Οδηγός επιβίωσης για το live των Baby Guru, Whereswilder και The Voyage Limpid Sound

FotorCreated

Για να είμαστε ειλικρινείς: Το παρόν κείμενο δεν είναι πραγματικός οδηγός επιβίωσης και αν έπρεπε να είναι, δεν θα το έγραφε σε καμία περίπτωση ο υποφαινόμενος. Παρ’όλα αυτά, η επερχόμενη συναυλία των Baby Guru, Whereswilder και The Voyage Limpid Sound ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσουμε βήμα στους ιθύνοντες μιας και όλοι τους έχουν νέες δουλειές στα σκαριά. Ακολουθούν οι τρεις συνεντεύξεις με τον Σέργιο (The Voyage Limpid Sound), τον Γιάννη (Baby Guru) και τον έτερο Γιάννη (Whereswilder), όπως αποτυπώθηκαν μέσω διαδικτυακών μέσων και που αν ο χρόνος και οι ρυθμοί ζωής του 21ου αιώνα το επέτρεπαν, θα ήταν μία συζήτηση ηχογραφημένη σε κάποιο γραφικό καφέ του κέντρου των Αθηνών.


 

The Voyage Limpid Sound

 

 

-Σέργιο, αυτό το άρθρο θα φέρει τον τίτλο «Οδηγός επιβίωσης για το live των Baby Guru, Whereswilder και The Voyage Limpid Sound» ανεξάρτητα με το αν τελικά πετύχει ή όχι τον σκοπό του. Θέλω να πιστεύω πως είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος να μου δώσει τον πρώτο κανόνα επιβίωσης μιας και ξεκινάτε και την βραδιά.

 

1. Προσερχόμαστε στον χώρο νωρίς. 21:47 είναι καλά.

2. Ξεκινώντας το πρόγραμμα τους οι The Voyage Limpid Sound, ρίχνουμε την ακροαματική ασπίδα μας και ετοιμαζόμαστε για μια μετρίως ευγενή επίθεση από μερικώς ακατάληπτα τραγούδια. Θα ακουστεί μέρος του έργου “Thirteen Religious Bagatelles” για πρώτη φορά, γραμμένο ειδικά για την περίσταση αυτής της συναυλίας.

 

-Έχεις πει και στο παρελθόν πως προσπαθείτε μια ζωντανή σας εμφάνιση να δίνει κάτι διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες. Αυτό το motto έχει τόσο μεγάλο βάρος που όντως το “Thirteen Religious Bagatelles” γράφτηκε εξ’αφορμής της συναυλίας;

 

Πραγματικά, νομίζω ότι είναι ό,τι πιο ακραίο έχουμε σκεφτεί. Απ’τη μία, δε θέλουμε να αποκαρδιώνουμε το κοινό παίζοντας πράγματα που αποκλείεται να έχει ξανακούσει αλλά από την άλλη θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του. Δηλαδή οποίος συνειδητά έρχεται να παρακολουθήσει μια συναυλία μας να είναι προετοιμασμένος για κάτι καινούργιο, κοσκινισμένο με τα κόσκινά μας, και ελεγμένο μέχρις εσχάτων. Με λίγα λόγια, σα να πας σινεμά να δεις την καινούργια ταινία του τάδε σκηνοθέτη. Στη προκειμένη περίπτωση, το κοινό θα παρακολουθήσει 9 από τις 13 θρησκευτικές μπαγκατέλες, έναν δίσκο που τον έγραψα κυρίως μέσα στον Αύγουστο. Είναι ποπ τραγούδια με κάποια θρησκευτική αναφορά, για φωνή, ροκ μπάντα και 3 χάλκινα πνευστά.

 

-Τις επιρροές σας τις έχεις αναφέρει εκτενώς και σε άλλες συνεντεύξεις. Υπάρχει κάποια ιδιαίτερα ένοχη, μουσική ή μη, η οποία αποτυπώνεται στο “Thirteen Religious Bagatelles”;

 

