Για μια χούφτα ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη

06_0004_09162017_gkt_701315055883511505643691

Η συμπρωτεύουσα και η Διεθνής Έκθεση που φιλοξενεί κάθε χρόνο έχει αποτελέσει αμέτρητες φορές το επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας. Όμορφα και ελπιδοφόρα προεκλογικά προγράμματα εξαγγέλθηκαν από τη Θεσσαλονίκη την ώρα που σκληρές παραδοχές έβρισκαν καταφύγιο έκφρασης στα εκθεσιακά κέντρα της.

Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα πτώχευσε την ίδια ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριζε ότι «λεφτά υπάρχουν», ενώ το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας έταξε στους πάντες τα πάντα με το θρυλικό πλέον «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Το 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες στη σύναψη μιας «Συμφωνίας Αλήθειας» που στην πραγματικότητα ήταν μια συμφωνία αποδοχής του πιο σκληρού νεοφιλελευθερισμού. Αυτά τα μικρά παραδείγματα είναι η απόδειξη για το πως η Θεσσαλονίκη έχει φιλοξενήσει μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της πολιτικής ζωής της χώρας.

Φέτος, ήταν και πάλι η σειρά του Κυριάκου Μητσοτάκη να τραβήξει τα φώτα της προσοχής πάνω του με μια από τις πλέον σημαντικές δηλώσεις έλληνα πολιτικού αρχηγού. Συγκεκριμένα, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση, όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα».

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει αυτό που λέει. Άλλωστε δεν είναι ο μόνος. Εύκολα μπορεί να ακούσει κανείς σε μια καθημερινή συζήτηση, παρόμοιου είδους τοποθετήσεις αλλά σαφώς έχει μεγαλύτερη βαρύτητα όταν έρχεται από τα χείλη ενός υποψήφιου μελλοντικού πρωθυπουργού. Ειδικά από τη στιγμή που, όπως και ο ίδιος διακηρύσσει, θέλει να εκφράσει τη «λογική» και την «αλήθεια». Όμως είναι μία δήλωση επικίνδυνη και παρουσιάζει ξεκάθαρα την πολιτική σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το βασικό κομμάτι αυτής της δήλωσης είναι η τρομακτική κυνικότητα που τη διακρίνει. Ουσιαστικά, ο Πρόεδρος της Ν.Δ λέει ότι το παγκόσμιο φαινόμενο της ανισότητας είναι κάτι φυσιολογικό που δυστυχώς δε μπορεί να αποφευχθεί και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου είναι κάποιου είδους επίθεση ενάντια στη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα. Αυτό που ίσως δε μπορεί να κατανοήσει ο Άρχηγος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ότι η κοινωνική ανισότητα δεν έγκειται στην αδυναμία ενός μέρους του πληθυσμού να καταναλώσει υλικά αγαθά. Ανισότητα δεν είναι η διαφορά στην αγοραστική δυνατότητα των πολιτών αλλά στην αδυναμία εξυπηρέτησης των βασικών και ζωτικής σημασίας αναγκών τους.

Ανισότητα είναι όταν εκατομμύρια ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τη στιγμή που η επιστήμη έχει πλέον τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει νοσήματα που κάποτε ήταν θανατηφόρα. Η ειρωνεία είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης μιλά για περικοπή κρατικών δαπανών. Στις δαπάνες του κράτους υπάρχουν και αυτές που αφορούν την υγεία.

Ανισότητα είναι όταν παγκοσμίως, τεράστιος αριθμός παιδιών δεν έχει πρόσβαση σε ποιοτική δημόσια δωρεάν εκπαίδευση με την επιβολή διδάκτρων από τα ιδιωτικά ιδρύματα να καθιστά την είσοδο φοιτητών και μαθητών σε αυτά αδύνατη. Η ειρωνεία είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης μιλά για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θέλοντας να δημουργήσει μια κλειστή ελίτ, που θα περιλαμβάνει την ιδιωτική εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις, κλείνοντας την πόρτα της αγοράς εργασίας σε τεράστιο αριθμό φοιτητών που προέρχονται από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Ανισότητα είναι όταν στην Ελλάδα και παγκοσμίως, εκατομμύρια ανθρώπων δεν έχουν στέγη με αποτέλεσμα να καταλήγουν άστεγοι, να λοιδορούνται και να περιθωριοποιούνται κοινωνικά. Η ειρωνεία είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης μιλά για «αριστεία» και για ατομική επιτυχία. Φαίνεται ότι τα άτομα που δεν τα κατάφεραν για πολλούς και διαφόρους λόγους, δεν έχουν θέση στην ιδεατή για αυτόν κοινωνία.

Από την άλλη.

Ελευθερία και ατομικό δικαίωμα δεν είναι η δυνατότητα να επιλέξεις την ιατροφαρμακευτική σου ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα την ώρα που τα ασφάλιστρα είναι υψηλά ή απλησίαστα.

Ελευθερία και ατομικό δικαίωμα δεν είναι η δυνατότητα να εισέλθεις σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με υψηλά δίδακτρα.

Τα παραπάνω είναι το κλείσιμο της πόρτας σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε βασικής και ζωτικής σημασίας τομείς της ανθρώπινης ζωής. Δε χρειάζονται τα κομμουνιστικά καθεστώτα που τόσο σιχαίνεται ο κ. Μητσοτάκης και θεωρεί πως «καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα» για να επέλθει η ισότητα. Η ύπαρξη κοινωνικού κράτους οδηγεί προς την ισότητα. Αντιθέτως, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας μιλά για παροχές στα ιδιωτικά συμφέροντα καθιστώντας τους πολίτες έρμαιο των ορέξεων τους.

Γιατί μια επένδυση από το εξωτερικό είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός. Τι συμβαίνει όμως όταν καταπατούνται τα εργασιακά δικαιώματα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο ίδιος ο πλανήτης;

Επομένως, είναι σαφές πως αυτή η τοποθέτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι άκρως επικίνδυνη δίχως ελαφρυντικά. Πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει απέναντι του τον Κόκκινο Στρατό του Στάλιν αλλά μια κοινωνία που ασθμαίνει για να τα βγάλει πέρα. Άρα ή θα ακούσει τη φωνή της και θα σταθεί δίπλα της ή θα την συνθλίψει.

Το δεύτερο σενάριο είναι το πιο πιθανό.

 

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.