Ένα (όχι και τόσο) αποτυχημένο ακομματίκ ανέκδοτο

27781735_10211506604562288_1553560060_n

Ήτανε, που λέτε, στην Ελλάδα του 2018 δύο καλοί φίλοι (ο -όχι και τόσο έξυπνος, μιας και είχε το κακό συνήθειο να κάνει συνέχεια χαζές ερωτήσεις- Γιώργης, και ο -αρκετά εξυπνότερος μιας και έχει απαντήσεις για όλα, όπως ο μέσος Έλληνας- Κωστής) αραχτοί  σε ένα καφενείο της πρωτεύουσας, από εκείνα τα ωραία όμως όπου δεν πήγαινε ο κάθε άσχετος να πει τη γνώμη του στους γύρω του ενώ αυτή δεν έχει καμία σημασία μιας και προέρχεται είτε από άγνοια, είτε (ακόμη χειρότερα) από ημιμάθεια πάνω σε σοβαρά ζητήματα. Οι δύο φίλοι είχανε να τα πούνε αρκετό καιρό, μιας και δουλεύανε σαν τα σκυλιά για να σπουδάσουν τους μοναχογιούς τους, δηλαδή τον Γιωρίκα και τον Κωστίκα αντίστοιχα. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Γιωρίκας ήταν κι αυτός ψιλοχαζούλης αλλά αντί  για ερωτήσεις εξέφραζε την -κάπως παράδοξη και περίεργη κατά πολλούς- γνώμη του,  ενώ ο Κωστίκας ήταν πανέξυπνος, ειδικά για την κοινωνία, και θεωρούταν και προοδευτικότατος.

(Ύστερα από τις κλασικές κουβέντες ”Πώς πάνε τα πράγματα στη δουλειά”, ”Τι κάνει ο γιόκας σου, η γυναικα σου” κλπ, ο Γιώργης αποφάσισε να κάνει για πολλοστή φορά μια χαζή ερώτηση:)

-Και δε μου λες ρε Κωστή, πώς τα βλέπεις τα πράγματα από εδώ και πέρα, δηλαδή μετα το πλειοψηφικό ”Ναι σε ολα”; Αν θυμάμαι καλά ήσουνα πάντα συριζαίος εκτός απο τα τελευταία χρόνια που στηρίζεις ΑΝΕΛ.

-Θα σου απαντήσω ευθύς αμέσως. Είναι αλήθεια πως για πολλά χρόνια στήριζα ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι γνωστό τοις πάσοι ότι οι αριστεροί διαφέρουν από τους δεξιούς, έχουν πιο προοδευτικές ιδέες και είναι γενικά πιο ανοιχτόμυαλοι, δεν είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο πράγμα. Έχουνε και άλλο χρώμα στο σημαιάκι τους, πράγμα που τους κάνει να διαφέρουν από τα υπόλοιπα σημαιάκια, μιας και τα χρώματα δεν είναι όλα ίδια. Που λες, τους πίστεψα τους αλήτες όταν λέγανε για πρόοδο, ανάπτυξη, σκίσιμο μνημονίων κλπ, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω με τίποτα πώς στο καλό άλλα λέγανε και άλλα κάνανε εν τέλει, αφού η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι πολιτικοί είναι πάντα τίμιοι και συνεπείς στις υποσχέσεις τους, πως τα κόμματα έχουν σημασία, ειδικά τα αριστερά, μιας και έχοντας βγει στην εξουσία τα πράγματα είναι πάντα πολύ καλύτερα κι αυτό γιατί υπάρχει αληλλεγγύη μεταξύ των αριστερών ολιγαρχών, δηλαδή κανενός είδους ιεραρχίες, ματαιοδοξίες και δίψα για εξουσία και έλεγχο. Οπότε τι να κάνω κι εγώ, στηρίζω ΑΝΕΛ πλέον γιατί όπως βλέπεις είμαι και διαβασμένος άνθρωπος πέρα από προοδευτικός-αριστερός. Και όλοι οι διαβασμένοι άνθρωποι σαν εμένα γνωρίζουν πολύ καλά ότι στηρίζοντας ΑΝΕΛ θα δούμε άσπρη μέρα σε τούτο τον τόπο επιτέλους. Όσο για το πως βλέπω τα πράγματα μετά το πλειοψηφικό ”Ναι σε όλα”, ντάξει, τι να κάνουμε, λογικά θα ήταν απαραίτηο να γίνει έτσι, λογικά δεν θα υπήρχε άλλος τρόπος για να βγούμε από την κρίση από το να υποφέρουμε σαν λαός για πολλά χρόνια ακόμη, όπως και λογικά οι υπεύθυνοι για αυτά τα εθνικά εγκλήματα δεν είναι καν πιόνια αλλά έχουν ανεξάρτητη πολιτική υπόσταση, με το δικό της χρώμα μάλιστα, να τα λέμε και αυτά.