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να αναφέρω τις πιο διακριτές αναφορές. Γράφοντας αυτόν τον δίσκο π.χ. άκουγα πολύ Stevie Wonder, κυρίως την ’70s τριλογία και στο μεσοδιάστημα του προηγούμενου “Nightly Sing Songs”, το οποίο είναι επίσης θρησκευτικού περιεχομένου, με αυτού μελέτησα εκτενέστατα Frank Sinatra. Αλλά δε λειτουργώ ακριβώς έτσι. Τα ζητούμενά μου όταν γράφω έναν δίσκο είναι συγκεκριμένα και δεν έχουν να κάνουν με τις στιλιστικές επιρροές μου αλλά με τις συνθετικές και ρητορικές. Με ενδιαφέρει πάντα η γραφή να είναι καθαρή, να μην επαναλάβω πολύ κάτι που έχω κάνει παλιότερα μιας και είναι ο 9ος δίσκος μας, αν δεν κάνω λάθος, και επίσης μια χαλαρή συνέπεια στη συνθετική επεξεργασία. Π.χ. τα τελευταία δύο χρόνια μελέτησα σύνθεση μελωδίας. Είναι κάτι στο οποίο δεν έχω τη φυσική κλίση που έχω στις εναρμονίσεις και ελπίζω μια μέρα να φτάσουν στο ίδιο (χαμηλό) επίπεδο. Η μουσική μας γλώσσα, για όποιον δεν έχει ακούσει ξανά Βόγιατζ, έχει μια σιξτοσέβεντιζ εσάνς, με τζαζ ποπ αρμονίες, γλυκόπικρο ματζόρε συναίσθημα, singer/songwriter feel και διάχυτη ειρωνεία και ειλικρίνεια.

 

-Παρ’όλο που θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση για κάνα δισέλιδο πρέπει να επιστρέψω στα της συναυλίας. Θέλω από σένα να διαλέξεις δύο πράγματα για την Παρασκευή: dresscode παρευρισκομένων και ένα ιστορικό πρόσωπο που θα καθόταν κάγκελο την ώρα που παίζεται.

 

Παρακαλώ το κοινό να είναι σωστά ενδεδυμένο για την περίσταση. Όλοι πρέπει να ντυθούν ανάλογα με το σε ποια αστική υποκατηγορία θέλουν να φαίνεται ότι ανήκουν ή αν είναι πιο σημαντικό, με ποια υποκατηγορία θέλουν να φαίνεται ότι διαφέρουν. Επίσης να πάρουν μακρυμάνικο γιατί θα έχει ψύχρα και το κλιματιστικό του ΑΝ καμιά φορά ρίχνει ξύλο.

 

Το ιστορικό πρόσωπο που θα κάθεται κάγκελο θα είναι ο Λευτέρης Βενιζέλος γιατί έχει πριαπισμό. Είναι αστείο πρώτου Gestalt αλλά εξισορροπείται από τα γεγονότα ότι 1. είναι ένα ιστορικά ενημερωμένο αστείο και 2. είναι η οδός της Δισκέξ οπότε για τους γνώστες δημιουργεί ενα αρκούντως ιλαρό κλίμα, είναι φορμαλιστικώς συνεπές, αλλά προσφέρει και ιστορικές και γεωγραφικές γνώσεις. Κοινώς, είναι ένα Ο.Κ. αστείο.

 

-Με διέλυσες. Αν μπορούσες να κλέψεις ένα μέλος των Baby Guru ή των Whereswilder για τους The Voyage Limpid Sound, ποιος θα ήταν;

 

Τον Γιαννίκιο Καρρά για ντράμερ και τον Ιάννη Άλλη για κιθάρα. Τον Δημάκη θα τον αφήσω ήσυχο να διαβάσει γιατί έχει υποσχεθεί να φαρμακοτρίψει Λυσεργικό 25 για τα 75α μου και 72α του γενέθλια.

 

-Κλείνω με μια ερώτηση που αφορά εμένα ως ένα απλό μέλος του φιλοθεάμονος κοινού: Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο πράγμα που μπορεί να μου συμβεί την Παρασκευή και ποιο από τα δύο συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες;

 

Το καλύτερο είναι να χαρίσει η Όπρα ένα κουτάβι σε όλους, το χειρότερο είναι να έρθει κάποιος να δει αυτό το φεστιβαλέττο και να μην είναι έτοιμος να αλλάξει για πάντα, έστω και κατ’ ελάχιστο.

 

-Σ’ευχαριστώ για τον χρόνο σου και κυρίως για το ότι ήσουν εξωπραγματικά αναλυτικός.

 

Η χαρά είναι όλη δική μου μιας και μου έδωσες μια τέλεια ευκαιρία να υπεραναλύσω!

 

-Αμήν.

 


 

Baby Guru

 

-Το άρθρο αυτό φέρει τον προβοκατόρικο τίτλο «Οδηγός επιβίωσης για το live των Baby Guru, Whereswilder και The Voyage Limpid Sound». Ποιος είναι ο βασικότερος κανόνας επιβίωσης που πρέπει να σημειώσω στο τεφτέρι μου;

 

Εξαρτάται από τι θες να επιβιώσεις… Γενικά ένα μπουκαλάκι νερό των 500ml συνήθως βοηθάει. Αυτό που θα πρότεινα για το συγκεκριμένο live θα ήταν ανοιχτό μυαλό, διάθεση να ακούσεις ωραία πράγματα και μια μπύρα.

