Έξω χειμωνιάζει, μέσα surf rockάρoυμε (3 μουσικές επιλογές για να ανέβεις στη σανίδα)

surf

Ας επινοήσουμε έναν νέο όρο : surfer του καναπέ.

Όπως ο τυπικός προπονητής του καναπέ έχει να παίξει μπάλα απ’ όταν ανακάλυψε τον κίτρινο Old Hoborn στην 1η λυκείου αλλά έχει άποψη για οτιδήποτε ποδοσφαιρικό, ο surfer του καναπέ υιοθέτησε την κουλτούρα όταν καβάλησε ένα κύμα το 2006 κι είδε τα γκομενάκια να τσιμπάνε.

It takes one to know one. Εράσμους στην Πορτογαλία, τούμπανα κύματα σε απόσταση Γλυφάδα-Κηφισιά , παγκόσμιο πρωτάθλημα surf αυτές τις μέρες στο Peniche, τον παράδεισο του surfer στην Πορτογαλία, δεν ήθελε και πολύ. Ψήθηκα.

Βασικό συστατικό οποιασδήποτε κουλτούρας είναι η μουσική, κι αν θες να αποκαλείσαι surfer του καναπέ με περηφάνια, η surf rock είναι το πρώτο σου βήμα για να αποκτήσεις την ταμπέλα. Μετά τις σαγιονάρες.

Αν πάλι δεν σε ενδιαφέρει η surf κουλτούρα αλλά θες  να ανακαλύψεις λίγη καλή μοντέρνα μουσική δεν θα σε κρίνουμε. Οι 3 μπάντες που ακολουθούν είναι και για σένα, απλά είσαι λίγο πιο βαρετός/ή. Heh.

 

Allah-Las

Η σύνδεση του Αλλάχ με το surf είναι ένα concept που μου διαφεύγει, αλλά η μπάντα από την Καλιφόρνια κυκλοφόρησε το 2012 ένα από τα πιο δυνατά debut LP που έχω ακούσει. Ο ήχος τους είναι ένα υπέροχο κράμα ψυχεδέλειας και 60’s rock και έχει αυτό το κάτι, την μαγεία, που κάνει ένα συγκρότημα να γίνεται άμεσα αναγνωρίσιμο από τις πρώτες νότες.

Οι δύο κυκλοφορίες τους κυλάνε από την αρχή μέχρι το τέλος αβίαστα, σα να παρατείνεται το ίδιο τραγούδι χωρίς να γίνεται βαρετό και σε ταξιδεύουν σε σκέψεις, προορισμούς και αναμνήσεις. Οι Allah-Las μυρίζουν ωκεανό και μπορούν να χαλαρώσουν ακόμα και τον Diego Costa αφού του βρίσεις την μάνα.

 

The Growlers

Οι Growlers ίσως είναι οι πιο αυθεντικοί τυπάδες στην μουσική βιομηχανία. Σε συνεντεύξεις τους παραδέχονται ότι ξεκίνησαν να παίζουν μουσική επειδή ήθελαν να κάνουν ναρκωτικά, surf και να παρτάρουν. Παίρνουν βραβείο αυτοσαρκασμού με την ομολογία ότι στην αρχή ήταν σκατένιοι, μια φάση της καριέρας τους στην οποία αφιέρωσαν και το ίδιο το όνομα της μπάντας. Taking a growler = taking a shit στην διάλεκτο της παρέας τους.

Ευτυχώς για όλους στην πορεία ερωτεύτηκαν την δημιουργική διαδικασία και βελτιώθηκαν κατακόρυφα, παράγοντας τον ιδιαίτερο, ατμοσφαιρικό , garage ήχο τους με record-speed συχνότητα. Μεγάλο plus η μισο-κοιμισμένη, drugged φωνή του τραγουδιστή, οι στίχοι και τα trippy videoclip.

Παίρνουν 10/10 επειδή έκαναν cameo στην πιο πρόσφατη ταινιάρα του PTA (Inherent Vice) και διοργανώνουν το Beach Goth φεστιβάλ στην Καλιφόρνια, στο οποίο φέτος εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων οι Ghost, οι Die Antwoord και η Grimes.

 

Wavves

Τρίτη μπάντα στην λίστα, τρίτη μπάντα από την Καλιφόρνια. Ο ήχος τους είναι πιο κοντά στην punk από την ψυχεδέλεια, δεν χάνει όμως σε θετικά vibes και στην ικανότητα να σε χαλαρώνει. Surf on motherfuckers!

Άρης Χριστάκης


Film geek, ενθουσιάζεται εύκολα, του αρέσουν οι χλωμές