Η συνέντευξη τoυ Edward Snowden στo BBC πoυ πρέπει να δεις

bb

Κατά τη σημερινή μου ‘’ περιοδεία’’ στο internet, έπεσε στην αντίληψη μου ένα μικρό βίντεο ενός λεπτού το οποίο ήταν ένα trailer για τη συνέντευξη του Edward Snowden στην εκπομπή Panorama του BBC One. Εξαιτίας του ότι η υπόθεση μου είχε τραβήξει την προσοχή καιρό πριν σκέφτηκα πως θα ήταν ένα ακόμη θετικό ερέθισμα και πηγή πληροφοριών στην προσπάθεια μου να κατανοήσω πλήρως την υπόθεση και να αναπτύξω μία άποψη. Βέβαια για το κανάλι στο οποίο θα “έπαιζε” η συνέντευξη είχα ενδοιασμούς μιας και είναι το κρατικό κανάλι του Ηνωμένου Βασιλείου επομένως έχει άμεση συσχέτιση με την κυβέρνηση η οποία απέκτησε τεράστιο πρόβλημα μετά τις αποκαλύψεις του Snowden.

Ο Snowden από τον Ιούνιο του 2013 έχει λάβει πολιτικό άσυλο τριετίας από το Ρωσικό κράτος το οποίο λήγει τον Ιούνιο του 2016, δηλαδή σε λιγότερο από ένα χρόνο. Άρα σίγουρα αυτό το ζήτημα θα απασχολήσει την κοινή γνώμη, δηλαδή αν ο Snowden θα επιστρέψει στις ΗΠΑ ώστε να δικαστεί ή θα ανανεωθεί το πολιτικό άσυλο που του έχει δωθεί ώστε να παραμείνει στη Μόσχα.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με την έλευση του Edward Snowden στο ξενοδοχείο που είχε δωθεί το ραντεβού.

1

Βασικό ζήτημα που θέτει ο Snowden σχετικά με τις κρατικές παρακολουθήσεις είναι ότι κανένας πολίτης ανά τον κόσμο δε ρωτήθηκε σχετικά με το αν επιθυμεί η κυβέρνηση να έχει πρόσβαση στις προσωπικές του συνομιλίες. Δεν τέθηκε ποτέ κανένα δημοψήφισμα αναφορικά με το θέμα ενώ αν δεν είχε γίνει η αποκάλυψη από τον Snowden πιθανώς οι άνθρωποι δε θα μάθαιναν ποτέ τίποτα σχετικά με τις παρακολουθήσεις.

Ο ίδιος ο Snowden παρουσιάζει εξ αρχής το επιχείρημα των κυβερνήσεων και των υπηρεσιών ασφαλείας. Η NSA, η GCHQ και άλλες μεγάλες υπηρεσίες ασφαλείας δεν παρακολουθούν απαραίτητα τις συνομιλίες κάθε ενός από εμάς, όμως μπορούν να το κάνουν. Αυτό και μόνο είναι απλή παραβίαση της ιδιωτικότητας. Ακόμα και μια καθημερινή συνομιλία μπορεί να παρακολουθηθεί από έναν εργαζόμενο της NSA δίχως την άδεια του πολίτη. Και δεν είναι μόνο οι απλοί πολίτες των οποίων οι συνομιλίες παρακολουθούνται, εώς και το προσωπικό κινητό της Angela Merkel είχε φτάσει να παρακολουθεί η NSA με αποτέλεσμα η Γερμανία και οι ΗΠΑ να φλερτάρουν με διπλωματικό επεισόδιο το καλοκαίρι του 2013.