 

-Τα διαθέτω όποτε ξεκινήσαμε καλά. Να υποθέσω πως θα παρουσιάσετε έστω και ένα μικρό δείγμα από το επερχόμενο “IV”;

 

Το setlist μας θα περιέχει κομμάτια από όλη την δισκογραφία μας και απο το επερχόμενο “IV”

 

-Από την σκοπιά του δημιουργού ποιες είναι οι βασικές διαφορές του νέου υλικού σε σχέση με το πιο πρόσφατο “Marginalia”, ας πούμε;

 

Βασική διαφορά είναι το 4ο επίσημο μέλος μας (ο KΚωνσταντίνος) που παίζει κιθάρα. Οπότε έχεις ένα πιο κιθαριστικό άλμπουμ. Είναι πιο «εσωτερικό» και πιο ώριμο.Προσωπικά είναι το αγαπημένο μου και αν είχε έναν οδηγό επιβίωσης θα έγραφε ότι χρειάζεσαι ένα μαξιλάρι και ένα καλό ζευγάρι ακουστικά για να το απολαύσεις στο μέγιστο.

 

-Είναι λίγο πιο γενική αυτή η ερώτηση αλλά κατά πόσο επηρεάζει τις κυκλοφορίες σας η μουσική που ακούτε κατά την διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας; Πέρα τα το Kraut και τον ήχο των ’60s που φαντάζομαι πως είναι πάντα εκεί, ένας καινούργιος ήχος είναι ως ένα βαθμό προσχεδιασμένος ή απλά προκύπτει ρομαντικά κατά την διαδικασία;

 

Οι επιρροές είναι σαν τα μπαχαρικά στην μαγειρική, καθώς μαγειρεύεις ρίχνεις λίγο από πάνω και παίρνει γεύση το φαγητό. Μόνο ρομαντισμός υπάρχει κατά την δημιουργία ενός καινούριου κομματιού-άλμπουμ. Και θα εκπλαγείς ότι κάποια συστατικά δεν θα είναι πάντα εκεί.

 

-Μιας και αναφέρεις τη μαγειρική, αν μπορούσες να επιλέξεις ένα έδεσμα και ένα ρόφημα ή ποτό να σερβίρονται πριν την έναρξη της συναυλίας, ποια θα ήταν αυτά;

 

Το πιο «αρρωστημένο» έδεσμα όλων των εποχών.

14794098_351534265190726_1231302859_n

 

-Με χτύπησες στο συναίσθημα γιατί έχω και κατά 1/4 καταγωγή από τη Χίο και η μαστίχα είναι big thing εκεί.

 

Κι εγώ έφυγα πίσω σε αναμνήσεις με γιαγιά κτλ. Θα αρχίσουμε να κλαίμε παρέα. (σ.σ.γέλια)

 

-Κρατιέμαι προς το παρόν. Θέλω επίσης να μου πεις ποιο ιστορικό πρόσωπο θα ήθελες να βρίσκεται στη μέση του AN Club κατά τη διάρκεια του σετ σας χορεύοντας σα να μην υπάρχει αύριο.

 

Θα σου πω το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό: την Πριγκίπισσα Νταϊάνα.

 

-Με έπιασες off guard. Θα μπορούσε να είναι κάτι σαν post-punk icon;

 

Χαρισματική και όμορφη. Γλυκιά και ήρεμη. Μια μεγάλη αντίθεση και από την Αγγλία που είναι πολύ δύσκολο να μπεις σαν μουσικό σύνολο. Άμα βγάζεις νόημα. (σ.σ. γέλια)

 

-Το ανησυχητικό είναι πως μάλλον βγάζω. Εδώ όμως έρχεται η μεγάλη ερώτηση: Ποιο μέλος των Whereswilder θα απέλυες;

 

Για να απολύσεις κάποιον πρέπει να τον έχεις προσλάβει. Για να προσλάβεις κάποιον σημαίνει ότι του παρέχεις δουλειά και κάποιον μισθό. Στην ελληνική μουσική σκηνή -αν κάνεις την δική σου μουσική όπως οι Whereswilder- πιθανότατα δεν βγάζεις λεφτά. Άρα όλοι είμαστε χωρίς δουλειά και συνεπώς δεν μπορώ να απολύσω κανέναν.

