Η FKA Twigs είναι το (ψαρωτικό) κορίτσι της διπλανής πόρτας

Η FKA Twigs είναι η καλύτερη pop τραγουδίστρια της χρονιάς

Τα παράλληλα σύμπαντα είναι εδώ και συμβαίνουν σε ένα: αυτό που ξεκίνησε η Madonna υπάρχει σήμερα με τη μορφή της Miley Cyrus, υπάρχει και με τη μορφή της FKA Twigs. Κι αν σε ψαρώνει η σύγκριση με τη Madonna, μην την αφήνεις. Η FKA Twigs είναι η ταυτοτική επιτομή της νέας γενιάς καλλιτεχνών: λίγο απ’ όλα. Λίγο τραγουδίστρια, λίγο σκηνοθέτης, λίγο συνθέτης, λίγο χορεύτρια, λίγο περφόρμερ, λίγο visual arts, λίγο brand art κοκ.

 

Σκέψου για λίγο τι κάνει έναν (ποπ) καλλιτέχνη σήμερα – όχι για σένα, για τον κόσμο: Η  Twigs δεν έχει την καλύτερη φωνή του κόσμου, για την ακρίβεια τσιρίζει πολύ. Περισσότερο από ότι ίσως κάποιοι μπορεί να αντέξουν. Δεν είναι η καλύτερη χορεύτρια του κόσμου. Είναι πάρα πολύ καλή, αλλά στο πιο ανταγωνιστικό σπορ του κόσμου όχι αρκετά καλή για να γίνει επαγγελματίας σ’αυτό. Δεν έγραψε τον καλύτερο δίσκο του κόσμου, ούτε έκανε κάτι προωτοποριακό στην παραγωγή της. Δεν είναι η πιο ωραία γυναίκα του κόσμου, σίγουρα όχι.

 

Γιατί τη συζητάμε τότε; Για τον γκόμενό της αλλά θα επανέλθουμε σε αυτό. Γιατί είναι αυτό που λέει στο 500 days of summer “η γυναίκα που κάθε ενήλικας άντρας έχει συναντήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του” – χωρίς να είναι “η πιο”, αυτή σου κόλλησε – είναι καλή γαμώτο. Και γιατί μιλάμε για αυτήν κι όχι για τη μουσική της ακόμη; Μα γιατί αυτό ακριβώς το στοιχείο φέρνει στο LP1: Δεν είναι “το πιο”, αλλά αν το ακούσεις μια φορά θα γυρίσεις να το ξανακούσεις και θα το καταυχαριστηθείς κιόλας. H λέξη είναι ψαρωτικό.

 

Και για έναν άλλο λόγο το συζητάμε: Είπε το south park (s18e09) στην απύθμενη σοφία του #ishityounot, “οι πετυχημένοι ποπ καλλιτέχνες σήμερα είναι αυτοί που ξεκινούν συζήτηση”. Damn right they are. Υπό αυτή τη σκοπιά, η FKA Twigs είναι ήδη πετυχημένη. Σ’αυτό βέβαια τη βοηθάει το γεγονός ότι δίνει καταπληκτικές συνεντέυξεις και ότι γκόμενος της είναι ο Robert Pattinson. Δεν αμφισβητώ ούτε λίγο το ρομάντζο της, αλλά α) είναι street smart και β) ακόμη και τη σχέση της να εξετάσεις, μια ασήμου μέχρι χτες τα κίμιασε με έναν σούπερσταρ του χόλυγουντ – και καταφέρνει να σηκώνει μεγαλύτερη συζήτηση από αυτόν. Δικαίως.

 

H ποπ παίρνει άλλη στροφή, κυρίες και κύριοι: Απαξιώνει τα λιμά και τα αφήνει να μιλάνε για κώλους και αρχίζει και δημιουργεί κολάζ εύπεπτης μεν αξιοπρεπούς δε τέχνης. Αυτό δεν είναι το κολάζ ούτως ή άλλως; Οριακά αξιοπρεπέστατη τέχνη εύκολη στο μάτι; Δεν είναι κακό, είναι μια χαρά.

 

Κάνε κι εσύ το πείραμα FKA Twigs στον εαυτό σου. Ξεκίνα από εδώ.

 

 

Γύρισες πίσω; Το άλμπουμ της λέγεται LP1. Τα λέμε σύντομα.

 

Σοφία Πυργιώτη


Σκληράδα επιπέδου βουτυρομάχαιρου. Στην πραγματικότητα, είναι μέτρια σε όλα – Πειστήριο: Το μεγαλύτερό της επίτευγμα είναι ότι δεν ζει στην Ελλάδα. Θάνατος σε όλα τα είδωλα.