Το “Harmony Of Spheres” είναι η make-or-break στιγμή των Puta Volcano

PutaVolcano_photo1350

Δεν ξέρω αν είναι επειδή το συνηθίσαμε από μικροί, ή επειδή είναι πεπατημένη πρακτική στο χώρο του rock, αλλά έχω μια κλίση προς τα ολοκληρωμένα albums. Φυσικά θα απολαύσω το εκάστοτε ακαταμάχητο single, όμως η καρδιά μου, τα λεφτά μου και ο χώρος στο σαλόνι μου πάντα θα ανήκει σε albums. Έχουμε όλοι μας ακούσει πολλά, έχουμε αγαπήσει κάμποσα, έχουμε τσακωθεί με τους φίλους μας, για μερικά αλλάξαμε γνώμη και κάποια λίγα έχουν χαραχτεί μέσα μας με πυρωμένο σίδερο.

Αφήνοντας το συναίσθημα απέξω (πόσο λάθος πρακτική όταν μιλάμε για τέχνη ε;) νομίζω ότι όσα από αυτά θα μας συντροφεύουν για πάντα, έχουν αυτή τη θέση στην καρδιά μας επειδή φτάσαμε στην ουσία τους. Μετά απο τους εντυπωσιασμούς και την ωρίμανση που αυτοί φέρουν, ανακαλύψαμε την αληθινή δομή τους, την ψυχή τους και αυτό που το καθένα σήμαινε για εμάς.

Το απόσταγμα ενός rock album. Αυτό που μένει στο τέλος, μετά τις αναλύσεις, μετά τις διαφωνίες, μετά τη βαβούρα του live, μετά το buzz των δημοσιεύσεων. Πολλοί δίσκοι δεν ξεπερνούν ποτέ αυτό το στάδιο. Η εντύπωση που έχουμε για αυτούς είναι εκείνη της οχλαγωγίας που ξεχνάς μετά από λίγο. Κάποιοι άλλοι όμως, φτάνουν σε εκείνο το σημείο που μπορείς να τους διαβάσεις.

Τα 2 albums των Puta Volcano ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία.

PutaVolcano_850

Έβαλα το “The Sun” του 2015 στην καρδιά μου από την πρώτη στιγμή. Είχε συνθέσεις που θυμόμουν, στιγμές που όλοι συντονίζονταν παραγωγικά και ασχέτως του πόσο με στενοχώρησε η τελευταία του μίξη, αντιλαμβανόμουν την ουσία του. Ακολούθησε μια περίοδος απόλυτης ησυχίας και εντελώς ξαφνικά λίγο καιρό πριν, έφτασε στα χέρια μου ένα ολόκληρο, καινούριο Volcano album το οποίο δεν είχα ιδέα ότι ετοιμαζόταν.

Δεν υπήρχε τίποτα να με προετοιμάσει για το “Harmony Of Spheres”. Ούτε promo clips, ούτε studio sessions, ούτε εφετζίδικες out of focus φωτογραφίες. Μια ωραία πρωία, 8 τραγούδια σε έναν google docs φάκελο. Θυμάμαι, ήταν εξόχως συναρπαστική μέρα για μένα. Επειδή περίμενα να αλλάξουν αυτοί οι 4 τον rock n roll κόσμο; Όχι βέβαια. Επειδή ήλπιζα ότι θα βρω εκεί μέσα το αγαπημένο μου τραγούδι για το 2017; Αυτό ναι, θα μου άρεσε να συμβεί. Αυτό όμως που ήξερα σίγουρα οτι θα πάρω, ήταν ένας δίσκος σκέτος, νέτος και μεστός. Από εκείνους που φτάνεις στην ουσία τους αμέσως. Που σου δείχνουν από τι είναι φτιαγμένοι με τον πιο απλό τρόπο. Με χορδές, δέρματα, φωνές και ηλεκτρισμό.

Το τι βρήκα εγώ τελικά, είναι προσωπική μου υπόθεση και δεν έχεις δουλειά να χώσεις τη μύτη σου αγαπητέ αναγνώστη. Θα αρκεστώ να πω ότι αν θα έπρεπε να βάλουμε μπροστά ένα από τα χαρακτηριστικά των Puta Volcano, αυτό θα πρέπει να είναι το “desert” του rock πράγματος. Νιώθω ότι το DNA τους είναι κάπως laid back, πάει με σβηστή μηχανή και κρατάει το groove του ακμαίο. Υπάρχουν μερικές αναλαμπές όπου γκαζώνουν, πιάνουν δυο ταχύτητες πιο πανω και ενθουσιάζομαι. Μου κόβουν τον αέρα όμως σύντομα και με αφήνουν να θέλω κι άλλο. Αλλά στ’ αλήθεια ξέρω ότι δε χρειάζεται περισσότερο. Πήρα την απαιτούμενη δόση και τώρα μπορώ να συνεχίσω να ρολάρω. Και καταλαβαίνω ότι με χειρίστηκαν σωστά, όταν θυμάμαι τα κομμάτια, θυμάμαι τα γυρίσματα, θυμάμαι το συγκεκριμένο σημείο που το γρέζι στη φωνή της Άννας με έβαλε στην πρίζα.

Για μένα, το home audio test είναι επιτυχημένο. Ξέρω ότι σχεδιάζεται μια σειρα live shows όπου εκεί θα κριθούν τα πάντα. Αν υπάρχει κάποιος θρόνος στο σύγχρονο ελληνικό rock n roll που περιμένει τους Puta Volcano, αυτός θα συναρμολογηθεί από τα κομμάτια των stages ανά την επικράτεια. Αρκεί οι ίδιοι να τα σπάσουν…

Γιάννης Καψάσκης


Δισκοπώλης, θεωρητικός, με πάθος για τη σημειολογία, το σουηδικό metal και το ρολό κοτόπουλο