Ετοιμαστείτε να σας πρήξουν όλοι με τους Turnstile

georgiala

Τρία χρόνια έχουν δεν έχουν περάσει από την πρώτη φορά που άκουσα Turnstile στη ζωή μου. Μόλις είχε κυκλοφορήσει το ντεμπούτο τους “Nonstop Feeling” το οποίο άρχισα και να ακούω… nonstop. Σειρά είχαν κάτι EPs που υπήρχαν μέχρι τότε, και γενικά μια νέα εμμονή ξεκίνησε.

Οι Turnstile, λοιπόν, μας έρχονται από την Αμερική, αντιπροσωπεύοντας κατά κάποιο τρόπο τη μικρή, σχετικά, hardcore punk σκηνή της πολιτείας Maryland και ξεκίνησαν σιγά σιγά τα βήματα τους κάπου το 2010. Της πεντάδας ηγείται ο Brendan Yates με τα φωνητικά του, γνωστός και από τους Trapped Under Ice, και ακολουθούν δύο κιθάρες, ένα μπάσο και drums. Μάλιστα οι Turnstile δημιουργήθηκαν ως ένα απλό side project, το οποίο όμως άρχισε να τραβάει ολοένα και μεγαλύτερο κοινό, φτάνοντας να είναι μεγαλύτερο από αυτό των Trapped Under Ice. Τι είναι όμως αυτό που τους κάνει τόσο ξεχωριστούς; Ενώ κι εγώ ακόμα ψάχνω την απάντηση, ξεκινάω λέγοντας απλά πως η φρεσκάδα που αποπνέουν είναι κάτι τελείως αναγκαίο έχοντας φτάσει στο 2018, πλέον. Σαφώς και διαθέτουν επιρροές από μπάντες όπως οι Rage Against The Machine, και σε μερικές live εμφανίσεις τους θυμίζουν το στήσιμο των Red Hot Chili Peppers, αλλά έχουν έρθει εδώ, αυτή τη χρονική περίοδο να επαναπροσδιορίσουν τον ορισμό της hardcore μουσικής. Και oh boy πόσο χρειάζεται επαναπροσδιορισμό -αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση για άλλη ώρα.

Η μουσική των Turnstile, φέρνει κάτι από τα 90s. Για μας που γεννηθήκαμε στα 90s και επομένως δεν είναι δυνατό να θυμόμαστε κάτι από αυτά, έχουμε μόνο την ανάλογη ποπ κουλτούρα για την οποία διαβάζουμε, βλέπουμε και ακούμε για να συγκρίνουμε. Την ίδια στιγμή που δημιουργούν χάος, μπορούν απλά να σε παρασύρουν να χορέψεις. Δεν είναι λίγες φορές που έχω αρχίσει να χορεύω twist ακούγοντας κομμάτια τους. Η μουσική τους είναι ενθουσιώδης, διασκεδαστική, εθιστική, εξαγριωτική και απροκάλυπτα απελευθερωτική. Ώρες ώρες σκέφτομαι ποια θα ήταν η συμπεριφορά μου αν έπαιζαν live απέναντί μου.

georgiala1

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε ο δεύτερός τους δίσκος, “Time & Space”. Όπως γίνεται συνήθως, υπάρχει μια κάποια αγωνία να δεις προς τα πού θα πάει μια μπάντα που έχει βγάλει ένα κομψοτέχνημα για ντεμπούτο. Πολλές ήταν οι μπάντες που έδειξαν όλη τους τη δεξιοτεχνία στον πρώτο τους δίσκο και φάνηκε να την ξέχασαν αργότερα. Αλλά όχι, οι Turnstile πήγαν δύο βήματα παρά πέρα. Όχι μόνο έδωσαν έναν καλύτερο δίσκο από τον προηγούμενο, αλλά κατάφεραν σε 25 λεπτά -ναι αυτή είναι η διάρκεια του δίσκου ολόκληρου- να συμπυκνώσουν τόσο ταλέντο και ενέργεια, που τον αναδεικνύει άνετα στον καλύτερό τους μέχρι στιγμής. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν συγκρατήθηκα και ήθελα κι εγώ να πρήξω λίγο κόσμο για το συγκρότημα αυτό.

Μαζί με πολλούς ακροατές ανά τον κόσμο, η ζωηρότητα και το μπρίο της μπάντας αυτής, έστρεψε προς την κατεύθυνσή τους και τη Roadrunner Records, η οποία αντιπροσωπεύει μπάντες όπως Gojira, Code Orange, Slipknot, Kvelertak και πολλούς άλλους. Πράγμα που σημαίνει ότι αλλάζουν τα δεδομένα για τους Turnstile και είμαστε περισσότερο έτοιμοι από ποτέ να γίνει το μπαμ με δαύτους, όπως έγινε και με τα παραπάνω ονόματα.

Σε μια εποχή που το να βρεις μουσική να ακούσεις είναι το πιο εύκολο πράγμα, φαίνεται ότι μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να προωθούνται τα σωστά ονόματα. Οι Turnstile, είναι μια μπάντα που την χαρακτηρίζουν μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας μεταξύ των μελών της και περνάει καλά κάνοντας αυτό που κάνει, κάτι που αποτυπώνεται ολοένα και καλύτερα στο τελικό αποτέλεσμα, δυναμικότερο και πιο αξιαγάπητο κάθε φορά. Επομένως, πλέον πρέπει να είναι και προετοιμασμένοι να δεχθούν την αναγνώριση που τους αξίζει. Εσύ, δεν έχεις τίποτα άλλο παρά να τους ψάξεις και να τους ερωτευθείς, οποιοδήποτε είναι το μουσικό σου υπόβαθρο. Επιτέλους, το hardcore είναι όσο φλογερό και ταυτόχρονα τρυφερό του αξίζει.

Γεωργία Λαδοπούλου


Πεσσιμίστρια, βρίσκει το νόημα της ζωής σε διαφορετική μπάντα κάθε βδομάδα, προσπαθεί να μειώσει τις ώρες που ξοδεύει βλέποντας σειρές και οι απόψεις της διαφέρουν από τις δικές σου