Με αυτές τις γυναίκες θα πας στο φεγγάρι. Η άγνωστη ιστορία των Αφροαμερικανίδων της NASA (Trailer Out Now).

hf-gallery-03

Ξέρουμε τί έγινε. Οι Alan Shepard και John Glenn έφτασαν στο φεγγάρι. Επίσης γύρισαν σώοι και με όλα τα μέλη τους στις γνωστές θέσεις. Ξέρουμε όμως πώς έγινε? Ανάμεσα σε ένα πολυπληθές προσωπικό της Nasa που έφαγε το κεφάλι του στους υπολογισμούς για να λάβει χώρα το ταξίδι αυτό, υπήρχαν γυναίκες μαθηματικοί και μάλιστα  έγχρωμες γυναίκες μαθηματικοί.

Η ταινία “Hidden Figures”  έχει αναλάβει να μας αφηγηθεί την μέχρι πρότινος άγνωστη ιστορία 3 γυναικών, των Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer), και Mary Jackson (Janelle Monae) που χάρη στις γνώσεις και το κοφτερό μυαλό τους προσλήφθηκαν από τη NASA κι έφεραν σε πέρας τα απαραίτητα της διάσημης αποστολής σε μια εποχή -μόλις 4 δεκαετίες πίσω- που οι συνάδελφοι τους μπορεί να τις περνούσαν για τις καθαρίστριες της τρέχουσας βάρδιας.

Οφείλω να ομολογήσω ότι μέχρι να δω το trailer δεν είχα ιδέα, ψάχνοντας όμως πρόχειρα στο internet διαπίστωσα ότι ούτε καν στο Wikipedia αναφέρονται όλες. Ελπίζω μετά την ταινία να έρθει και η σειρά σου Mary Jackson, δεν μπορεί, θα σου έρθει ένα entry όλο δικό σου.  Αν είσαι science geek, σου αρέσουν οι σχετικές με μαθηματικά και διάστημα ταινίες, τα biopics, αν σε ενδιαφέρει η θέση των γυναικών και των Αφροαμερικανών στην πορεία των χρόνων, αν έχεις δει την ταινία “Υπηρέτριες”  ή διάβασες το βιβλίο και τα αγάπησες όπως εγώ, το “Hidden Figures” πρέπει να το σημειώσεις στα must της λίστας σου.

Katherine Johnson receives the Presidential Medal of Freedom from President Obama.
Katherine Johnson receives the Presidential Medal of Freedom from President Obama.

Σκηνοθέτης είναι ο Teo Melfi, υπεύθυνος και για το St. Vincent, άρα ελπίζουμε σε ωραίο character development. Αναλογιζόμενη όμως την πραγματική διαφορά που θέλει να κάνει μια ταινία με τέτοια θεματική, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο λευκός άντρας πρωταγωνιστής της ταινίας, Kevin Costner δεν θα πληρωθεί περισσότερα αλλά λιγότερα από τις 3 συμπρωταγωνίστριες του, το πλέον λογικό καθώς έρχεται τέταρτος τη τάξει στο cast.

“There’s no protocol for women attending.”

“There’s no protocol for a man circling the Earth either, sir.”

 

To original soundtrack θα συνθέσει ο Pharell Williams και έχει έναν προσωπικό κίνητρο γι’αυτό. Έχει γνωρίσει την πραγματική Katherine Johnson μερικά χρόνια πριν, γεγονός που του θύμισε η μητέρα του.  To soundtrack θα επηρεαστεί βεβαίως από την μουσική της χρονικής περιόδου όπου τοποθετείται η ταινία και θα έχει άρωμα Αμερικανικού Νότου, ενώ με την Janelle Monae ως μία εκ των πρωταγωνιστριών, μια μουσική συνεργασία θεωρείται αναμενόμενη.

“I don’t feel like we celebrate enough mathematicians as it is, let alone an African-American female at such a time having to use a bathroom all the way on the other side of the campus just because that’s the way it is,” δήλωσε ο Williams. “You can’t believe what she went through and stayed amazingly focused on the greater goal.”

Η ταινία κάνει πρεμιέρα 13 Ιανουαρίου.