Οι Gojira στήνουν δόκανο για τον Uncle Sam. Ή μήπως το ανάποδο;

us

Όταν πριν μερικά χρόνια οι Rammstein τραγουδούσαν με επιτηδευμένα κακή προφορά ότι We’re all living in Amerika, με την πρώτη ανάγνωση θα έβλεπε κάποιος ένα ελαφρύ, πιασιάρικο τραγουδάκι με ένα catchphrase που κρύβει κάπου μια αλήθεια.

Η οποία όμως είναι πολύ μεγαλύτερη στην πραγματικότητα. Τουλάχιστον όσον αφορά εμάς και το αγαπημένο μας heavy rock, η Αμερική ήταν, είναι και θα είναι τα πάντα. Κανείς δεν τα έχει καταφέρει στ’ αλήθεια αν δεν έχει πετύχει εκεί (του Sinatra δεν είναι αυτή η ατάκα;) και όποιος την απορρίπτει ασυζητητί λόγω ιδιοσυγκρασίας, είναι μάλλον παγιδευμένος σε μια ιδεοληψία αδιέξοδη.

Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για μεγαλομανείς καλλιτέχνες με συμπλέγματα κατωτερότητας, που ποθούν μια λαμπερή ζωή ala Gatsby (όχι;), αλλά ο μαγικός τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνεται σε μια πόλη, ολόκληρος ο κόσμος, είναι ακαταμάχητος. Όταν βρεις τη θέση σου εκεί, ανάμεσα σε όλους τους υπόλοιπους που κάνουν το ίδιο, τότε μπορείς να πιστεψεις ότι πραγματικά απευθύνεσαι σε όλο τον κόσμο.

Οι Gojira, είναι με μια λέξη, αυτό που λέει το Rolling Stone. Acclaimed.

Χάραξαν το δρόμο τους, έφτασαν τα απώτερα όρια του ιδιώματος και τώρα ήρθε η ώρα για το κάτι παραπάνω. Τι θα είναι αυτό; Τα MTV Awards; Η τελετή των Grammy; Δεν ξέρω τι έχουν σαν στόχο και δε με νοιάζει και τόσο. Πιθανότατα η δική τους εκδοχή της επιτυχίας να διαφέρει εντελώς από τη δική μου. Εκεί που τα βρίσκουμε όμως, είναι στη συνταγή που ακολουθούν.

Ένιωσαν πιο universal; Έφυγαν για τη Νέα Υόρκη. Θέλουν να φτάσει το  ασήκωτο, creative metal τους μακριά; Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να ανέβουν σε urban ταράτσες. Θα πρέπει να προσπαθήσουν να βάλουν την αφηγηματική παραμυθία του metal, βαθιά μέσα σε άσφαλτο και τσιμέντο. Να δέσουν ένα άβολα τεχνικό θέμα, με το αστικό περιβάλλον μέσω ενός drone.

Το video του “Silvera” είναι ολόφρεσκο και αυτός είναι ο μοναδικός του στόχος. Να τους βάλει εκεί που πιστεύουν ότι ανήκουν.

Θα πετύχει; Είμαι αισιόδοξος πως ναι. Εξάλλου η συνταγή είναι παλιά και δοκιμασμένη…

Γιάννης Καψάσκης


Δισκοπώλης, θεωρητικός, με πάθος για τη σημειολογία, το σουηδικό metal και το ρολό κοτόπουλο