 

-Δέχομαι τη διόρθωση και αναδιατυπώνω: Ποιο μέλος των Whereswilder θα κλείδωνες στο backstage την ώρα που οι υπόλοιποι ετοιμάζονται να ανέβουν στην σκηνή;

 

(σ.σ. γέλια) Mόνο έναν μπορώ να κλειδώσω;

 

-Για σένα θα κάνω ένα σκόντο. Διαλέγεις δύο στην τιμή του ενός.

 

Θα άφηνα πάνω στην σκηνή μόνο τον Μανώλη να κάνει drums solo για 1 ώρα και εγώ να απολαμβάνω. Φετιχιστικό-ντραμιστικό-μπρομάνς.

 

-Μεταξύ μας, εγώ στον Μανώλη θα την έκανα την μπαγαποντιά. Θέλω να κλείσεις με μια ευχή και μια κατάρα και να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο σου.

 

Ευχή: Να υπάρχουν δημιουργικοί άνθρωποι και να τους ανακαλύπτουμε.

 

Κατάρα: Να είναι Έλληνες.

 

-Κατ’ευθείαν στην καρδιά. Σ’ευχαριστώ πολύ. Ραντεβού την Παρασκευή.

 


 

 

Whereswilder

 

 

-Ποιο είναι τελικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχω κατά νου αν θέλω να επιβιώσω στο live της Παρασκευής;

 

Νομίζω απλά καλή διάθεση. Από εκεί και πέρα υπάρχουν 3 μπάντες οι οποίες θα προσπαθήσουν να κάνουν την επιβίωση σου ευκολότερη σχεδόν στα όρια της καλοζωίας.

 

-Άρα η ζωή μου θα είναι ευκολότερη από το αναμενόμενο. Οι Voyage λέει έγραψαν καινούργιο άλμπουμ μόνο και μόνο για την περίσταση, οι Baby Guru θα παίξουν και καινούργιο υλικό, να περιμένω κάτι τόσο grande και από μέρους σας; 

 

Ακριβώς.Οι Voyage θα παρουσιάσουν το νέο τους δίσκο, τον οποίο κατάφεραν να ολοκληρώσουν από τη μέρα που κανονίσαμε αυτό το live μέχρι σήμερα και φαντάζομαι (και ξέρω) πως θα παρέχουν με την ίδια συνέπεια την ποιότητα που μας έχουν συνηθίσει εδώ και παραπάνω από 15 χρόνια. Τέλος διαφήμισης. Οι Baby Guru κλείνουν τη βραδιά και θα παρουσιάσουν 1η φορά κομμάτια το 4ο LP και αν δεν κάνω λάθος την 8η κυκλοφορία τους και όσοι τους έχουν δει live ξέρουν τι να περιμένουν. Δεν χρειάζονται πολλά παραπάνω λόγια νομίζω. Εμείς θα παίξουμε 1η φορά στην Αθήνα μέρος του καινούργιου μας album και είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι γι’αυτό.

 

-Βγάλαμε και μια είδηση. Τι πρέπει να ξέρω την δεδομένη στιγμή για το καινούργιο άλμπουμ ως προς την μουσική την ίδια, την διαδικασία ή την κυκλοφορία του; Ή ό,τι θεωρείς εσύ άξιο αναφοράς στην τελική.

 

Το καινούργιο album είναι από σήμερα έτοιμο να πάει για κοπή και θα κυκλοφορήσει τους πρώτους μήνες του 2017 από την Inner Ear. Περισσότερες πληροφορίες θα δώσουμε άμεσα από την σελίδα μας. Μουσικά δεν είμαι ο πιο κατάλληλος να απαντήσω, θα πεις εσύ όταν βγει. Σαν διαδικασία ήταν ενθουσιώδης,επίπονη και λυτρωτική όπως κάθε φορά. Ωραίες λέξεις.

 

-Μάλλον εμπιστεύεσαι το μουσικό μου κριτήριο παραπάνω απ’όσο θα έπρεπε αλλά ας είναι. Επιμείνατε στο live μοντέλο ηχογράφησης;

 

Ναι. Η διαδικασία ήταν πάνω κάτω η ίδια με το “Yearling” όπως και η ομάδα, καθώς την παραγωγή έχει αναλάβει ο αδελφικός μας φίλος Alex Bolpasis μαζί με την μπάντα στα Artracks Studios ενώ κάναμε και ένα πέρασμα κατά τη διαδικασία του live tracking από τα Unreal Studios του Alex Ketenjian. Οικογενειακή υπόθεση λοιπόν.

