Οι πιο συμπαθείς τύποι σε μία συναυλία

καλυτεροιθεατες

Το ελληνικό κοινό των συναυλιών είναι μαγικό, κάποιοι είναι υπερβολικά ενοχλητικοί, κάποιοι αδιάφοροι και κάποιοι είναι μικροί εντυπωσιακοί θεούληδες του συναυλιακού χώρου. Μας έχουν υποδείξει τους χειρότερους τύπους σε ένα live, αλλά μέχρι τώρα αναφορά σε αυτούς που κρατάνε το live ζωντανό (eh, what?) δεν έχει γίνει. Μετά από παρατήρηση και αμήχανο eye contact, εντοπίσθηκαν οι παρακάτω:

 

Ο Back up Vocalist

 

Παρεξηγημένο είδος θεατή, όλα τα blogs τον παρουσιάζουν ως ενοχλητικό και γκαριδόφωνο. Κάθε άλλο παρά ενοχλητικός είναι, καθώς είναι από τους λίγους του κοινού που γνωρίζει τους στίχους και he sings along όταν οι υπόλοιποι θεατές δεν καταλαβαίνουν καν τι σημαίνει sing along. Αν σε ενοχλεί κάνε λίγο πιο ‘κει, άστον να το ζήσει.

vocalist

 

Ο μεσήλικας

 

Όταν είσαι μικρός, βλέπεις στα lives μεσήλικες, ίσως κάποιες φορές με τα παιδιά τους και σπεύδεις με την παρέα σου να τους  χλευάσεις. Κάποια στιγμή, αν όλα πάνε καλά και δεν καταλήξεις στα μπουζούκια, εκεί που είναι θα πας γιατί εκεί που είσαι, ήτανε. Πραγματικά, δεν είναι ελπιδοφόρο να βλέπεις στο αγαπημένο σου φεστιβάλ ανθρώπους που περίμενες ότι δεν θα γνώριζαν τη βασική μπάντα;

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

O εντελώς άκυρος στυλιστικά

 

Έστω ότι πας σε συναυλία, μμμμ, των Thievery Corporation, που έπαιξαν κιόλας πρόσφατα στην πλατεία νερού. Αντικρύζεις  μεταλά (ο μεταλάς δεν θα πήγαινε ποτέ σε out of his context live, αλλά τέλοσπαντων) και σκέφτεσαι δυνατά, «σε λάθος festival ήρθες φίλε». Δεν προϋποθέτει κανένα live κάποιο dress code και σίγουρα δεν είσαι εσύ αυτός που θα το επιβάλλεις. Επιπλέον δεν είμαστε μουσικοδεινόσαυροι να ακούμε μόνο ένα είδος μουσικής. Ίσα-‘ισα ο άνθρωπος είναι true και δεν προσπάθησε να γίνει ένα με τη μάζα, φορώντας για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή του σαλβάρι.

style

 

Ο μοναχικός λύκος

 

Συνήθως κάθεται μόνος κοντά στο μπαρ, περιμένεις να δεις ποιος είναι μαζί του, αλλά ποτέ δεν εμφανίζεται, εκτός και αν έχει έρθει με τον Bogus. Αναρωτιέσαι, καλά αυτός γιατί ήρθε μόνος του στη συναυλία, πάει καλά; Μια χαρά πάει ο άνθρωπος. Προφανώς γουστάρει τόσο πολύ τη μπάντα, που από το να μην τους δει καθόλου, θα τους δει μόνος. Επιπλέον, δεν ενοχλεί κανέναν, κύριος στη γωνία με τη μπυρίτσά του.

μοναχικος

 

O θαρραλέος

 

Στα αγαπημένα του κομμάτια θα επιχειρήσει να ανέβει στη σκηνή για να κάνει stage diving και crowd surfing σαν ατέρμονη ημιτονοειδής καμπύλη. Με μια πρώτη ματιά είναι λίγο ενοχλητικός, αλλά μαζί με τον fan νούμερο 1, κρατάνε το live ζωντανό και τη μπάντα παθιασμένη.

vodkajuniors

 

O ενθουσιώδης

 

Έχω παρατηρήσει ότι στην ελληνική νοοτροπία, ο ενθουσιασμός είναι συνδεδεμένος με την ντροπή. Όσο περισσότερο σηκώνεις τα χέρια σου, φωνάζεις μόνος σου το όνομα της μπάντας για να βγει για encore, τόσο πιο βλάκας θεωρείσαι. Φαντάζομαι και εσύ θα έχεις προσέξει φίλους και θεατές, στην προτροπή “ raise your hands”, να κοιτούν υποτιμητικά τους  εγείροντες τα χέρια, κάποιες φορές το κάνεις και εσύ άθελά σου. Δεν γίνεσαι πιόνι της μπάντας αν σηκώσεις τα χέρια σου, στην περίπτωση που το  έκαναν όλοι θα είχε μια αίσθηση μυσταγωγίας. Αλλά όχι.

Συνήθως αυτοί που δεν θέλουν να κάνουν τα παραπάνω, είτε ήρθαν από σπόντα, είτε ξέρουν μόνο ένα κομμάτι, το πιο γνωστό και πρέπει  κάπως να το παίξουν Σπιρτούληδες. Και είναι πολλοί αυτοί στις ελληνικές συναυλίες.

This could be us

 

 

Ο Ήρθα να πιω ένα τσιγάρο

 

Αυτόν τον τύπο, σε πρώτη φάση, για να τον εντοπίσεις, θα πρέπει να κοιτάξεις χαμηλά, σε εκείνη την ψάθα που είναι τοποθετημένες οι τσάντες των υπολοίπων  της παρέας του. Έπειτα θα σηκωθεί και θα ανάψει τη δάδα που πάλευε τόσην ώρα να φτιάξει. Συνήθως δεν είναι και ο πιο τρελός fan της μπάντας, αλλά  γουστάρει και θα προτιμήσει ένα liveάκι σε ανοιχτό χώρο όπου θα μπορέσει να το σκάσει, από ένα μπαρ στο Χαλάνδρι  ή στο κέντρο. Από το τρίτο τσιγάρο και μετά αν κάθεσαι δίπλα του, θα σε κεράσει και εσένα. Είναι ήρεμος, δεν ενοχλεί κανέναν και δουλεύει για το καλό της παρέας του. Obiwanblunt

 

Κατερίνα Σπανού


Τρέφεται από τη διαφωνία, ακόμη και με τον εαυτό της. Αντιπαθεί τους βιαστικούς συμπερασματολόγους. Έχει μία σχέση μίσους και πάθους με το marketing και το hip-hop.