Γιατί πρέπει να περιμένεις το Star Wars VΙΙΙ με ανυπομονησία

v

Αν μιλήσουμε με καθαρά κινηματογραφικούς όρους, το Episode VII αμφισβητήθηκε δίκαια. Ειπώθηκαν πολλά για την υπερβολική σεναριακή ανακύκλωση του A New Hope και τα εκατομμύρια που η Disney έβρεξε στο κεφάλι του Mark Hamill για να ποζάρει 5 δευτερόλεπτα συνοφρυωμένος.

Οι περισσότεροι νιώσαμε αμήχανα με το πόσο εύκολα και χωρίς την παραμικρή εκπαίδευση η Rey επικράτησε του Kylo Ren. Nαι, του Jedi turned Sith απόγονου του Άνακιν που σταματάει σφαίρες στον αέρα. Τώρα όμως που καταλάγιασε κάπως η έξαψη και οι άναρθρες κραυγές των πληγωμένων nerds (συμπεριλαμβάνομαι), ίσως πρέπει να δούμε τα πράγματα με νηφαλιότητα.

Στην πραγματικότητα, οι δημιουργοί του reboot της Disney δεν σκόπευαν να ταράξουν τα νερά με μια ταινία ακλόνητης κινηματογραφικής ποιότητας. Αντίθετα, το Episode VII απευθύνθηκε ίσως στο πιο ποικιλόμορφο κοινό στην ιστορία, με ξεκάθαρο στόχο να αναζωπυρώσει το γενικό ενδιαφέρον και τα κατάφερε.  Έσπειρε ανυπομονησία, γέμισε τις αίθουσες, ανήγαγε τον Παπακαλιάτη στο πιο μισητό πρόσωπο του 2015 παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό.

Το Episode VII πέτυχε. Έκανε ξανά relevant το Star Wars franchise σε παγκόσμια κλίμακα και παραδίδει τα σκήπτρα στο Episode VIII για να καθηλώσει. Με όλες τις ενδείξεις να υπόσχονται ότι θα το καταφέρει.

3

 

Σημείο πρώτο

Στο ψητό τώρα. Στο Episode VIII δε παίζει JJ Abrams. Δεκτό ότι έγραψε και σκηνοθέτησε το Episode VII με γνήσια αγάπη και αφοσίωση στο franchise που καθόρισε την παιδική του ηλικία, την επαγγελματική του σταδιοδρομία, τα όνειρά του. Δεκτό ότι πέτυχε την αναζωπύρωση της φλόγας, ότι έφερε σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε. Παρ’ όλ’ αυτά, ο Abrams παραμένει ένας δημιουργός με περιορισμούς και ελλιπής όσον αφορά το βασικό στοιχείο που χρειάζεται κάθε ταινία επιστημονικής φαντασίας για να ξεχωρίσει και να χαρακτηριστεί σπουδαία, την πρωτοτυπία.

Στην θέση του Abrams στο Episode VIII, τόσο στην σκηνοθετική καρέκλα όσο και στην πένα, έρχεται ο Rian Johnson.

- Ο ποιος;

Ο Johnson είναι ένας από τους πιο ανερχόμενους Αμερικανούς δημιουργούς ρε αδαή.

- Η μάνα του τον ξέρει; Έχει γυρίσει τίποτα στην ζωή του;

Αμέ, τα δύο καλύτερα επεισόδια του Breaking Bad. Fly και Ozymandias.

- Ρε ποιος νοιάζεται για το χαζοκούτι ρε; Καμιά ταινία έχει γυρίσει;

Σταμάτα να με διακόπτεις ρε ορκ. Ο Rian έχει γράψει-σκηνοθετήσει το γευστικότατο και στιλάτο Brick (mystery noir σε λυκειακό setting) και το Looper. Ναι, το ίδιο Looper που κερδίζει τον αγώνα δρόμου για το καλύτερο sci-fi της δεκαετίας με την ίδια ευκολία που θα κέρδιζε ο Bolt το Βαλκανικό εφήβων.