 

-Υπάρχει κάτι που ακούγατε συνολικά σαν σχήμα την περίοδο παραγωγής του νέου υλικού και που να αποτέλεσε ένα κοινό σημείο αναφοράς ή φέρατε ο καθένας το δικό του homework;

 

Συνηθίζουμε ανεξάρτητα από τα κατά καιρούς κολλήματα του καθενός να περνάμε όλοι μαζί περιόδους όπου ακούμε την ίδια ή παρόμοια μουσική. Στην περίοδο των τελευταίων δύο χρόνων σίγουρα τα ονόματα που ακουγόντουσαν στις συζητήσεις και στις playlist πριν την πρόβα περιελάμβαναν τους Stones τους Lizzy τους Crosby,Stills,Nash & Young,τον Shuggi Otis και τους White Denim. Γενικά υπήρξε εμμονή με το ’70s rock αλλά και με πιο singer/songwriter δίσκους πιο χαλαρής διάθεσης.

 

-Ω, γαμώτο. Το “Déjà Vu” των Crosby, Stills, Nash & Young, δεν είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων τον εποχών;

 

Εννοείται. Όπως και το πρώτο τους album χωρίς τον Young. Αυτά παθαίνεις όταν έχεις τέσσερις τέτοιους τύπους σε μια μπάντα.

 

-Συμφωνούμε. Πάμε πάλι στα της Παρασκευής. Διάλεξε ένα ποτό που θα έπρεπε να σερβίρεται κατά την είσοδο του κοινού και έναν από τους Baby Guru να το σερβίρει.

 

Ένα ποτήρι ουίσκι.Ο Γιώργος Δημάκης επειδή είναι φαρμακοποιός και θα είναι καλός με τις αναλογίες που όμως δεν παίζουν ρόλο σε ένα ποτήρι ουίσκι παρά μόνο οπτικά. Άρα άτοπο.

 

-Από τους άλλους ζήτησα να επιλέξουν ένα ιστορικό πρόσωπο που θα ήθελαν να βρίσκεται στο κάγκελο κατά τη διάρκεια του σετ τους, εσένα όμως θα σου ζητήσω έναν παγκοσμίου βεληνεκούς celebrity. 

 

Μπορώ να πω και εγώ ιστορικό πρόσωπο;

 

-Σου ζήτησα celebrity γιατί ήλπιζα να μου πεις τον Kanye West, αλλά άμα είναι να μην διαλέξεις αυτόν, πες μου ένα ιστορικό πρόσωπο. 

 

Πολύ προφανές. Θα έλεγα τον Αλέξανδρο Υψηλάντη γιατί είναι από αυτές τις φυσιογνωμίες που δεν υπάρχουν πια.

 

-Μπορεί να έρθει μαζί με τον Kanye West; Αν μη τι άλλο, θα ήταν ένα ενδιαφέρον πηγαδάκι. 

 

Σίγουρα.Μπορεί και να συμπαθιόντουσαν. Δεν ξέρεις καμιά φορά.

 

-Πλησιάζουμε στο τέλος. Αν έγραφες ένα κομμάτι-εκδήλωση αγάπης για τον Σέργιο των Voyage, σε ποιο μουσικό ιδίωμα θα άνηκε; 

 

Θα ήταν ένας ύμνος της ’80s hair metal σκηνής στα φιλανδικά.

 

-Κάποτε σε μια άλλη πλατφόρμα, οι Whereswilder μου παραχωρήσατε μια συνέντευξη που με στοιχειώνει ως σήμερα. Τότε σου είχα ζητήσει μια συμβουλή για νέους καλλιτέχνες και η απάντησή σου ήταν «τα πάντα είναι PR». Θέλω να κλείσεις με κάτι αντιστοίχου μεγέθους. For old times sake, βρε αδερφέ. 

 

Έχω μετανιώσει για αυτή τη δήλωση γιατί όντως τα πάντα είναι το PR.

 

-(σ.σ. γέλια) Ραντεβού την Παρασκευή. 

 

Έγινε! Χαρά μας να σε δούμε εκεί.

 


 

 

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και ο Kanye West ενδεχομένως να μην παραβρεθούν στο live της Παρασκευής. Εσύ όμως θα είσαι εκεί.

 

 

Βαγγέλης Ανανίδης


Διπολικός. Επειδή μοιράζεται την ημέρα των γενεθλίων του με τον Stevie Ray Vaughan, τον Denis Villeneuve και τον Zlatan Ibrahimovic, νομίζει πως είναι προορισμένος για κάτι σπουδαίο. Δεν είναι.