Bad Tooth Bar: Ένας λόγος για να κατέβεις ξανά στο κέντρο της Αθήνας

DSC06845

Γράφει ο Mr. soundproof

 Νιώθω πως είμαι από τους τυχερούς, ίσως και προνομιούχους, που έζησαν την νύχτα στο κέντρο της Αθήνας σε μία από τις καλύτερες εποχές της. Mιλώ από κάθε άποψη, για χώρους εστίασης με χαρακτήρα στην μουσική, στην παροχή υπηρεσιών, στην διακόσμηση, στην ατμόσφαιρα και σε όλο το πακέτο που παρείχαν σε αυτόν που έβγαινε να διασκεδάσει, να πιει απλά ένα ποτό, να αφήσει πίσω του κάθε μορφή πίεσης που τον βασανίζει από την καθημερινότητά του. Εποχές που το κοινό ήταν αυστηρό, δεν συμβιβαζόταν με την μετριότητα.

Σίγουρα αυτό ήταν και πιο εφικτό από πολλές απόψεις, η κοινωνία ήταν ευδιάθετη, πολύ λιγότερο πιεσμένη, η οικονομία σε πολύ καλύτερα επίπεδα, και ας ήταν όλο αυτό μία φούσκα.

Είχες την δυνατότητα να βγεις χωρίς άγχος, να καταναλώσεις ποσότητες αλκοόλ, να πας από το ένα μέρος στο άλλο με μόνη σου σκέψη να περάσεις καλά. Τα πράγματα βέβαια άλλαξαν απότομα πριν έρθει η οικονομική-κοινωνική κρίση, με τα μεγάλα κεφάλια να έχουν άλλα πλάνα και να υποβιβάζουν περιοχές με στόχους μελλοντικής εκμεττάλευσης, έχοντας κάπως έτσι την διάλυση μεταξύ άλλων και της περιοχής του Ψυρρή. Μία περιοχή όπου πέρασαν ιστορικά μαγαζιά διασκέδασης με πολύ σημαντικά παραδείγματα το Soul, το One happy Cloud, το Guru, το Motel, Yoga Bala και πολλά ακόμα. Στην πορεία και σε συνδυασμό με την κρίση άλλαξαν τα στέκια και ολόκληρη η φιλοσοφία της νύχτας.

Τα τελευταία χρόνια διανύουμε την εποχή της αδιάφορης νύχτας, μαγαζιά ουδέτερα στην καλύτερη περίπτωση, όλα με τις ίδιες αδιάφορες μουσικές προτιμήσεις, ίδια φιλοσοφία διακόσμησης και με έναν ανούσιο προσανατολισμό στο coctail. Φυσικά, ρόδα είναι και γυρίζει, οπότε έχει αρχίσει να γίνεται μία στροφή προς την προηγούμενη λογική και να αρχίσουν να ξεπηδούν δεξιά και αριστερά χώροι με προσωπικότητα. Θα μπορούσα να κάνω ανάλυση της αλυσιδωτής αντίδρασης που οδήγησε στην στροφή αυτή της ουδετερότητας και μετριότητας του κοινού και του επιχειρείν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ούτε κοινωνιολόγος είμαι ούτε έχω σκοπό να κουράσω κανέναν.

Όλη αυτή η εισαγωγή έγινε με σκοπό να μιλήσω για την πρόσφατη εμπειρία μου στο Bad Tooth bar, στην οδό Κακουργιοδικείου 6 στου Ψυρρή.

DSC06807

Την Μεγάλη Πέμπτη λοιπόν, όταν επιτέλους η εταιρία στην οποία εργάζομαι έκλεισε για Πάσχα, αποφάσισα να κατέβω για digging βινυλίου στο κέντρο . Αφού ξεπαραδιάστηκα, αποφάσισα να πάω να βρω την φίλη μου την Θάλεια που ξεκίνησε να εργάζεται στο εν λόγω μαγαζί. Με το που μπήκα μέσα στον χώρο ερωτεύτηκα αμέσως. Μετά από αρκετά χρόνια ένιωσα οικεία και όμορφα μπαίνοντας σε έναν τέτοιο χώρο. Η minimal αισθητική, η ωραία μπάρα, οι μαύροι ζωγραφισμένοι τοίχοι, αυτοκόλλητα, ποδοσφαιράκι, βελάκια και μια μικρή εξέδρα είναι τα βασικά στοιχεία του χώρου. Τότε με ενημέρωσε η Θάλεια για την μουσική φιλοσοφία του μαγαζιού και για τα διάφορα δρώμενα και live που λαμβάνουν χώρο.

Δύο εβδομάδες μετά,  Σάββατο, τη μέρα της Record Store Day γινόταν bazaar βινυλίου σε συνεργασία με το “Δισκάδικο” παραδίπλα. Κάναμε λοιπόν τα ψώνια μας, πίναμε τις μπύρες μας και περιμέναμε για το live που θα ακολουθούσε λίγο αργότερα με τους Illegal Operation. Πρόκειται για μία μπάντα που δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια και δεν είχα την τύχη να παρακολουθήσω, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Μία μπάντα αποκάλυψη, η οποία μας έφτιαξε την μέρα, την νύχτα και τις επόμενες μας μέρες. Επόμενη επίσκεψη την Τρίτη 24 Απριλίου με live εμφάνιση από τον BNC The Disco Vampire. Άλλη μία βραδιά γεμάτη μουσικάρες το λιγότερο, σε έναν χώρο που νιώθεις πως βρίσκεσαι σπίτι σου παρέα με φίλους, με κόσμο γύρω σου που απλά περνάει καλά χωρίς να τον νοιάζει τι κάνουν οι γύρω του.

DSC06828

Κάτι πάρα πολύ σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί για τον χώρο είναι ο ήχος του. Πρόκειται για ένα bar που προσφέρει καλύτερη ηχητική ποιότητα από χώρους που βαφτίζουν τον εαυτό τους συναυλιακούς. Τα παιδιά έχουν κάνει πολύ σοβαρή δουλειά και δεν κάνουν εκπτώσεις, παρά μόνο νοιάζονται ώστε να βελτιωθούν.

Θα κλείσω λέγοντας πως προσωπικά έχω να βρω έναν χώρο που να νιώσω “δικό” μου, πρόσφορο να γίνει στέκι μου, σίγουρα μία δεκαετία. Ένα μέρος με προσωπικότητα, ποιότητα και μοναδικές μουσικές επιλογές. Ένα μέρος με punk αισθητική που την υποστηρίζει εκατό τις εκατό, γιατί η punk δεν είναι μουσική είναι καθημερινότητα, είναι στάση ζωής. Αν λοιπόν δεν έχεις βρεθεί στο συνιστώ ανεπιφύλακτα και θα το αγαπήσεις και εσύ όπως εγώ. Πολλά πραγματάκια γίνονται, οπότε ψάξε το επόμενο live του και πήγαινε για μία ολοκληρωμένη εμπειρία.

Photos by:  Δέσποινα Λιακοπούλου

DSC06760

DSC06796

DSC06814

DSC06819

DSC06820

DSC06823

DSC06831

DSC06833

DSC06840

 

DSC06849

DSC06853

DSC06868

IMG_20180421_182416_HHT

IMG_20180421_211536_HHT

DSC06803cropped