Είναι οι Planet, Planet of Zeus, σε μία εξ αποστάσεως συνέντευξη.

planet3

Ήταν 2011 όταν οι κοινοί θνητοί γνωρίσαμε τους Planet of Zeus. Η αφορμή, για πολλούς, ένα videoclip ονόματι “Leftovers” : τόσο όσο σκληρό, οικείο και πορωτικό όσο ένα western,  πρωτότυπο, με σκηνές από υπάρχουσα ταινία μικρού μήκους . Η πρώτη εντύπωση συνήθως καθορίζει την αγάπη σου για το οτιδήποτε, και οι Planet κατόρθωσαν να τη διατηρήσουν αναλλοίωτη.  Οι Hairy ass stoner rockers, ύστερα από επτά χρόνια του εν λόγω κλιπ, φεύγουν για tour, ώστε να μοιραστούν -για μία ακόμη φορά- την ενέργειά τους επί σκηνής με το ευρωπαίκό τους κοινό. Ως λάτρεις, συγκεντρώσαμε λοιπόν 10 κομβικά ερωτήματα γι’ αυτούς, αλά Mud Times.

 

- Στο επερχόμενο σας tour να περιμένουμε κάτι ακυκλοφόρητο; Είστε στα σκαριά κάποιου νέου album;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη περίοδος που σαν μπάντα λέμε πως ξεκινάει η διαδικασία σύνθεσης των καινούριων κομματιών. Μπορεί και ένα μήνα μετά από την κυκλοφορία κάποιου άλμπουμ να δοκιμάζουμε νέο υλικό, οπότε πάντα γράφουμε νέα πράγματα. Αυτά τα τραγούδια παίρνουν την τελική τους μορφή μόνο όταν έρχεται η στιγμή να ηχογραφηθούν, συνεπώς μέχρι τότε δεν συνηθίζουμε να δοκιμάζουμε κάτι στις συναυλίες μας.

 

- Ποια είναι η μεγαλύτερη θυσία που έχετε κάνει μέχρι τώρα για τη μπάντα;

Μια μπάντα σε αυτό το επίπεδο απαιτεί να προσαρμόσεις κάθε πτυχή της προσωπικής σου ζωής γύρω απο αυτήν. Αυτό από μόνο του είναι μια μεγάλη θυσία.

 

- Υπάρχει κάποιο στοιχείο μουσικής/guilty pleasure που θέλετε να “μπλέξετε” με τον ήχο σας και δεν το έχετε κάνει ακόμα;

Δεν υπάρχουν guilty pleasures, απλά καλή μουσική.

 

- Κάθε χρόνο περιμένουμε κάτι καινούριο από εσάς. Πώς διαχειρίζεστε την ισορροπία ανάμεσα στις προτιμήσεις σας και στις απαιτήσεις της σκηνής;

Εμείς γράφουμε μουσική για να εκφραζόμαστε, και γι’αυτόν τον λόγο πιστεύω πως έχουμε κερδίσει τον σεβασμό της σκηνής, ακροατών και ενεργών μουσικών. Δεν λειτουργούμε κατά παραγγελία, και πιστεύουμε πως είναι ο μόνος τρόπος να το κάνεις αν θέλεις να σε παίρνουν πέντε άτομα στα σοβαρά. Το βάρος πάντα πέφτει στο τί πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και δε σκεφτόμαστε το οποιοδήποτε κόστος, παρά μόνο να νιώθουμε εντάξει με τους εαυτούς μας.

 

-Υπήρξε κάποια στιγμή/στιγμές, όπου οι αντιδράσεις του κοινού να σας έκαναν να πείτε «Αυτό δεν το περίμενα»;

Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος μας, μας έχει αφήσει πολλές φορές άφωνους με διάφορες αντιδράσεις του. Δεν είναι μυστικό πως οι Planet έχουν πάντα στις συναυλίες τον πιο εξωστρεφή και πορωμένο κόσμο και τους ευχαριστούμε πολύ γι’αυτό. Μας δίνουν περισσότερη δύναμη από όσο μπορούν να φανταστούν. Φροντίζουν πολλές φορές με τον δικό τους τρόπο να γουρλώσουμε τα μάτια μας στη διάρκεια ενός live. Αν πρέπει να διαλέξω, θα πω κάτι που γίνεται εκτός σκηνής. Όταν με πλησιάζει κάποιος στη μπάρα κάποιου μαγαζιού που πίνω και μου δείχνει κάποιο Planet tattoo πάνω του. Τις φορές που έχει συμβεί αυτό, μου έχουν κοπεί τα πόδια.

