Η ” ρητορική ” του Έλληνα στο πολιτικό γίγνεσθαι

europi

Δεν είμαι κατά της κριτικής, καθόλου. Αλλά η ιεροτελεστία της κριτικής πρέπει να πραγματοποιείται εφόσον έχουν γίνει και οι απαραίτητες ενέργειες. Δηλαδή. Θα κρίνεις έναν καλλιτέχνη εφόσον τον δεις live, θα κρίνεις έναν άνθρωπο εφόσον τον γνωρίσεις, θα κρίνεις έναν πίνακα μόλις τον δεις από κοντά.

Στην Ελλάδα είθισται να κρίνουμε ό,τι συμβαίνει γύρω μας, με την κατά φαντασία γνωσιακή θρασύτητα που διακρίνει τον Νεοέλληνα για παντός επιστητού. Ο νεοέλληνας θεωρεί ότι γνωρίζει τα πάντα περί πολιτικής, επειδή διάβασε μία φορά το Hot Doc του Βαξεβάνη, τα πάντα περί επιχειρήσεων επειδή «δεν είναι και τίποτα δύσκολο», τα πάντα περί οικονομίας επειδή επιτέλους έμαθε τι είναι αυτό το ΑΕΠ, που ακούει τόσο καιρό στις ειδήσεις (και στο google ψάχνει «αεκ ολυμπιακοσ τελευταιο ημιχρονο αποτελεσματα στοιχημα»), έμαθε τη διαφορά Χορού με μπαλέτο πίστας, επειδή είδε τις Βάκχες στα 31 του. Και αυτά που αναφέρω, είναι η καλύτερη των περιπτώσεων. Τα παραδείγματα δυστυχώς είναι ατελείωτα και ο Έλληνας στενόμυαλος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν εκπρόσωποι δύο κομμάτων με ιδιαιτέρως καλό επικοινωνιακό skill, Άδωνις και Βενιζέλος. Με την χαρακτηριστική τους σιγουριά (η οποία είπαμε διακρίνει κάθε έλληνα) ποτίζουν το μυαλό των πολιτών (κυρίως συνταξιούχων και αμόρφωτων πενηντάρηδων) για το τι συμβαίνει και το τι θα έπρεπε να συμβαίνει. Παράλληλα, έχουμε και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έκανε την πολιτική, μόδα και οι πάντες, έχουν άποψη για το πώς θα διαχειριστούν οι διαπραγματευτές τις συμφωνία του μνημονίου. Ρε μπουρτζόβλαχε, απαίδευτε, μηδενιστή άλλων ιδεών, κατακαημένε ανθρωπάκο που δεν μπορείς ούτε το χρέος να ξεχωρίσεις από το ΑΕΠ, θα κρίνεις τις διαπραγματεύσεις, χωρίς να ξέρεις τι περιλαμβάνουν ακούγοντας απλά «Δεν θα κάνουμε πίσω σε συνταξιοδοτικό», «Η κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία αλλιώς η Ελλάδα καταστράφηκε», . Ξέρεις, για τι στον πούτσο διαπραγματεύονται; Ξέρεις, τι αντίκτυπο θα έχει στην οικονομία σου; Ξέρεις τι είναι αυτή η ριμάδα πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη; Θα σου πω εγώ. ΟΧΙ. Απλά μιλάς, μιλάς, επιστρατεύεσαι λόγια των προαναφερθέντων, κοινοποιείς άρθρα που σπέρνουν κινδυνολογία, χωρίς να έχεις διαβάσει το περιεχόμενο, κι αν είσαι υποστηρικτής ΝΔ ή ΠΟΤΑΜΙ θα κατέβεις σε λίγο σε πορεία υπέρ της Μέρκελ (#menoumeevropi). Αξιολύπητος, τουλάχιστον.

Ξέρω, το κείμενο θα χαρακτηριστεί συριζαίικο ή δεν ξέρω και εγώ τι. Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα ψήφιζα, καθώς η πολιτική επικαιρότητα θυμίζει Ανδρέα Παπανδρέου και οι προεκλογικές τους δεσμεύσεις, δεν πείθουν ούτε 18χρονο στο Rave Parade, που έχει πιει κεταμίνη. ΑΛΛΑ, για μία και μοναδική φορά βλέπεις κάποιον που δεν υπογράφει μνημόνιο λες και πατάει Next στα Terms of Use και κράζεις σαν την τελευταία καρακατινάρα Σούλα, στο κομμωτήριο μετά τη συζήτηση για τα ζώδια και τον Τάκη. Να βάλεις την αποψάρα σου εκεί που ξέρεις. Όπως εγώ δεν θα μιλήσω για ποδόσφαιρο, ενώ δεν ξέρω τι είναι το offside, τότε και εσύ επιτέλους, ΒΟΥΛΩΣΕ ΤΟ. Το ακατάσχετο spam εναντίον κάποιου που θέλει να διαπραγματευτεί τα 600 ευρώ που παίρνει ο παππούς σου, να μην γίνουν 400 (παράδειγμα είναι-δεν ξέρω για τι ποσά μιλάνε, προφανώς) σε κάνει ρεζίλι όχι μόνο σαν Έλληνα πολίτη, αλλά και σαν Ευρωπαίο πολίτη. Ο Φρανσουά και η Άνγκελα θα έχουν κάθε δίκιο (και πλέον τους το δίνω με την πλειοψηφία ηλιθίων που με περιβάλλει) να σου ανοίξουν διάπλατα την οπή σου, με την δικαιολογία “Μένουμε Ευρώπη“. Ενώ, συγχρόνως, με τη στάση του κυρίου Σαμαρά/Θεοδωράκη/Μπακογιάννη (πολύ εμφανίζεται αυτή τώρα τελευταία) και την «άσκηση έντονης κριτικής από την πλευρά αντιπολίτευσης» για να κρατήσουν εσένα και το φτωχό μυαλουδάκι σου (με τη θετική του ανταπόκριση), ψηφοφόρους, σε περίπτωση που γίνουν όλα πουτάνα, δίνεται πάτημα σε κάθε μέσο ενημέρωσης του πλανήτη και σε κάθε Γερμανία, που θέλει να σου ρουφήξει ό,τι απέμεινε (κλάψε ΟΤΕ και Πειραιώς, δώσε και ΔΕΗ) να αναπαράγει τον κατακερματισμό που υφίσταται η διαπραγμάτευση από την πλευρά της Ελλάδας, ακόμη και από τους ίδιους τους Έλληνες. Στην ουσία, κράζεις αυτό που στην τελική ψήφισες εσύ ο ίδιος και ζητάς σαν τον Θήον/Ρηκ να μείνεις ζωντανός (στο ευρώ), με κάθε κόστος, παρόλο που έχεις γίνει ζόμπι χωρίς πουλί και αξιοπρέπεια.

Έλληνα, επιτέλους σοβαρέψου και ανάλαβε τις ευθύνες σου. ΣΥΡΙΖΑ ήθελες, βούλωσε το και περίμενε να δεις. Ήθελες και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, σκάσε και κολύμπα τώρα που μου θέλεις και πορείες, εσύ που ψήφισες έξοδο από το Ευρώ.

Κατερίνα Σπανού


Τρέφεται από τη διαφωνία, ακόμη και με τον εαυτό της. Αντιπαθεί τους βιαστικούς συμπερασματολόγους. Έχει μία σχέση μίσους και πάθους με το marketing και το hip-hop.