-Με εντυπωσιάζουν όλες αυτές οι ψαγμένες απαντήσεις σου Κωστή, είναι αξιοπρόσεκτα όλα αυτά που λες. Άλλη μια ερώτηση θέλω να σου κάνω: Δεν θα ήταν πιο απλό και αποδοτικό σε όλα τα επίπεδα να έχουμε σαν προτεραιότητά μας την προσωπική του  αυτοβελτίωση και αυτογνωσία ο καθένας σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς, καλλιεργώντας επίσης το σύστημα της ηθικής και των αξιών του ενώ παράλληλα συμπεριφερόμαστε με αληλλεγγύη στους γύρω μας και τους βοηθάμε όσο και όπου μπορούμε?

-Χαχα, αυτά τα έλεγε ο Μαχάτμα Γάντι στην Ινδία ρε συ Γιώργη, βλακείες τύπου ”Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στην κοινωνία μιας και είσαι ο ίδιος μέρος της κοινωνίας, άρα αλλάζοντας εσύ προς το καλύτερο αλλάζουν σιγά σιγά και οι γύρω σου και σιγά σιγά ολόκληρη η κοινωνία”. Μα πως είναι δυνατόν κάτι τέτοιο από τη στιγμή που πρέπει να εξαρτώμαστε από τα λίγα άτομα που είναι στην εξουσία, τις εκάστοτε διαθέσεις τους και το υπέροχο σύστημα αξιών-ηθικής που διαθέτουν και μας το διδάσκουν καθημερινά με κάθε τρόπο και ευκαιρία? Γιατί αν δεν εξαρτώμαστε από αυτούς πώς θα λειτουργήσουν  τα καφενεία της χώρας όπου πάει και κλαίγεται-γκρινιάζει ο κοσμάκης  για να περάσει  η  ώρα έτσι ώστε να πάει και να ψηφίσει πάλι τους ίδιους και τους ίδιους σωτήρες διαφορετικών χρωμάτων?

-Δεν ξέρω, μπερδεύτηκα λίγο προς το τέλος όσων είπες αλλά λογικά εγώ αδυνατώ να παρακολουθώ τις ψαγμένες σου απαντήσεις, δεν πειράζει. Το μόνο που μπορώ να πω  είναι ότι αυτόν που ανέφερες τον έλεγαν Γκάντι, όχι Γάντι, νομίζω.

-Τέλοσπάντων, όπως και να τον  λέγανε.

-Και κάτι τελευταίο ρε συ Κωστή, είχα καιρό τώρα την εξής απορία: ‘Εστω ότι βρισκόταν ένας από τους τόσους ξένους δισεκατομμυριούχους και πλήρωνε στους δανειστές ολόκληρο το ποσό του χρέους της Ελλάδας. Τι θα γινόταν την επόμενη μέρα? Και συγγνώμη που σε ζάλισα με τις ερωτήσεις μου, αν θέλεις μπορείς να μη μου απαντήσεις, σε βλέπω και λίγο αναψοκοκκινισμένο απο το τσίπουρο, καλά γιατί ήπιες 5 ποτήρια μέσα στα προηγούμενα 2 λεπτά? Θα έχεις κάνει κεφάλι για τα καλά τώρα…

-Όχι, -χικ- ντάξει είμαι.. Θα σου απαντήσω και σε αυτό ευθύς αμέσως: Και να πλήρωνε στους δανειστές εκείνος ο δισεκατομμυριούχος που λες ολόκληρο το ποσό του χρέους της χώρας μας τι νόημα θα είχε? Θα ήταν θέμα λίγων μηνών -αν όχι ημερών- να έρθουμε και πάλι στη σημερινή κατάσταση του χρέους, αφού τόσο πολίτες όσο και πολιτικοί δεν λένε να αλλάξουν νοοτροπία με τίποτα σε αυτή τη χώρα. Συμπερασματικά, φίλε μου -χικ- Γιώργη, ίσως το καλύτερο δυνατό σενάριο για αυτή τη χώρα είναι αυτό που ήδη της συμβαίνει, ίσως πρέπει δηλαδή να πονέσει για τα λάθη της (εδώ δυστυχώς η μπάλα παίρνει και μερικούς αθώους) και μετά να αλλάξει συνειδησιακά και πνευματικά, έτσι ώστε να εξαλειφθεί το αποτέλεσμα της πνευματικής αποχαύνωσης και διαφθοράς που ονομάζεται οικονομική κρίση. -Χικ-

Γιώργος Σούλος


Ειρηνικός Πολεμιστής, ισχυρίζεται ότι έχει μαθητεύσει κοντά στον Bruce Lee αλλά αστειεύεται (ή μήπως όχι;)