Ένα ακόμα καρφί στο φέρετρο της ελληνικής TV

net

Η αλήθεια είναι πως το Netflix δεν θα φέρει την επανάσταση στα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτοί που μέχρι τώρα κατέβαζαν ταινίες και σειρές θα συνεχίσουν το downloading, οι υπόλοιποι που παρακολουθούν τον εμετό που ονομάζεται ελληνική ιδιωτική τηλεόραση (είχαν και επέτειο, τρομάρα τους), θα παραμείνουν στα πόστα τους. Οπότε τι ακριβώς αλλάζει;

Ας πάρουμε το θέμα από την αρχή. Όσο και να θέλουμε να δούμε “αγαπημένα” κανάλια να κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο και να εξαφανίζονται από την ζωή μας κάπως έτσι,

μιλάμε για μια ονείρωξη που καλώς ή κακώς δεν θα συμβεί ποτέ. Και η ψυχρή, λογική πραγματικότητα λέει πως το μόνο αρνητικό που θα μείνει σαν βραχνάς στην εγχώρια κοινωνία, θα είναι οι ορδές ανέργων που θα μείνουν στο δρόμο σαν χιλιάδες άλλους, κάτι το οποίο μας βάζει σε εντελώς διαφορετική τροχιά σκέψης. Για να παραμείνουμε όμως συγκεντρωμένοι, όλοι ξέρουμε πως οι άνω των 40 (κυρίως) είναι αυτοί που συνεχίζουν να τροφοδοτούν αυτό το σιχαμερό ερπετό.

Είτε είναι η συνήθεια, είτε η μειωμένη επαφή με την τεχνολογία, μπορεί και η ιδεολογική ψύχωση του καθενός, αλλά το point είναι πως τα μπαρμπόνια δεν θα ξεκολλήσουν από το κουτί, ακόμα και αν ανακοινωθούν δωρεάν μαθήματα παρτούζας στη γειτονιά τους. Ποια είναι η σωτηρία; Κάπου εδώ μπαίνει το θέμα της ελεύθερης (με το ανάλογο αντίτιμο βέβαια) επιλογής. Με λίγα λόγια αυτό που συμβαίνει σε ολόκληρο τον υπόλοιπο πλανήτη εδώ και χρόνια.

Σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη λοιπόν, έχεις μια πληθώρα επιλογών (την οποία τονίζουμε πως πρέπει να πληρώσεις, λογικό είναι), πέρα από τα βασικά free κανάλια. Θα μου πεις, τα συνδρομητικά που υπάρχουν ήδη, δεν εξυπηρετούν κάτι τέτοιο. Χμ, όχι ακριβώς. Τα συνδρομητικά σου δίνουν έναν στάνταρ αριθμό επιλογών (απλά εσύ επιλέγεις εάν τα κανάλια θα είναι 100 ή 50) και τέρμα.

Αυτό που συμβαίνει όμως είναι πως διαλέγεις ένα πακέτο καναλιών ενημέρωσης, ένα τανιών-σειρών (καλή ώρα Netflix), ένα με documentaries ή αθλητικών και καθάρισες.

Το οποίο σημαίνει πως δεν θα κάτσεις να ξαναδείς ταινία που έχει παιχτεί ήδη 40 φορές τον τελευταίο χρόνο, για την ενημέρωση έχεις και το διαδίκτυο (και δεν χρειάζεται να διαλέξεις ανάμεσαα στη Σκύλα και την Χάρυβδη) και πάει λέγοντας.

Τώρα εάν τα παραπάνω σου φαίνονται αρκετά καπιταλιστικά, παράγωγο του δυτικού κατεστημένου, δεν χρειάζεται να ανησυχείς. κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συμβούν ποτέ στην Ελλάδα. Οπότε, ας απολαύσουμε την ανεγκέφαλη bimbo ξανθιά του πρωινάδικου να αναρωτιέται τι είναι ο εμφύλιος, ας πάρουμε την τζούρα μεσημεριανής προπαγάνδας, ας θαυμάσουμε μια ακόμα εξαιρετική ελληνική σειρά με ευφάνταστους διαλόγους και ας αλλάξουμε πλευρό ήσυχοι. Η εισβολή δεν θα συμβεί.

 

 

 

 

 

Πολίτης Κάιν


Ο Πολίτης Κάιν δεν είναι ρατσιστής. Σας μισεί όλους το ίδιο.