Η αρρώστια του νεοναζισμού

kasi

Επτά χρόνια νεοφιλελεύθερων προγραμμάτων στην Ελλάδα. Εκλογές, πτώχευση, διαδηλώσεις, δημοψήφισμα και χαμένες μάχες συνθέτουν το σκηνικό μιας χώρας που, ως μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου έργου, υποφέρει. Ποιο είναι όμως το κυριότερο; Η χώρα έχει απέναντι της και το ναζισμό. Το μεγαλύτερο φάντασμα της ιστορίας, τη μεγαλύτερη αρρώστια που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κοινωνία. Από αυτή την αρρώστια υποφέρει και η Ελλάδα με την ύπαρξη της χρυσής αυγής στο κοινοβούλιο. Και αν υπήρχε ένα πράγμα που είχε μείνει για το οποίο η χώρα μπορούσε να συνεχίσει να είναι υπερήφανη, είναι το γεγονός ότι το κοινοβούλιο της δεν αποτέλεσε πεδίο χειροδικίας. Αυτό τελείωσε χθες με την ευγενική χορηγία των ναζί. Ο βουλευτής (;) Κασιδιάρης χτύπησε το Δένδια της Ν.Δ.

Αρχικά, το περιστατικό προστέθηκε στη μακρά λίστα των άρρωστων πράξεων της χρυσής αυγής. Μετά το χαστούκι του Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη, τη δολοφονία Φύσσα, τα πογκρόμ ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες ήρθε πλέον και το χτύπημα του Κασιδιάρη στο Δένδια. Όλα αυτά περιληπτικά. Δε μπορεί να αμφιβάλλει κάποιος για το ποιόν αυτών των ανθρώπων. Δε μπορούν να συμμορφωθούν και να ακολουθήσουν τους κανόνες της δημοκρατίας πολύ απλά γιατί δεν πιστεύουν σε αυτή. Όταν τα πρότυπα τους είναι ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι και ο Παπαδόπουλος δε μπορούν να θεωρηθούν ούτε κατά φαντασίαν δημοκράτες.

Η Νέα Δημοκρατία είδε την ατζέντα της να γυρίζει μπούμερανγκ. Όταν το 2012 ο Σαμαράς για να αποσπάσει ψήφους έκανε λόγο για «λαθρομετανάστες» δίνοντας χαρακτήρα κανονικότητας στη νοσηρή ρητορική των νεοναζί, συνέβαλε στην άνοδο τους. Όταν ο Δένδιας, που ήταν το θύμα της επίθεσης, ως Υπουργός εξαπέλυε αστυνομικό πογκρόμ για να «καθαρίσει» τις γειτονιές της Αθήνας από μετανάστες δεν αντιλαμβανόταν ότι νομιμοποιούσε τις πρακτικές τους. Όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλούσε για κλείσιμο συνόρων δε διέφερε ρητορικά από τη χρυσή αυγή. Έβαζε το λεξιλόγιο της στη σφαίρα της δημοκρατικής συζήτησης και τη μόλυνε με μισαλλοδοξία.

Οι τεχνοκράτες της τρόικας και οι πολιτικοί των Βρυξελλών κάνουν πως δε βλέπουν το τέρας που επαναφέρουν στη ζωή. Εξαθλιώνουν κοινωνίες και αυτή είναι η αιτία που στην Ευρώπη αναδύονται δυνάμεις όπως αυτές του Nigel Farage, του Geert Wilders, της Marine Le Pen και της χρυσής αυγής. Δεν είναι μόνο οι έδρες που κερδίζουν στο Κοινοβούλιο. Είναι η δύναμη που παίρνουν στις πλατείες, στους δρόμους, στις γειτονιές, στους χώρους συναθροίσεων. Γνωρίζουν ότι οι απελπισμένες κοινωνίες δε θα στραφούν ποτέ προς τις δυνάμεις του διαλόγου και της σκέψης και κλείνουν τα μάτια.

Επίσης, η πρώτη αντίδραση του Αντιπροέδρου της Ν.Δ αμέσως μετά το συμβάν ήταν να δηλώσει ότι αυτή η επίθεση του Κασιδιάρη είναι δώρο προς την κυβέρνηση γιατί θα στρέψει τη συζήτηση μακριά από τη συζήτηση για τα επώδυνα μέτρα. Ο ορισμός της μικροπολιτικής και της μικροπρέπειας. Αντί να καταδικαστεί το συμβάν ως αποτέλεσμα ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος, γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής συζήτησης. Πότε θα κατανοήσει το «μέτωπο της λογικής» ότι όταν εξισώνεις δύναμεις που εναρμονίζονται με τους κανόνες της δημοκρατίας  με αυτές του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας είναι το μεγαλύτερο λάθος;

Το μήνυμα έχει ως παραλήπτη πρώτα τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, στη συνέχεια την αξιωματική αντιπολίτευση και τέλος την κυβέρνηση. Όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης. Επειδή όμως η αξιωματική αντιπολίτευση φιλοδοξεί να γίνει κυβέρνηση, καλό θα είναι να μην εφησυχάζεται βασιζόμενη στις, συνήθως λανθασμένες, δημοσκοπήσεις. Όσο συνεχίζουν να μιλούν για «ανάπτυξη», «ιδιωτικοποιήσεις» και «επιχειρηματικότητα» τόσο πιο μακριά θα βρίσκονται από την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα μπορεί να είναι σκληρή. Οπότε να μην πέσουν από τα σύννεφα αν η χρυσή αυγή αναδειχθεί σε δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας. Θα βαραίνει και αυτούς.

Το περιστατικό ήταν ακόμη μία σφαλιάρα στη συνείδηση μας και στην ποιότητα της δημοκρατίας. Οι υπαίτιοι είναι γνωστοί και συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν συνεχώς τα λάθη τους. Θα τα βρουν μπροστά τους. Το πιο θλιβερό όμως είναι ότι άλλοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν στους δρόμους το νεοναζισμό. Και ο νεοναζισμός του δρόμου δε φοράει γραβάτα. Κρατάει μαχαίρι και έχει ματωμένα χέρια.

 

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.