Οι Monster Magnet είναι το καλύτερο συγκρότημα όλων των εποχών. Ορίστε γιατί…

monster

Η σχέση που έχεις με τα αγαπημένα σου συγκροτήματα, είναι ακριβώς η ίδια που έχεις με τις all time favorite ταβέρνες σου.

Κάθε τόσο, θα επιστρέψεις στον τόπο του εγκλήματος και θα αναφωνήσεις γεμάτος σιγουριά και αυτοπεποίθηση (αφού έχεις ξεκουμπώσει το πάνω κουμπί που είναι έτοιμο να πεταχτεί) πως ο κυρ Κώστας ψήνει με μεράκι τις καλύτερες μοσχαρίσιες μπριζόλες.

Έτσι συμβαίνει και με τον Dave. Και όχι άδικα αν θες την γνώμη μου.

Μιας και η στονερο-ψυχεδελο-ροκενρολ (δηλαδή η πιο γαμάτη συμμορία στον γαλαξία) επιστρέφει για μια ακόμα φορά στην χώρα που έχει αναγάγει το μερακλίδικο heavy rock σε επίσημη θρησκεία, ας δούμε (εντελώς φανμποίστικα) τι είναι αυτά που τους βάζουν στην στρατόσφαιρα των προτιμήσεων μας.

 

O θείος Dave

O Wyndorf έχει ζήσει το underground, έχει ζήσει την rich & famous περίοδο του, πέρασε το αναγκαστικό overdose που ορίζει η rock n roll μυθολογία και κάπου ενδιάμεσα (με την σοφία πλέον του γέρου που τα έχει ζήσει όλα) γράφει τόσο γαμάτη μουσική με την ίδια ευκολία που ο Stephen Curry παστελώνει τρίποντα από το κέντρο του γηπέδου. Αν το έχεις στο αίμα σου, δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο.

 

Οι Στίχοι

Οι στίχοι των Monster Magnet είναι τα πάντα και ταυτόχρονα τίποτα. Δεν ορίζουν κανένα απολύτως ψεύτικο lifestyle (ξέχνα ατάκες τύπου “φίλε, άμα ακούσεις τι λέει ο τύπος θα σου αλλάξει την ζωή, είναι πολύ deep”), αντίθετα τους παίρνεις (ή σε παίρνουν από το χέρι) και τους χρησιμοποιείς στην μίζερη ζωούλα σου σαν αποφθέγματα σοφίας για να μπορέσεις να την παλέψεις για άλλη μια μέρα.

 

2nd season

Παρά το γεγονός πως η εμπορικότητα έχει πέσει αισθητά (στα cojones μας) παρέα με την σύγχρονη νοοτροπία κατανάλωσης μουσικής η οποία δεν ταιριάζει με τους ΜΜ, οι άτιμοι περνούν μια δεύτερη περίοδο νιότης από το 4 Way Diablo και μετά. Μια πιο τριπαριστή, fuzzαριστή, heavy νοοτροπία που είναι λουκουμάκι για τα αυτιά και την καρδιά μας. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, κακό του κεφαλιού του.

 

Cover me

Όταν αποφασίζουν να κάνουν διασκευή, το αποτέλεσμα κερδίζει με το καλημέρα τη θέση του στο πάνθεον. Δ-Ι-Α-Σ-Κ-Ε-Υ-Η, τι δεν καταλαβαίνεις;

 

Rock n’ Roll Baby!

ROCK, έτσι όπως πρέπει να είναι. Από το Negasonic Teenage Warhead στο Crop Circle και από εκεί σε όλο το Monolithic Baby μέχρι και το Gods And Punks, οι Monster Magnet έχουν τραγούδια που θα σε ωθήσουν να κάνεις air guitar ενώ ουρλιάζεις (φάλτσα πάντα,ε) τα ρεφρέν τους. Το συνεχόμενο playlist στο ραδιόφωνο (εάν υπήρχε ένας δίκαιος κόσμος) τους ανήκει.

 

Να το σκάσω;

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να πεις με σιγουριά ποια ήταν η πρώτη στόουνερ μπάντα. Ίσως θα πρέπει να ψάξουμε τα 70’s γι’αυτό. Από την άλλη, όταν τα demo tapes σου στα τέλη των 80’s έχουν τίτλους σαν «Forget About Life, I’m High on Dope» και «We’re Stoned, What Are You Gonna Do About It?» ενώ στην πορεία αραδιάζεις ανάλογους ύμνους με το τσουβάλι, δεν θέλει και πολύ σκέψη για να στεφθείς βασιλιάς της μαστούρας (με την μουσική έννοια).

 

Space What?

Οι Monster Magnet έχουν καλύτερα τραγούδια από το Space Lord. Όπως αυτό:

ή αυτό:

Και σίγουρα τούτο εδώ:

 

Οι MM όμως είναι το συγκρότημα της καρδιάς μας (και του συκωτιού) κυρίως γι’ αυτό εδώ.

 

Οι Monster Magnet θα εμφανιστούν ζωντανά στην Ελλάδα στις 2/4 (Αθήνα) και 3/4 (Θεσσαλονίκη). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Στέλιος Τσουμπανίδης


Συλλέκτης εμπειριών, ρεαλιστής (άρα απαισιόδοξος), έχει κάνει το daydreaming επάγγελμα. Η συμπαντική αλήθεια κρύβεται στις ατάκες του Bill Hicks και στο bacon.