Τώρα που γνωριστήκατε, επέτρεψέ μου να σε διαβεβαιώσω ότι το στιλ, η πρωτοτυπία, η αισθητική και τα cojones του Johnson για να δοκιμάζει το καινούριο είναι το μαγικό ραβδάκι που θα μεταμορφώσει την τριλογία της Disney από μαγνήτη προσοχής σε ένα quotable έργο που δεν θα στηρίζεται σε fail-proof, δοκιμασμένες φόρμουλες, αλλά σε φρέσκες ιδέες και φαντασία. Ο Abrams παραδέχτηκε ότι όταν διάβασε το σενάριο του Johnson για το Episode VIII εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ, που λύσσαξε επειδή δεν θα μπορέσει να το σκηνοθετήσει ο ίδιος. Τέλειο.

2

Σημείο δεύτερο

Σε σεναριακό επίπεδο, έχοντας τελειώσει με την ανακύκλωση του Α New Hope και με τα πράγματα να έχουν μπει σε μια σειρά, όλοι οι οιωνοί δείχνουν ότι η πλοκή του Episode VIII θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Σε πρώτη φάση θα παρακολουθήσουμε την εκπαίδευση των δύο πρωταγωνιστών. Του Kylo Ren στον σκοτεινό δρόμο των Sith υπό την επίβλεψη του Snoke και της Rey στον ενάρετο τρόπο των Jedi υπό την διδασκαλία του γερο-Luke. Το μοτίβο της εκπαίδευσης του μαθητευόμενου είναι αποδεδειγμένα ενδιαφέρον και διασκεδαστικό. Η πρόοδος των πρωταγωνιστών θα κλιμακώσει τον ενθουσιασμό για το showdown μεταξύ τους που μαντεύω ότι θα γίνει στο τέλος της ταινίας, αυτήν την φορά επί ίσοις όροις και σε μεγαλύτερο scale.

Εκεί όμως που τα σενάριο θα γίνει πραγματικά ενδιαφέρον είναι όταν καταπιαστεί με τους δύο masters. Τι φάση ο Luke; Γιατί αυτοεξορίστηκε; Τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια; Πόσο τον επηρέασε η τραγωδία; Καίει ακόμα η φλόγα μέσα του ή είναι παρατημένος;

Ακόμα πιο μυστήριος είναι ο Snoke. Ποιoς πραγματικά είναι; Ποια είναι τα σχέδιά του; Τι ικανότητες έχει; Θα σταματήσουν επιτέλους την τεμπέλικη αναπαράστασή του με CGI ή θα παραμείνει καρικατούρα;

Στο Episode VIII θα γίνει και πιο ξεκάθαρη η σύνδεση μεταξύ των δύο τριλογιών, αποκαλύπτοντας τα ενδιάμεσα γεγονότα που αναφέρθηκαν μόνο επιδερμικά στο πρώτο μέρος. Ταυτόχρονα sequel και prequel δηλαδή. Tasty stuff.

1

 

Σημείο τρίτο και κατακλείδα γιατί έτσι μου έμαθαν να γράφω εκθέσεις στο Γυμνάσιο

Cast. Στο καλό η ατάλαντη Λέια κι ο κουρασμένος Harrison Ford που δεν έπεισαν ούτε 5χρονο με την απαράδεκτη χημεία τους. Καλωσορίζουμε με έξαψη τον τεράστιο Benicio Del Toro και την πιο-underrated-κι-από-το-Blade Runner-στα-80s μούσα του David Lynch, Laura Dern. Δεν γνωρίζουμε ποιους ρόλους θα αναλάβουν αλλά δεν μας νοιάζει. Θα τους ξετινάξουν.

Φαντασία, σκηνοθεσία, σενάριο, cast, φράγκα, hype. Όλα check. Αν από αυτό το μίγμα δεν ξεπηδήσει το καλύτερο blockbuster των τελευταίων 20 χρόνων θα πρέπει να μιλάμε για την μεγαλύτερη αποτυχία του Hollywood μετά την Lindsay Lohan. Υπομονή μέχρι το 2017.

Άρης Χριστάκης


Film geek, ενθουσιάζεται εύκολα, του αρέσουν οι χλωμές