Get on the road pt.1 : ταξιδιάρικες κινηματογραφικές αποδράσεις

highway

Η καθημερινότητα σε έχει κουράσει, η ρουτίνα πλέον φαντάζει με φορτίο αβάσταχτο και μονάδική όαση αποτελεί η διαφυγή. Κατά προτίμηση προς ένα προορισμό άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα κι ευχάριστη συντροφιά. Χρήματα για ταξιδιωτικά εισιτήρια μάλλον δεν έχεις (πανάθεμα μας ταλανίζει και η κρίση) επομένως επιλέγεις ένα road trip με φίλους και τα χρήματα για τη βενζίνη μισά-μισά. Όλα είναι πιθανά, η διάθεση ανάλαφρη και η διαδρομή συνοδεύεται από soundtrack αντίστοιχου ταξιδιάρικου ύφους. Aπρόβλεπτες περιπέτεις παραμονεύουν με σκοπό να σε μεταμορφώσουν ως άνθρωπο και να συμβάλλουν στην αναθεώρηση του κοσμοειδώλου σου … Ίσως και όχι. Ίσως και όλα αυτά να συμβαίνουν μόνο στις ταινίες. Αλλά η όλη ομορφιά του κινηματογράφου έγκειται στο γεγονός ότι μέσω της εικόνας διευκολύνεται η βίωση της φαντασίωσης, έστω και για λίγο είσαι ο πρωταγωνιστής της ταινίας σου και τα πάντα είναι όντως πιθανά…

 

Επειδή όμως όλοι έχουμε ανάγκη από το απροσδόκητο και το απρόβλεπτο που μια ταινία του ‘δρόμου’ έχει να μας προσφέρει, ανεξάρτητως από το εάν είμαστε οι ίδιοι σε θέση να υλοποιήσουμε επί της προκειμένης ένα αντίστοιχο ταξίδι, αποφασίσαμε να σας προτείνουμε ορισμένες από της καλύτερες road trip ταινίες ever.

 

 

 

12)Natural Born Killers (1994)

natural

Οι περιπέτειες ενός ιδιότροπου ζευγαριού που στο πέρασμα του ‘βάφει’ τον δρόμο με αίμα. Η ταινία με έξυπνο τρόπο επιστρατεύεται την δράση προκειμένου να πραγματεύτει τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης ‘τρέφονται’ μέσω της προβολής βίαιων συμβάντων (επίκαιρο;).

 

 

11)My Own Private Idaho (1991)

idaho

O Mike κι ο Scott είναι δύο ζιγκολό βυθισμένα στις καταχρήσεις που ζουν στο δρόμο. Οι δύο φίλοι επιδίδονται σε ένα ταξίδι ως το Idaho και την Ιταλία προκειμένου να αναζητήσουν τη μητέρα του Mike που τον είχε εγκαταλείψει, φυσικά κατά τη διάρκεια της διαδρομής προκύπτουν αρκετά ζητήματα με αποτέλεσμα η φιλία τους να δοκιμαστεί. Η ταινία θυμίζει ένα σουρεάλ ψυχογράφημα και παρέχει τροφή για προβληματισμό.

 

 

10)Vanishing Point (1971)

vanishing

Ένα στοίχημα , αλλοπρόσαλλοι παροδικοί συνεπιβάτες, τέρμα τα γκάζια και μπλεξίματα με τις αρχές – η συνταγή για ένα καλτ αριστούργημα από τα 70’s.

 

 

9)Badlands (1973)

badlands

Μια πιτσιρίκα τα φτιάχνει με έναν αρκετά μεγαλύτερο της σε ηλικία σκουπιδιάρη. Προκειμένου να ζήσουν τον έρωτά τους ανενόχλητοι επιδίδονται σ’ένα road trip με σκοπό να απομακρυνθούν από την πόλη τους. Η τύχη ωστόσο δεν είναι στο πλευρό τους με επακόλουθο έναν μεγάλο αριθμό δολοφονιών.

 

 

 

8)Y Tu Mamá También (2001)

mama

Δύο πιτσιρικάδες και η milfάρα Maribel Verdú ξεκινούν ένα ταξίδι με σκοπό να φτάσουν σ’ένα φανταστικό προορισμό.

 

 

 

7)The Straight Story (1999) 

straight

O Λινtς ως καθοδηγητής μας σε ένα υπέροχο ταξίδι. Κεντρικός ήρωας είναι ο Calvin Straight, ένας 73-χρονος άντρας με αδύναμη όραση και δυσλειτουργικά πόδια που χρησιμοποιώντας την αγροτική μηχανή για το γκαζόν ταξιδεύει να συναντήσει τον αδελφό του από την Iowa στο Mt. Zion. Μια ταινία μακριά από τα στερεοτυπικά Λιντς-ικά δεδομένα και ενδεδυμένη με συγκινητική απλότητα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μαρίλη Κουλολιά


Ακούει παθολογικά Tom Waits. Όταν δεν βασανίζεται από (εκτός τόπου και χρόνου) υπαρξιακά, υπεραναλύει τα πάντα μέχρι αηδίας (χωρίς συνήθως να καταλήγει κάπου). Είναι γκρούπι του Ντέιβιντ Λιντς.