Έχεις ακούσει περισσότερο Bowie απ’όσο νομίζεις.

bowie

Αφού ο David Bowie μας άφησε το πρωινό της 10ης Γενάρη, δύο μέρες μετά τα γενέθλιά του (σε ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον), μέσα σε λίγες ώρες το Facebook γέμισε με αναρτήσεις σχετικές με τον ίδιο και την μουσική του. Εκτός από άρθρα σχετικά με tributes, rare acoustic concerts, αναλύσεις σχετικά με τη συμβολή του Bowie στις κοινωνικές ανισότητες και ό,τι άλλο μπορεί να ενδιαφέρει το φιλόμουσο κοινό, υπήρξε και η άλλη άποψη (κυρίως από τον χώρο της ραπ ή ηλεκτρονικής μουσικής-τραγική ειρωνεία),  η οποία λέει ότι δεν χρειάζεται να αποδείξεις ότι είσαι μεγάλος φαν και αν δεν είσαι, είσαι πρόβατο που απλά μοιράζεσαι ένα κομμάτι του Βοwie. Οκ μέχρι ενός σημείου, το σπαμ του “Without you I’m nothing”, “Lazarus” και του “I Know It’s Gonna Happen Someday” δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο, αλλά είναι ανάποφευκτο και μοιραίο. Όπως αν υπήρχε Internet αντίστοιχα όταν πέθανε ο 2Pac, το news feed θα ήταν γεμάτο με καλιφορνέζικη αγάπη.

Μελωδίες δια χειρός Βοwie, ακούς συχνά, θες δε θες. Ραδιοφωνικές επιτυχίες, mainstream και underground rap (αγαπημένος ο Bowie στη hip hop – γι αυτό και δοθεί βάση σε αυτό το είδος), γνωστές ψυχεδέλειες, δεν θα ήταν τόσο catchy, βασικά δεν θα υπήρχαν αν ο Bowie δεν είχε συνθέσει κάποια άλλα. Το κομμάτι “Fame”, ίσως είναι το πιο σαμπλαρισμένο κομμάτι κατά το whosampled.com. Public Enemy, Ol’dirty Bastard, Jay-Z, EPMD, James Fuckin’ Brown, έχουν δανειστεί λίγη από τη δόξα του (pun intended). Η λίστα τεράστια για να ενσωματωθούν όλα τα videos.

Από τη γνωστή επιτυχία του Βοwie “Let’s Dance” έχει δανειστεί και ο Puff Daddy την πιο χορευτικοπορωτική μελωδία, χάριν του κομματιού του όπου χώνει παρέα με τον Biggie, Been Around the World. Ο Puff έβαλε σχεδόν αυτούσια τη μελωδία, και καλά έκανε.

Αξιόλογο κομμάτι, το οποίο σίγουρα έχει ψήσει πολλούς παραγωγούς να χρησιμοποιήσουν (ή και θα έψηνε όταν το ακούσουν) είναι το “Soul Love”. Στην προκειμένη, το ανακάλυψε ο αγαπημένος underground rapper El-p και πρόσφερε λίγη από τη ψυχεδέλεια του και στο ραπ κοινό. Ναι και ο J-Dilla στο “Take Notice”.

 

Πάμε στο “Space Oditty”. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και quiz. Ποιος από τους παρακάτω ράπερ έχει σαμπλάρει το Space Oddity:

  1. O Tyler the Creator.
  2. O MF Doom.
  3. O Tus.

O MF Doom στο “Rapp Snitch Knishes”

 

Επόμενο κομμάτι to “Bring me the Disco King” . O rapper που πολλοί γνώρισαν από τη σειρά “Entourage”, θεώρησε λυσιτελή την πειραματική ποπ του Bowie, αλλά από ότι φαίνεται, υπήρξαν κάποια προβλήματα στην υλοποίηση.

 

Προϊόν έμπνευσης αποτέλεσε και το πρώτο κομμάτι του soundtrack “Labyrinth”, Opening Title Including Underground. O Αlchemist, γνωστός για τις παλιές ψυδελικές επιλογές λουπών στα tracks του, ετοίμασε ένα κομμάτι για τον Crooked I. Ικανοποιητικό.

 

Τελευταία αναφορά, το “Walk on the wild side”, το οποίο είναι παραγωγή του David Bowie, είναι ο λόγος που έγινε τόσο viral το “Can I kick it” των τιτανομέγιστων A Tribe Called Quest. Κομματάρες και οι δύο.

Εν κατακλείδι, η σχέση αιτίας (David Bowie) και αποτελέσματος (News Feed γεμάτο από Bowie) είναι φυσικό φαινόμενο και δεν το αποφεύγεις. Μπορεί να πόσταρε ο Μάκης από τις Τζιτζιφιές το Let’s Dance, μπορεί να βρήκε αφορμή η Νάνσυ από την Κηφισιά να αφιερώσει το Without you I am nothing, η αιτία όμως είναι μία, έχει αφήσει παρακαταθήκη για τους μουσικούς των επόμενων 50 χρόνων και πλέον έχει δανείσει το όνομα της και σε αστεροειδή.

Εδώ τα κομμάτια που έχουν λίγο από Bowie (ή και πολύ).

Κατερίνα Σπανού


Τρέφεται από τη διαφωνία, ακόμη και με τον εαυτό της. Αντιπαθεί τους βιαστικούς συμπερασματολόγους. Έχει μία σχέση μίσους και πάθους με το marketing και το hip-hop.