Εξήγησε μου τον κόσμο…

lah

Έξι χρόνια λιτότητας, οκτώ χρόνια κρίσης.

Αυτοί είναι οι αριθμοί που αναδεικνύυουν το χρονικό πλαίσιο μιας από τις πιο δύσκολες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Σε αυτά τα συνολικά 8 χρόνια, η κοινωνική συνοχή διαλύθηκε, παλιοί γνωστοί επέστρεψαν ενώ ξύστηκαν βαθιές πληγές του παρελθόντος. Άσχημα.

Μετά τη θατσερική-ριγκανική εποχή των 80s, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα συμβιβάστηκαν και αγκάλιασαν το νεοφιλελευθερισμό. Συνέχισαν με μετριοπαθή τρόπο το πρόγραμμα των προκατόχων τους και τα παραδείγματα τέτοιων κυβερνήσεων είναι πολλά. Ο Τόνι Μπλερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση Σημίτη στην Ελλάδα, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Γερμανία ενώ δε μπορεί να παραληφθεί ο όχι σοσιαλδημοκράτης αλλά liberal Μπιλ Κλίντον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια αυτοί οι πολιτικοί ηγέτες παρέδωσαν εκ νέου την εξουσία σε νεοφιλελεύθερα κέντρα τα οποία προτίμησαν να κρατήσουν ζωντανές τις too big to fail ιδιωτικές τράπεζες οι οποίες οδήγησαν την οικονομία σε αδιέξοδο. Στην πραγματικότητα αυτές οι τράπεζες είναι too big to bail και οι ιδιοκτήτες τους too big to jail.

Η απάντηση των χριστιανοδημοκρατών σε αυτό το οικονομικό αδιέξοδο; Σκληρή λιτότητα με προγράμματα τα οποία δεν αποδίδουν, δε βγαίνουν και δεν πρόκειται να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Γιατί επιτίθενται στο κράτος πρόνοιας και θέτουν άπιαστους οικονομικούς στόχους σε χώρες με αδύναμες οικονομίες, αλλά κυρίως στρέφουν την οικονομία προς την ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία αδυνατεί να δημιουργήσει γιατί πολύ απλά έχει ως αυτοσκοπό το κέρδος. Αυτή η ανάγκη για κέρδος συχνά τοποθετείται πάνω και από την έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Στο σήμερα, και μετά από αυτή την επιθετική λιτότητα υπάρχει το ζήτημα της επανασύστασης της κοινωνικής συνοχής. Την ανάγκη οι πολίτες όλων των χωρών που έχουν πληγεί από τα νεοφιλελεύθερα προγράμματα να πιστέψουν αρχικά στη δύναμη των πολιτών και εν συνεχεία στην ίδια τη δημοκρατία. Αυτό το κοινωνικό New Deal μπορεί να βασιστεί στην ανάγκη κατανόησης των προβλημάτων αυτής της στιγμής. Οι ίδιοι οι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις που θα τους εκπροσωπήσουν, οφείλουν να θέσουν τους στόχους επιστροφής σε μια κανονικότητα. Σε μία κατάσταση που θα απαλύνει τα τραύματα της λιτότητας, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η ίδια η δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τον εαυτό της από οποιονδήποτε επιχειρεί να τη βλάψει. Ζήτημα είναι να το αντιληφθεί η δημοκρατία. Δηλαδή οι πολίτες. Γιατί αυτοί είναι η δημοκρατία. Οι άνθρωποι. Η δημοκρατία δεν αρχίζει και τελειώνει στις εκλογές. Η δημοκρατία είναι καθημερινές ζυμώσεις, αναλύσεις, συζητήσεις. Οι θεσμοί πρέπει να αποκτήσουν και πάλι την ισχύ τους και φυσικά οι πολίτες να αναπνεύσουν όχι μόνο οικονομικά αλλά πολιτικά και κοινωνικά. Να δουν την ψήφο τους να κατευθύνει. Αυτός όμως δε θα γίνει μέσα σε μία μέρα. Ούτε σε ένα χρόνο. Θα χρειαστεί καιρός για να αλλάξουν κουλτούρες και συνειδήσεις που έχουν διαμορφωθεί εδώ και χρόνια.

Όμως στο τέλος, εκεί είναι η μαγεία. Στην αναζήτηση αυτού του New Deal. Χωρίς ισοπέδωση της αξίας της δημοκρατίας και φυσικά με συμμετοχή όλων. Αυτό βασίζεται σε μικρές, καθημερινές επαναστάσεις. Με ύπαρξη αλληλεγγύης και προσωπικής κριτικής.

Οι ιδεολογίες θα παραμείνουν. Είναι ανάγκη όμως να διαμορφωθούν με βάση τις ανάγκες της εποχής. Ο δογματισμός και οι ιδέες για ουτοπίες δίχως εποικοδομητική κριτική δεν οφελούν. Δεν οδηγούν κάπου. Πρώτα πρέπει να ανακτηθεί η αξιοπρέπεια και στη συνέχεια να αντιληφθούν οι πάντες το πως λειτουργεί το σύστημα. Να αντιληφθούν το ότι δε γίνεται να σώζεται μία τράπεζα εις βάρος των πολιτών ή ότι δε γίνεται οι κοινωνίες να χάνουν αυτονόητα δικαιώματα όπως η παιδεία και η υγεία.

Όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν κάτω από το, Εμείς οι Άνθρωποι. Εκεί είναι η ουσία, στο εμείς.

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.