Φυσάει άνεμος, πολιτικής, επανάστασης #FeelTheBern

2

Ήταν Ιούνιος του 2015, όταν ξεκίνησε δειλά δειλά να εμφανίζεται στα social media και στα τηλεοπτικά κανάλια μια μορφή ενός άνδρα αρκετά ηλικιωμένου αλλά ταυτόχρονα και ιδιαίτερα εντυπωσιακού από πλευράς πολιτικού λόγου, κινήσεων χεριών, στάσης σώματος αλλά κυρίως θέλησης για την επίτευξη του σκοπού του. Ήταν η μορφή του Bernie Sanders.

 

Ενός ανθρώπου που βρίσκεται πάνω από 25 χρόνια στο πολιτικό στερέωμα των Η.Π.Α, ενός ανθρώπου που έχει λάβει μέρος σε μεγάλα κοινωνικά κοινωνικά κινήματα, όπως αυτό των Πολιτικών Δικαιωμάτων και κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει άλλη μια δυναμική προσωπικότητα με έναν απλό και τυποποιημένο λόγο δίχως νέες ιδέες. Και αυτή ήταν η πιο μεγάλη πρόκληση για εκείνον, να αποδείξει ότι δεν είναι άλλος ένας.

 

Και το έκανε με τον πιο εμφατικό τρόπο, αυτοχαρακτηριζόμενος ως σοσιαλιστής. Σε μια χώρα που λέξεις όπως σοσιαλιστής και κομμουνιστής έχουν δαιμονοποιηθεί μέσα από το ρου της ιστορίας, o Bernie Sanders ρίσκαρε με σκοπό να εκφράσει μια νέα οπτική και να ξεκινήσει κάτι που φαντάζει ουτοπικό, μια πολιτική επανάσταση. Αυτός είναι ο μεγάλος του στόχος, η αλλαγή των πραγμάτων μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες, δείχνοντας ότι η δημιουργία ενός κινήματος γύρω από έναν πυρήνα ιδεών, δεν είναι κάτι ουτοπικό, είναι κάτι που χρειάζεται αρκετή δουλειά.

 

Δωρεάν σύστημα υγείας και παιδείας για όλους, αποποινικοποίηση μαριχουάνας, αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος, ελάχιστη πληρωμή στα 15$ ανά ώρα και σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο της Wall Street, είναι ορισμένες από τις βασικές του θέσεις. Θεωρητικά είναι εύηχες, όμορφες, αγνές και ανθρωπιστικές. Όμως την ίδια στιγμή είναι και δύσκολο να επιτευχθούν. Στη μητρόπολη του καπιταλισμού και ιδιαίτερα σε εποχές που το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει ολοένα και αυξανόμενα προνόμια, και με βάση το πολιτικό κατεστημένο των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτές οι ιδέες είναι ριζοσπαστικές. Όχι γιατί βρίσκουν αντίθετη την ίδια την κοινωνία, μα γιατί βρίσκουν αντίθετους αυτούς που διαχειρίζονται ζωτικής σημασίας κεφάλαια του ανθρώπινου βίου. Αυτοί που συντηρούν το δόγμα του There Is No Alternative, αυτοί είναι που δε θέλουν την εφαρμογή των πολιτικών θέσεων του Bernie Sanders.

1

Πολιτικός του αντίπαλος, η Hillary Clinton. Μια εκπρόσωπος της Wall Street η οποία επιθυμεί να κάνει χρήση του πολιτικού της ονόματος για να εκλεγεί πρόεδρος. Είναι μία αντίπαλος η οποία θα είναι πολύ δύσκολο να ηττηθεί, όχι όμως και ακατόρθωτο. Γιατί μετά και τη μεγάλη νίκη του Sanders στις προκριματικές εκλογές του New Hampshire, είναι φανερό πως η κοινωνία έχει αρχίσει να αγκαλιάζει το δημοκρατικό σοσιαλιστικό μοντέλο του Bernie Sanders. Και όχι μόνο στις Η.Π.Α αλλά παρόμοιες προοδευτικές φωνές αναδύονται και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πρόσωπο του Jeremy Corbyn αλλά και στην Ισπανία στο πρόσωπο του Pablo Iglesias και των Podemos.

 

Ακόμα όμως και αν δεν τα καταφέρει ο Bernie Sanders να εκλεγεί, έχει ήδη φυσήξει τον άνεμο της πολιτικής επανάστασης που έχουν ανάγκη οι κοινωνίες. Γιατί είναι σαφές πως το μεγαλύτερο μέρος των υποστηρικτών του είναι νέοι άνθρωποι. Με όρεξη και διάθεση για μια νέα πολιτική και κοινωνική στροφή. Εκφράζει τις απλές και αναγκαίες πολιτικές για τον κόσμο που σε μια από τις πιο δύσκολες εποχές της ιστορίας βλέπει αυτονόητα δικαιώματα του να εξανεμίζονται.

 

Αυτό που κάνει ο Bernie Sanders είναι ότι θέτει ως προς συζήτηση αυτά τα δικαιώματα τα οποία έχουν μετατραπεί σε προνόμια για κάποιους. Και η ουσιαστική κοινωνική δικαιοσύνη έρχεται όταν τα προνόμια γίνονται δικαιώματα για όλους. Κανείς δίχως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κανείς δίχως παιδεία, κανείς δίχως τη δυνατότητα να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, καμία κοινωνική ομάδα στο περιθώριο.

 

Τα πράγματα δεν είναι και ούτε θα γίνουν εύκολα ακόμα και αν εκλεγεί πρόεδρος ο Sanders. Γιατί τότε οι ιδέες του δε θα είναι απλά μια εντυπωσιακή ρητορική αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν. Και ως προς το κομμάτι της εφαρμογής, θα έχει πολλούς αντιπάλους. Όμως αν έχει μια κοινωνία έτοιμη να παλέψει για τα δικαιώματα της στο πλευρό του, τότε αυτό θα είναι ένα μέλλον για να πιστέψει κανείς. Ειδικά σήμερα που άνθρωποι από όλο τον κόσμο δύνανται να ασχοληθούν με τα πολιτικά δρώμενα οποιασδήποτε χώρας εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξη τους, τότε οι πάντες έχουν την ευθύνη του να βοηθήσουν σε αυτή την πολιτική επανάσταση.

 

Μια επανάσταση που μόλις ξεκίνησε.

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.