Χίλαρι Κλίντον, φαβορί και επικίνδυνη

hil2

Την ώρα που η «καλύτερη δημοκρατία στον κόσμο» βάλλεται καθημερινά από το ρατσιστικό και σεξιστικό οχετό του Donald Trump η αντίπαλος του, Hillary Clinton, δείχνει να προελαύνει στην κούρσα για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Σαφώς και αυτό φαντάζει ως μία θετική εξέλιξη καθώς το ενδεχόμενο να εκλεγεί ο Trump θα αποτελέσει ένα τεράστιο πισωγύρισμα και θα επαναφέρει εποχές πιο σκοτεινές και από αυτές της περιόδου Bush. Όμως η πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι φαβορί μόνο και μόνο γιατί αντίπαλος της είναι ο Trump. Γιατί και εκείνη είναι εξίσου επικίνδυνη.Μπορεί φυσικά η ρητορική της να μην είναι επιθετική απέναντι στις γυναίκες, τις μειονότητες, τους μετανάστες και τους μουσουλμάνους, όμως είναι αδύνατον να κλείσεις τα μάτια μπροστά στο βεβαρημένο πολιτικό της παρελθόν.

Ουσιαστικά η πολιτική της καριέρα ξεκινά το 2000 όταν εκλέχθηκε Γερουσιαστής, εκπροσωπώντας τη Νέα Υόρκη. Μέχρι το 2008 που παρέμεινε σε αυτή τη θέση, ψήφισε υπέρ του Patriot Act, υποστήριξε την επέμβαση στο Αφγανιστάν τον Οκτώβριο του 2001 και την εισβολή στο Ιράκ το Μάρτιο του 2003. Η στάση που κράτησε σε αυτά τα ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα αποτελεί ιδιαίτερο παράγοντα κατανόησης της πολιτικής της σκέψης. Ο Patriot Act και το καθεστώς παρακολούθησης των πολιτών που δημιούργησε, έχει παραλληλιστεί με τις μεγαλύτερες δυστοπίες που έχουν περιγραφεί σε λογοτεχνικά έργα ενώ οι επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ ως μέρος του Πολέμου Ενάντια στην Τρομοκρατία κατέστρεψαν την κοινωνική συνοχή των χωρών που έγιναν οι εισβολές και αποσταθεροποίησε τη Μέση Ανατολή δημιουργώντας το Ισλαμικό Κράτος.

Μετά την αποχώρηση της από τη Γερουσία, η Hillary Clinton ανέλαβε τη θέση της Υπουργού Εξωτερικών στο υπουργικό συμβούλιο κατά την περίοδο της πρώτης θητείας του Barack Obama.

Κατά την περίοδο της θητείας της, και ενώ ο εμφύλιος στη Λιβύη βρισκόταν σε εξέλιξη, έγινε επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της περιοχής που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων αμερικανών αξιωματούχων, ένα γεγονός που εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας της Washington. Η Clinton, ως πολιτική προϊστάμενη, θεωρείται πως έδρασε με χαρακτηριστική καθυστέρηση που είχε ως αποτέλεσμα τους θανάτους των αμερικανών αξιωματούχων. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί, πως οι δύο εξεταστικές επιτροπές του Κογκρέσου που ασχολήθηκαν με την υπόθεση και στις οποίες κατέθεσε η Clinton, δεν εξήγαγαν κάποιο συμπέρασμα ότι η ίδια φέρει ευθύνη για τους τέσσερις θανάτους.

hil

Σε συνέχεια όμως της λανθασμένης της πολιτικής αναφορικά με τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, η Hillary Clinton φέρει μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην περιοχή και τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους. Η κυβέρνηση Obama, με διπλωματική εκπρόσωπο την Clinton, στήριξε τους αντάρτες που πολεμούσαν ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασάντ στον εμφύλιο της Συρίας ενώ η ίδια η υπουργός Εξωτερικών σε συνεργασία με το διευθυντή της CIA David Petraeus οργάνωσε σχέδια περαιτέρω στρατιωτικής εκπαίδευσης των ανταρτών. Τελικώς το σχέδιο απερρίφθη από το Λευκό Οίκο, όμως η τακτική εξόπλισης των ανταρτών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και εξτρεμιστές του ISIS, συνέβαλλε σημαντικά στην ανάπτυξη των φουντεμανταλιστών και στην εδραίωση του Daesh ως τη μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση.

Επίσης, η Hillary Clinton πρωταγωνίστησε σε ένα ακόμα σκάνδαλο κατά την περίοδο της υπουργικής της θητείας. Συγκεκριμένα, μετά από έρευνα του FBI που παρέδωσε στοιχεία στο State Department, φαίνεται πως όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών η Clinton χρησιμοποίησε ιδιωτικό server για την αποστολή περίπου 14.900 emails κάτι που έθεσε σε κίνδυνο το περιεχόμενο τους. Τα κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποιούν κυβερνητικούς λογαριασμούς email για περισσότερη ασφάλεια. Η ίδια επιμένει ότι δεν διέρρευσε διαβαθμισμένες πληροφορίες, όμως και μόνο η πράξη αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο.

Ένα ακόμα κομμάτι του βεβαρημένου πολιτικού της παρελθόντος είναι οι ομιλίες της σε συνελεύσεις επιχειρήσεων, κυρίως της Wall Street. Συγκεκριμένα έδωσε ομιλίες επι πληρωμή ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι λάμβανε 200.000–225.000 δολλάρια ανά ομιλία. Επίσης, θεωρείται πως συνολικά η οικογένεια Clinton κέρδισε από το 2007 ως το 2014 περίπου 141 εκατομμύρια δολλάρια. Προφανώς και ως πολιτικός είνα αδιανόητο να λαμβάνει αυτά τα εξωφρενικά ποσά για ομιλίες ειδικά όταν απευθύνεται στον επιχειρηματικό κόσμο. Αποτέλεσμα τέτοιων πράξεων είναι η υποχθόνια συμβολή της Wall Street στις εκλογές και ευρύτερα στην πολιτική ζωή της χώρας. Αυτό και μόνο δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις πολιτικής και οικονομίας καθώς συνήθως η οικονομία καθορίζει την πολιτική.

Το συμπέρασμα είναι πως ο Donald Trump μπορεί να αποτελεί μια καταστροφική επιλογή όμως και η Hillary Clinton δε διαφέρει σε ζητήματα διαφθοράς. Το παρελθόν της είναι οδηγός για τις μελλοντικές τις πολιτικές αν εκλεγεί πρόεδρος και αποδεικνύει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε ένα βαθύ πολιτικό αδιέξοδο που έρχεται να σκεπάσει την προοδευτική οκταετία του Barack Obama.

 

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.