Η νύχτα που συγκλόνισε τον κόσμο

trump

Αυτό που τον Ιούνιο του 2015 έμοιαζε αστείο, το ενδεχόμενο που διακωμωδούσαν οι Simpsons 16 χρόνια πριν έγινε ζοφερή πραγματικότητα. Ο Donald Trump είναι ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και τίποτα δε θα είναι ίδιο.

Η ρατσιστική και σεξιστική προσωπικότητα του δεν έχασε από τη Hillary Clinton των σκανδάλων και του βεβαρημένου πολιτικού παρελθόντος, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις του σκοταδισμού ανά τον κόσμο να πανηγυρίζουν για αυτή τη νίκη. Ο πρώην επικεφαλής της ναζιστικής Ku Klux Klan, David Duke, συγχαίρει το νικητή των εκλογών. Η Marine Le Pen δηλώνει ότι αυτή η νίκη αποτελεί ένα πολύ ευχάριστο νέο και οι νεοναζί της Χ.Α αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει μια μεγάλη παγκόσμια αλλαγή που συνεχίζεται με την άνοδο των εθνικιστών στην Αυστρία, τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Φτάσαμε ως εδώ γιατί το Δημοκρατικό Κόμμα υπονόμευσε την εκστρατεία του Bernie Sanders  χαρίζοντας το χρίσμα στη Hillary Clinton, επειδή οι εκπρόσωποι του πολιτικού κατεστημένου συνομιλούν πιο πολύ με τη Wall Street παρά με τους πολίτες και γιατί οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκούνται από τη δεκαετία  του 80’ και έπειτα, συρρικνώνουν τα εισοδήματα και διαλύουν κάθε έννοια κράτους πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο οι δυνάμεις του λαϊκισμού και της μισαλλοδοξίας κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Ο νεοφιλελευθερισμός του Reagan και της Thatcher είναι κλινικά νεκρός γιατί το μόνο που έδωσε είναι ανισότητα, στέρηση κοινωνικών δικαιωμάτων (παιδεία, υγεία, ασφάλιση) και μετέτρεψε τα πάντα σε μια τεράστια επένδυση. Η εκλογή Trump έχει ρίζες σε αυτές τις πολιτικές. Θα πει κανείς ότι η Hillary Clinton δε θα είχε καμία διαφορά. Δεν είναι κάτι τελείως λάθος. Όμως η πολιτική της δε θα είχε ρατσιστική/σεξιστική χροιά και φυσικά το γεγονός ότι προέρχεται από ένα κόμμα με προοδευτικά στοιχεία θα είχε τελείως διαφορετική αντιμετώπιση από τις προοδευτικές δυνάμεις. Θα τους έδινε τη δυνατότητα να ξεκινήσουν από μία διαφορετική βάση συζήτησης με προοδευτικό πρόσημο. Τώρα η μόνη πολιτική στάση είναι η αντίσταση σε αυτά που φέρνει ο Trump με την είσοδο του στο Λευκό Οίκο.

Ο κόσμος δεν τελείωσε στον Reagan, τον πατέρα αλλά και τον υιό Bush, έτσι δε θα τελειώσει και στον Trump. Κατά την περίοδο διακυβέρνησης των προηγούμενων έγινε χειρότερος. Είναι πολύ πιθανό να γίνει και με τον Donald Trump. Είναι όμως ιερή υποχρέωση των προοδευτικών δυνάμεων να αντιτεθούν στις σκοτεινές εποχές που έρχονται. Όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Είναι υποχρέωση να υπερασπιστούν τις ιδέες, τις αξίες και τα οράματα που έρχονται από μακριά.

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.