ακούσει το όνομα αλλά του έδωσα όση σημασία θα έδινα σε random τύπο (ο οποίος μόλις μου συστήθηκε) που είναι φίλος ένος γνωστού που πετυχαίνω μια φορά στα 10 χρόνια. Καμία δηλαδή.

dag

Πριν λίγο καιρό (συγκεκριμένα στις 21 Οκτώβρη), η 3η σεζόν εμφανίστηκε ολόκληρη στο Netflix και το buzz στα socia media ξεκίνησε για τα καλά. Σχεδόν ψημένος να του δώσω μια ευκαιρία, η ολοκληρωτική ταφόπλακα στο να το γειώσω ήρθε όταν ο συνάδερφος/συμπέθερος/συνοδοιπόρος στο swag (και στο Mud Times, μην ξεχνιόμαστε) Βαγγέλης Ανανίδης, έξω από εγχώρια συναυλία μεταλλικόύ φάσματος, μου έδωσε με τα λεγόμενα του να καταλάβω πως το Black Mirror είναι κάτι που πρέπει να δεις και να βιώσεις πριν αφήσεις τον μάταιο τούτο κόσμο.

Έτσι και έκανα λοιπόν. Μέσα σε μια εβδομάδα είδα όλες τις σεζόν, plus το Christmas Special επεισόδιο μεταξύ 2ης και 3ης σεζόν (εάν δεν είχα υποχρεώσεις, θα τα έβλεπα σε μια μέρα εύκολα). Που κατέληξα;

bal

Ναι, το Black Mirror είναι από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών και ο Charlie Brooker (ο άνθρωπος που το έχει γράψει και αξίζει να τσεκάρετε) είναι απλά πανέξυπνος. Ο λόγος;

Τα αυτόνομα επεισόδια της σειράς πραγματεύονται ιστορίες που έχουν σαν βασικό άξονα την τεχνολογία και το πως αυτή επιδρά στις ζωές των χαρακτήρων (και προφανώς στις δικές μας). Μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ιστορία κυλάει εντελώς αλληγορικά (για την ακρίβεια αυτόι συμβαίνει παντού, απλά σε συγκεκριμένα επεισόδια είναι περισσότερο εμφανές αυτό), περνώντας κοινωνικά μηνύματα και καυτηριάζοντας την σύγχρονη πραγματικότητα με οξεία κριτική (όπως πρέπει άλλωστε) και υπάρχουν περιπτώσεις όπου ολόκληρο το επεισόδιο είναι ένα τεράστιο mindfuck που θα σε κάνει να κοιτάζεις με ανοιχτό το στόμα την οθόνη. Προσωπικά το μεγάλο win της υπόθεσης θεωρώ πως είναι η χρήση της υποβόσκουσας αγωνίας . Δηλαδή, μπορεί στην ιστορία να διαδραματίζεται κάτι πραγματικά δραματικό ή κωμικό αλλά παρόλα αυτά, νιώθεις μια συνεχόμεη ατμόσφαιρα απειλής και ένα πέπλο σκοταδιού.

Το να κάτσω και να ξεχωρίσω αγαπημένα επεισόδια, δεν έχει κανένα νόημα μιας και είναι εντελώς υποκειμενικό. Η αλήθεια είναι πως ο 3ος κύκλος είναι συγκριτικά με τους άλλους 2 ο καλύτερος αλλά θεωρώ πως η επιτομή του μαλάκα-τι-είδαμε-μόλις-τώρα είναι το Christmas Special από το οποίο θα πρότεινα να ξεκινήσετε.

Μοναδικό bummer; Η 4η σεζόν θα βγει το 2017. Ποιός περιμένει μέχρι τότε;

Στέλιος Τσουμπανίδης


Συλλέκτης εμπειριών, ρεαλιστής (άρα απαισιόδοξος), έχει κάνει το daydreaming επάγγελμα. Η συμπαντική αλήθεια κρύβεται στις ατάκες του Bill Hicks και στο bacon.