 

planet of zeus

- Διαφέρουν πολύ οι επιρροές σας σε ατομικό επίπεδο; Αν ναι, πώς καταφέρατε να τα συνδυάσετε;

Η μουσική που ακούει ο καθένας μας μόνος του διαφέρει σχεδόν ακραία ανά περιόδους. Οι μουσικές καταβολές μας όμως είναι απόλυτα κοινές και βρίσκονται στα ιερά τέρατα που έφεραν το ροκ, και εν συνεχεία τον πιο σκληρό ήχο στις ζωές όλων μας. Με αυτούς σαν οδηγούς πορευόμαστε και μουσικά, αλλά και όσον αφορά τις αξίες που μας πέρασαν μέσα από τη μουσική τους και την στάση τους απέναντι στη ζωή και τους ανθρώπους.

 

- Jam ή οργανωμένο;

Φαντάζομαι εννοείς κατά τη σύνθεση των νέων κομματιών. Θα έλεγα πως λειτουργούμε καλύτερα όταν κάνουμε κάποιο jam στο studio μας. Κάποιος φέρνει κάποια ιδέα και απο εκεί και πέρα αυτοσχέδιαζουμε μέχρι να πάρει το τραγούδι την τελευταία του μορφή. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να οραματιστεί κάποιος ολόκληρο το τραγούδι και να το φέρει, αλλά και πάλι όλοι θα βάλουμε μια μικρή ή μεγάλη πινελιά μέχρι να ολοκληρωθεί.

 

- Παρομοιάστε το χρονικό της μπάντας σας με μία ταινία.

Forest Gump.

 

- Πείτε μας έναν καλλιτέχνη/μπάντα που σκίζατε τα T-shirts σας μικροί, αλλά έχετε πλέον ξεπεράσει ή ακόμα και σιχαθεί.

Είμαστε αρκετά τυχεροί για να πούμε ότι κανένα ροκ είδωλο μας δεν μας πρόδωσε σε τέτοιο βαθμό. Κατά καιρούς αρκετοί έχουν κάνει τις μαλακιούλες τους αλλά όχι σε βαθμό να τους ξεπεράσουμε. Η μοναδική περίπτωση που με ξενέρωσε προσωπικά σε απίστευτο βαθμό είναι αυτή του Anselmo. Ο άνθρωπος με τις κινήσεις του σχεδόν κατέστρεψε την απόλαυση που έπαιρνα ακούγοντας Down.

 

- Ποιο ήταν το ταβάνι σας, σαν μπάντα όταν ξεκινήσατε;

Κανένα ταβάνι δεν υπήρχε. Από 2-3 μπύρες free στα live μας και να περνάμε καλά εμείς και οι φίλοι παίζοντας μουσική. Αυτό αρκούσε για να νιώθουμε ολοκληρωμένοι. Όσο τα χρόνια περνάνε φυσικά τίθενται στόχοι, αλλά ποτέ δεν έχουμε βάλει ταβάνι. Το ταβάνι αυτομάτως βάζει κάποιο όριο και δε μας αρέσει αυτό στην ζωή, πόσο μάλλον στη μουσική.

 

planet of zeus


Κλείνοντας, οι Planet of Zeus είναι η απόδειξη πως η σκληρή δουλειά, σε συνδυασμό με την αφοσίωση, προηγούνται από οποιαδήποτε μόδα. Έτσι και αλλιώς το είχε αναφέρει και η μαμά Gump: “You have to do the best with what God gave you”. Μας έχετε συνηθίσει στα καλύτερα, συνεχίστε έτσι.

 

Επιμέλεια συνέντευξης: Κατερίνα Σπανού & Ελπίδα Κατσαφάδου.