2

Η είσοδος του κτιρίου της NSA

Η NSA όμως δε δρα μόνη μιας και συνεργάζεται και με την GCHQ, την εθνική υπηρεσία πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι σχέσεις των δύο υπηρεσιών κρατούν από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου όπου οι δύο χώρες ήταν σύμμαχοι και συνεργάτες. Η NSA διαθέτει καλύτερη τεχνολογία και τεχνογνωσία, εχέγγυα τα οποία παρέχει στην GCHQ με αντάλλαγμα την παραχώρηση δεδομένων συνομιλιών των βρετανών πολιτών. Στην ουσία δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο παραδίδει τις συνομιλίες των πολιτών του στις ΗΠΑ. Οι δύο υπηρεσίες συνεργάστηκαν για το πρόγραμμα Tempora όπου η GCHQ παγίδευε τις συνομιλίες μέσα από τις οπτικές ίνες που περνούσαν από βρετανικό έδαφος και τις παρέδιδε στις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2008 και τέθηκε σε εφαρμογή το 2011.

Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο Snowden αναφέρεται στο πρόγραμμα Smurf της GCHQ το οποίο έχει τη δυνατότητα να κατασκοπεύει και να παίρνει τον έλεγχο των smartphones που χρησιμοποιούν οι πολίτες. Λειτουργίες αυτού του προγράμματος είναι: η δυνατότητα να τίθεται σε λειτουργία ένα smartphone ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης του το έχει απενεργοποιήσει, η δυνατότητα μετατροπής του κινητού σε ακουστικό παρακολούθησης από την GCHQ και η δυνατότητα εύρεσης της θέσης ενός smartphone ανά πάσα στιγμή μέσω του GPS, ακόμα και όταν το smartphone είναι απενεργοποιημένο.

Επόμενος σημαντικός παράγοντας που τίθεται για συζήτηση είναι η θέση των social media. O Snowden θέτει το ερώτημα αν τα social media δουλεύουν για τις κυβερνήσεις βοηθώντας στις κρατικές παρακολουθήσεις ή για τους πελάτες του προστατεύοντας τα προσωπικά τους δεδομένα.

Γίνεται αναφορά στη δολοφονία του Lee Rigby, βρετανού στρατιώτη ο οποίος δολοφονήθηκε από βρετανούς τζιχαντιστές στις 22 Μαϊου του 2013, περίπου ένα μήνα πριν τις αποκαλύψεις του Snowden.

Τα ΜΜΕ του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησαν το Facebook επειδή ο δολοφόνος του Lee Rigby είχε αναφέρει σε συνομιλία του στο Facebook με μέλος της Αλ Κάιντα πως θέλει να σκοτώσει ένα βρετανό στρατιώτη.

3

Ανάμεσα στα ΜΜΕ που κατηγόρησαν το Facebook ήταν και εφημερίδα The Sun η οποία ανήκει στον γνωστό συντηρητικό και διεφθαρμένο Rupert Murdoch ο οποίος μεταξύ των άλλων είναι και πολέμιος του Εργατικού Κόμματος. Σκοπός αυτής της επίθεσης στο Facebook ήταν να υποστηρίξει ουσιαστικά τη συντηρητική κυβέρνηση και τις πολιτικές της, δηλαδή τις παρακολουθήσεις εκφράζοντας την άποψη πως σε περίπτωση που οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν πρόσβαση στα δεδομένα του Facebook και τις συνομιλίες των χρηστών του τότε ίσως η δολοφονία να είχε αποφευχθεί.

Σίγουρος για τη διάσωση του Lee Rigby σε περίπτωση που η GCHQ είχε πρόσβαση στις συνομιλίες εμφανίζεται ο Sir Malcom Rifkind, πρώην πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών και Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Simon Milner, διευθυντή πολιτικής του Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, το Facebook για να βοηθήσει σε περιπτώσεις συνεννόησης τρομοκρατών μέσω της ιστοσελίδας, βασίζεται είτε σε αναφορές από χρήστες είτε ύστερα από αιτήματα των αρχών για κάποιο συγκεκριμένο ύποπτο. Συνεχίζει λέγοντας πως το Facebook δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο τρόπο εύρεσης τρομοκρατών και επαναλαμβάνει πως βασίζεται αποκλειστικά στις αναφορές των χρηστών.

