Ας μιλήσουμε για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τον Kaepernick

kap

Ο τελευταίος στίχος της πρώτης, και πιο διαδεδομένης, στροφής του αμερικανικού εθνικού ύμνου αναφέρει, ‘’χώρα των ελεύθερων και των γενναίων’’. Αυτές οι λέξεις είναι συνυφασμένες με την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στα χρόνια και συχνά τίθενται ως θέμα συζήτησης στο δημόσιο διάλογο. Πρόσφατα εισήλθαν και πάλι.

Ο Colin Kaepernick, παίκτης των San Francisco 49ers στο NFL,  αποφάσισε να μη σηκωθεί κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου όπως γίνεται συνήθως πριν την έναρξη των αγώνων του NFL αλλά και των NBA, NHL και MLB. Ο Kaepernick δικαιολόγησε αυτή την κίνηση λέγοντας ότι δεν πρόκειται να σηκωθεί για να δείξει περηφάνια για τη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους αφροαμερικανούς πολίτες της και γενικότερα πολίτες με διαφορετικό χρώμα. Από εκείνη τη στιγμή, ο Colin Kaepernick, έγινε το επίκεντρο της προσοχής και μέσω αυτής της κίνησης ξέσπασε μία μεγάλη συζήτηση για το σεβασμό προς σύμβολα όπως η σημαία και ο εθνικός ύμνος αλλά και για την ουσία της διαμαρτυρίας του Kaepernick, τη θέση των μειονοτήτων στην αμερικανική κοινωνία.

Οι εθνικοί ύμνοι συνήθως περιέχουν κάποια πολύ πατριωτικά λόγια που έχουν ως σκοπό να τονώνουν το εθνικό φρόνημα αλλά και να αποτελέσουν ένα εθνικό χαρακτηριστικό της κάθε χώρας. Υπάρχουν όμως δύο εθνικοί ύμνοι που διαφέρουν, καθώς έχουν βασιστεί σε δύο από τις μεγαλύτερες κοινωνικές επαναστάσεις της ιστορίας. Της αμερικανικής και της γαλλικής. Ο ύμνος στην αστερόεσσα και η Μασσαλιώτιδα δε διαθέτουν τον εθνικιστικό χαρακτήρα των περισσότερων εθνικών ύμνων αλλά αντιθέτως διαθέτουν ένα κοινωνικό και ταξικό χαρακτήρα. Αξίες όπως αυτές της ελευθερίας αλλά και του αγώνα ενάντια στην τυραννία που αναφέρονται στους δύο αυτούς ύμνους παραμένουν διαχρονικές.

kaep

 

Ο Colin Kaepernick είναι ο εκφραστής του στίχου ‘’χώρα των ελεύθερων και των γενναίων’’. Γιατί η έννοια της ελευθερίας διαθέτει και άλλες έννοιες, όπως η αλληλεγγύη και η δικαιοσύνη. Αλληλεγγύη για αυτούς που υποφέρουν και ανάγκη για απόδοση δικαιοσύνης προς αυτούς. Όντας ένα δημόσιο πρόσωπο, ο Kaepernick μπορεί να ξεκινήσει ένα διάλογο ο οποίος θα αφορά την καταπίεση και την κοινωνική θέση των μειονοτήτων. Όταν δε σηκώνεται για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, δεν είναι μια πράξη ασέβειας προς τα ιδανικά της ελευθερίας και της αδελφοσύνης αλλά είναι η ενσάρκωση αυτών των ιδανικών.

Είναι υποχρέωση κάθε πολίτη όταν αντιλαμβάνεται ότι υφίστανται αδικίες στον κοινωνικό ιστό να αναλαμβάνει δράση. Αυτό έκανε ο Kaepernick. Επίσης είναι ένα μήνυμα προς αυτούς που χρησιμοποιούν λέξεις όπως ελευθερία και δικαιοσύνη τη στιγμή που αδιαφορούν όταν γίνονται μάρτυρες φαινομένων βίας ή ακόμα χειρότερα, προτρέπουν σε αυτά. Ο παίκτης των 49ers θα μπορούσε πολύ απλά να αδιαφορήσει. Να βάλει το χέρι στην καρδιά, να τραγούδησει τον εθνικό ύμνο και στη συνέχεια να αποχωρήσει με σκοπό να γευτεί το νέκταρ των εκατομμυρίων του συμβολαίου του. Δεν το έκανε όμως. Ρίσκαρε το μέλλον της καριέρας του και το ονόματος του.

Από την άλλη όμως αυτή είναι η έννοια της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Να παλεύεις, βάζοντας το καλό του συνόλου πάνω από το προσωπικό. Γιατί μέσα από τη γενική ευημερία έρχεται και η προσωπική. Άλλωστε το εθνικό motto των ΗΠΑ είναι ‘’E pluribus unum’’, που σημαίνει ‘’Μέσα από πολλούς, ένας’’. Ο Colin Kaepernick μπορεί να δηλώνει ελεύθερος, και όσοι συμφωνούν μαζί του μπορούν να το ακολουθήσουν.

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.