Η δυστοπία του The Age of Miracles είναι η επόμενη αγορά σου

hara3

Είμαι μέγα θύμα της δυστοπικής λογοτεχνίας και αυτά τα έχουμε πει ήδη από εδώ, όταν τέλειωσα τον «Άρχοντα των Μυγών».

Το «The Age of Miracles» μου το πρότεινε η Ελένη από το «Over The Place» και μπήκε άνετα στη λίστα όταν διάβασα το πιασάρικο apocalyptic story, είδα το πανέμορφο εξώφυλλο και την τιμή προσφοράς στην οποία το πέτυχα -επίσης πανέμορφη.

Πρόκειται για το ντεμπούτο της Karen Thomson Walker. Είναι stand alone, δηλαδή  όχι μέρος σειράς και young adult, σε καμία περίπτωση όμως απλοικό.

“It still amazes me how little we really knew. . . . Maybe everything that happened to me and my family had nothing at all to do with the slowing. It’s possible, I guess. But I doubt it. I doubt it very much.”

Σε μια σύγχρονη Καλιφόρνια, η ζωή της κεντρικής ηρωίδας, της Julia δεν θα είναι πια όπως την ήξερε. Καμία όμως τρομερή αλλαγή δεν θα συμβεί εν μια νυκτί. Η γη αρχίζει να περιστρέφεται πιο αργά γύρω από τον ήλιο με αποτέλεσμα την επιμήκυνση ημέρας και νύχτας. Χλωρίδα, πανίδα, θερμοκρασία, ακτινοβολία..όλα πέφτουν σε πρωτόγνωρη ανισορροπία. Ο κόσμος είναι χωρισμένος σε ομάδες αντιφρονούντων: άλλοι πανικοβάλλονται και προετοιμάζονται με τρόφιμα και καταφύγια σαν να περιμένουν πυρηνική καταστροφή, άλλοι βλέπουν το τέλος του κόσμου να έρχεται, θεωρίες συνωμοσίας γεννιούνται, ενώ οι πιο ήρεμοι πιστεύουν ότι η κατάσταση θα επανέλθει στα φυσιολογικά της. Μέχρι τότε η πλειοψηφία μαθαίνει να προσαρμόζει τον αστικό τρόπο ζωής της στα νέα δεδομένα. 

Η κυβέρνηση πιάνεται απροετοίμαστη αλλά σύντομα  βιάζεται να προστατεύσει την οικονομία που κινδυνεύει να καταρρεύσει. Έτσι καθοδηγεί τον λαό να υπακούσει στην 24ωρη πορεία του ρολογιού που πλέον δεν ισχύει και τον διχάζει περισσότερο.

 

hara2

 

Όσο προχωρά το βιβλίο στα χρόνια του κοντινού μέλλοντος, οι δυσχέρειες πληθαίνουν. Παράλληλα  η Julia και η οικογένεια της έχουν να αντιμετωπίσουν κι άλλα που δεν έχουν άμεση συνάρτηση -ή έχουν?- με την κλιματική αλλαγή.  Οικογενειακά προβλήματα, θέματα ενηλικίωσης, φιλίας και αγάπης εμπλουτίζουν την ιστορία που αποκτά ολοκληρωμένη μορφή. 

Δεν θα ήθελα με τίποτα να βιώσω έναν κόσμο όπως αυτόν που περιγράφεται, χαίρομαι ιδιαιτέρως όμως που το διάβασα αφού μου έμεινε στο μυαλό και με ευαισθητοποίησε  περισσότερο σε ζητήματα για το περιβάλλον.

Αν και ο γενεσιουργός λόγος του «slowing» δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ στον κόσμο του βιβλίου, το ερωτηματικό των ευθυνών για τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν και στην δική μας πραγματικότητα εγείρεται στην πορεία των σελίδων με παράλληλη παραδοχή ότι ο κόσμος μονίμως ανησυχεί για τα λάθος πράγματα.

Δεν έχει μεταφραστεί ακόμη στα Ελληνικά.

Έχει προγραμματιστεί η μεταφορά του σε ταινία με σκηνοθέτιδα την Catherine Hardwicke γνωστή από το «Lords of Dogtown» και το «Twilight».

 

Book Trailer

Το παραπάνω κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο Wicked Vibes Bring The Joy.