Από την άλλη πλευρά, ο Mark Rowley βοηθός Κομισάριου της Αστυνομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί πως από τη στιγμή που οι τράπεζες λογοδοτούν προς τις αρχές για πράγματα που βλέπουν στα συστήματα τότε το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν και τα social media.

Σχετικά με αυτό το ζήτημα, δηλαδή της βοήθειας των social media προς τις αρχές, πρέπει να αναφερθεί ότι οι συνομιλίες είναι κρυπτογραφημένες. Όλο και περισσότερες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις Snowden, κρυπτογραφούν τις συνομιλίες των χρηστών. Ο Snowden θεωρεί πως είναι πρόβλημα αυτό για το κράτος διότι έτσι δε μπορεί να παρακολουθήσει συνομιλίες δίχως κάποιο ένταλμα ή μετά από αίτημα προς κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, σύμφωνα με τον Snowden δε μπορεί να υπάρξει κάποια πίσω πόρτα δηλαδή κάποιος ιδιαίτερος τρόπος ώστε οι αρχές να αποκρυπτογραφούν συνομιλίες σε social media ώστε να παρακολουθούν μαζικά τις συνομιλίες των πολιτών.

Ο Simon Milner αναφέρει πως οποιαδήποτε στιγμή οι αρχές ζητήσουν την αποκρυπτογράφηση κάποιων δεδομένων, τότε το Facebook θα το κάνει.

Όσον αφορά τις κατηγορίες ενάντια στο Snowden και το μέλλον του, τα πράγματα είναι περίπλοκα. Σύμφωνα με τον Espionage Act  σε περίπτωση αποκάλυψης κρατικών και απόρρητων δεδομένων, η ποινή φυλάκισης είναι ισόβια. Και ο νόμος είναι ρητός και κατηγορηματικός κάτι που αναφέρει και ο ίδιος ο Snowden. Θέλει να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να συνεργαστεί με τις αρχές σχετικά με το ζήτημα, δηλαδή να δικαστεί, όμως με βάση αυτό το νόμο δε μπορεί να υπάρξει μια δίκαιη δίκη σχετικά με την περίπτωση του. Αν κάποιος αποκαλύψει απόρρητα έγγραφα θα αντιμετωπίσει ισόβια ποινή φυλάκισης.

Ουσιαστικά το ερώτημα είναι ‘’ Αποκάλυψες απόρρητα κρατικά έγγραφα;’’. Ανάλογα με την απάντηση κρίνεται και η έκβαση της δίκης. Ο Snowden θα απαντήσει ναι, επομένως θα πρέπει να βρεθεί στη φυλακή ισόβια. Αν όμως λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως θα δικαστεί με άλλα δεδομένα και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει βασανιστήρια τότε έχει τη θέληση να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Συμπερασματικά, ήταν μία καλή εκπομπή που έδωσε στον Snowden τη δυνατότητα να μιλήσει και μάλιστα να αποκαλύψει και νέα πράγματα για τη δράση των υπηρεσιών ασφαλείας. Είναι ένας ήρωας μιας και αποκάλυψε όλο το παιχνίδι που παιζόταν εις βάρος των ανθρώπων όχι μόνο στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά σε όλο τον κόσμο. Θυσίασε την προσωπική του ελευθερία ώστε όλοι εμείς να αναγνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο.

 

Χρήσιμα links:

Λογαριασμός του Edward Snowden στο Twitter: https://twitter.com/Snowden

Πρόγραμμα Tempora: https://en.wikipedia.org/wiki/Tempora

Trailer εκπομπής: https://www.youtube.com/watch?v=Wo9arZs21WI

Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://kat.cr/bbc-panorama-edward-snowden-spies-and-the-law-720p-mp4-t11367821.html

 

Το κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο blog Parker Report

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.