Η Ευρώπη των εχθρών

cops

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρητικά, δημιουργήθηκε για να ενώσει τους λαούς της Ευρώπης με σκοπό να μην ξεσπάσει ποτέ ξανά ένας πόλεμος μεταξύ τους. Και αυτό γιατί οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι ξεκίνησαν σε ευρωπαϊκο έδαφος. Όμως οι ιδέες για μια ενωμένη Ευρώπη δεν είναι τόσο αθώες ή αγνές. Άλλωστε δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ουσιαστικά είχαν ως σκοπό την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Από την άλλη, η δημιουργία μιας ένωσης η οποία φέρνει κοντά λαούς με σκοπό την αποφυγή συγκρούσεων είναι κάτι θεμιτό και φυσικά δίνει τη δυνατότητα σε υγιείς και προοδευτικές δυνάμεις να αποκτούν ρητορική ειρήνης και αλληλεγγύης. Όμως κρίνοντας την ιστορία της ΕΕ με όρους Realpolitik, μόνο την ειρήνη και την αλληλεγγύη δεν προάγει. Έχοντας συμμετάσχει σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και έχοντας διαλύσει την οικονομία και την κοινωνική συνοχή των κρατών-μελών της, αποτελεί ένα μόρφωμα εξυπηρέτησης συμφερόντων των ολιγαρχών.

Το πραγματικό πρόσωπο της ΕΕ φάνηκε από τη συμπεριφορά της προς τα μέλη της από το 2010 και ύστερα. Τότε που αποφάσισε να μετατρέψει σε εθνικό χρέος το χρέος των τραπεζών ώστε αυτές να σωθούν. Μέχρι και σήμερα ασκεί μια πολιτική σκληρής λιτότητας η οποία έχει εξαντλήσει τις χώρες του Νότου, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο κράτος πρόνοιας του Βορρά ενώ έχει παραδώσει μεγάλο μέρος της οικονομίας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτού του είδους η πολιτική διαλύει κοινωνίες, συμβάλλει στην άνοδο ναζιστικών οργανώσεων σε όλες τις χώρες και πλέον ευθύνεται για το διαχωρισμό των λαών της. Ο βιομηχανικός και κραταίος Βορράς ενάντια στον ηλιόλουστο και φτωχό Νότο που εξευτελίζεται μετά από υποδείξεις πολιτικών του Βορρά.

Αυτή είναι η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια ένωση στην οποία κάνουν κουμάντο νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες και πολιτικοί που δίνουν εξουσία σε αυτούς τους τεχνοκράτες. Η ΕΕ επενδύει σε προγράμματα που γνωρίζει η ίδια ότι δεν πρόκειται να αποδώσουν γιατί είναι έτσι δομημένα. Πλέον, ο διαχωρισμός Βορρά-Νότου δε γίνεται μόνο στο κομμάτι των πολιτικών που ακολουθούνται αλλά και μεταξύ των ίδιων των λαών. Τα media, από το ξέσπασμα της κρίσης αναφέρονταν συνεχώς στους τεμπέληδες έλληνες οι οποίοι ζούσαν πάνω από τις δυνατότητες τους εις βάρος των σκληρά εργαζόμενων γερμανών. Βέβαια κάθε επιχείρημα καταρρίπτεται διότι οι πολιτικές λιτότητας χτύπησαν το κράτος πρόνοιας που είναι δικαίωμα κάθε πολίτη τη στιγμή που η συνεχής επιβολή φόρων είναι οπωσδήποτε κάτι πάνω από τις δυνατότητες των Νοτίων.

Ταυτόχρονα, κλείνει την πόρτα και σπρώχνει στο θάνατο εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι τρέχουν να ξεφύγουν από τρομοκρατικές οργανώσεις στη δημιουργία των οποίων συνέβαλε και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε ημέρα ύπαρξης της ένωσης αποδεικνύει το απάνθρωπο της πρόσωπο το οποίο συντηρεί μια ολιγαρχία βασισμένη στις κλειστές αίθουσες συνεδριάσεων των Βρυξελλών η οποία δε δίνει σημασία σε δημοψηφίσματα.

Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Όταν μιλάνε τη γλώσσα της αλλεγγύης γίνονται ένα. Επομένως είναι υποχρέωση τους να αντιληφθούν τι πραγματικά είναι η ΕΕ. Γιατί σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας φορέας αλληλοστήριξης αλλά ένας μηχανισμός εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.

Απόδειξη του αν οι ευρωπαίοι κατανοούν την αυταρχική φύση της ΕΕ θα είναι ένα ενδεχόμενο Brexit τον Ιούνιο.

 

Υ.Γ Some PIIGS can fly.

Facebook: https://www.facebook.com/georgeparker97?fref=ts

Twitter: https://twitter.com/georgetsigos7

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.