Circle (FI): Το Σάββατο έφτιαξα μια ανάμνηση

circles

Δεν ξέρω αν θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που πέρασες καλά – τόσο καλά που τη στιγμή που το βιώνεις, λες στον εαυτό σου “τώρα δημιουργώ μια ανάμνηση”. Που λίγο ξέφυγες από τα όριά σου αλλά σαν ενήλικας, με την ελευθερία, τον έλεγχο και τη γνώση να το κάνεις. Που κοίταζες τους καλλιτέχνες απέναντί σου για 30 συνεχόμενα λεπτά χωρίς να τραβήξεις τα μάτια σου από πάνω τους και δεν φάνηκαν να προσποιούνται ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Που σού ‘ρθε τέλοσπάντων από ‘κει που δεν το περιμένεις, λες και είσαι 14 και δεν έχεις ζήσει στάλα.

Και μετά προσγειώθηκες σε κάτι μεταξύ King Diamond και Amenra με πρέζες Slayer, έτσι για την αδρεναλίνη. Προσγειώσου. Είσαι λογικό άτομο. Δεν γίνεται να είναι τόσο καλό. Όχι, δεν γίνεται και δεν είναι. Γιατί δεν έχει να κάνει με τον “καλλιτέχνη” σε μία σκηνή, έχει να κάνει με σένα. Θέλεις μία κριτική που να σου πει πώς ήταν το live; Όπως το θέλεις εσύ να είναι – με σένα έχει να κάνει, πάλι και πάντα.

Αλλά ας οριοθετηθούμε χωροχρονικά αφού το ζητάς, στο live των πειραγμένων Φινλανδών Circle Truckstop Alaska στην “άλλη πλευρά” του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, εκεί που δεν είναι όλα τα fancy, μεγάλα club με τα φρέσκα πλακάκια στις τουαλέτες. Το Truckstop Alaska είναι ένας ελευθεριάζων χώρος με μπόλικη τέχνη και την άνεση του σπιτιού σου, που μπορείς να βάλεις τα πόδια σου στο τραπέζι, να παίξεις μπάλα στο πίσω μέρος της αυλής, που μπορείς να είσαι όπως είσαι (παρτάλι δηλαδή) και να μη νιώθει άσχημα ή περίεργα ούτε η παρανυχίδα σου – κι η  προσγείωσή σου σε αυτό το μέρος είναι πάντα ομαλή, γατίσια.

Truckstop 2

Εμπιστεύομαι απολύτως το γούστο σου, αναγνώστη και αναγνώστρια. Πιστεύω σε σένα και στο μέρος του ανθρώπινου είδους που το συγκινεί οτιδήποτε δυνατό, ιδιαίτερο, πηγαίο και αυθεντικά όμοργο. Πιστεύω επίσης ότι είσαι ενήλιξ και αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις τι εστί Circle και τι εστί Truckstop Alaska, έχεις την ελευθερία που είχα κι εγώ σε αυτό το μέρος και δε ίντερνετς για να ακούσεις μια φοβερή μπάντα που, σ’αρέσει-δε σ’αρέσει, τουλάχιστον θα σου δώσει μια ωραία σφαλιάρα. Για την περίπτωση να τους πετύχεις κάπου να παίζουν live, μην το συζητάς καν. Και θυμήσου επίσης ότι έχει να κάνει με σένα. Εσύ είσαι που μπορείς να ξεχειλώσεις το potential του οτιδήποτε συναντήσεις.

Η αίσθηση που σου δίνουν οι Circle όταν παίζουν live είναι ότι ακόμη και οι πρόβες αυτών των τύπων είναι μάλλον ένα καλλιτεχνικό πράσινο ξέρασμα. Το πιο εξωπραγατικό από όλα είναι ότι παίζουν εδώ και μιάμιση ώρα και δεν έχουν πει ούτε λέξη στο κοινό, παρ’όλα αυτά το κλίμα είναι η μετουσίωση του all is full of love – γίνεται και σε τέτοια μουσική. Επιπλέον και για το credibility και μόνο, όσος (όσος) κόσμος είναι στο Truckstop, είναι μπροστά στο stage, μέσα στα μούτρα των Circle. (σσ: μόνο η γκρέκα κάθεται στην άκρη. Είμαστε κι εμείς φοβερά κουμάσια, αδερφέ μου.

Μαζεύω όλο μου το αναφορικό λεξικό και σε αφήνω με αυτό. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, παίζουν ένα κομμάτι που μοιάζει με ζόμπι Stooges σκηνοθετημένα από τον Danny Boyle. Ψάξ’τους σου λέω, είναι καλοί.

Σοφία Πυργιώτη


Σκληράδα επιπέδου βουτυρομάχαιρου. Στην πραγματικότητα, είναι μέτρια σε όλα – Πειστήριο: Το μεγαλύτερό της επίτευγμα είναι ότι δεν ζει στην Ελλάδα. Θάνατος σε όλα τα είδωλα.