Είδαμε τo Star Wars: The Force Awakens και πάθαμε εγκεφαλικό (spoiler free)

star

Κατ’αρχάς, Παπακαλιάτη˙ Κάτι με τη μάνα σου. Ξες εσύ. Όχι ότι τα τσακάλια του Mudtimes δεν ξέρουμε ότι η παραπάνω πληροφορία είναι hoax, αλλά πες, πόσο γαμάτο είναι που έχεις έναν ακόμη λόγο, έστω και παραπληροφορητικό, να τον βρίζεις.

Δεν είναι ώρα για φουσκώματα και περηφάνιες, δεν είμαι μαλακιστήρι, αλλά το είδα το Star Wars. Στην πρεμιέρα. Σε 3D. Στις μεγάλες τις καρέκλες. Και έκανα και γιουχού όταν βγήκε το logo κι έπεσε το εισαγωγικό κομμάτι. Κι επειδή δεν είμαι μαλακιστήρι, προστάζω τον εγκέφαλό σου να παίξει αυτό το επικό εισαγωγικό κομμάτι καθώς θα σου λέω τι να περιμένεις, ΧΩΡΙΣ ΣΠΟΪΛΕΡ.

Αλλά ας προλάβουμε κάποιες αντιδράσεις. Όλες τις αντιδράσεις. Αυτή τη μιζέρια που έχει καταβάλει τους χιπστεράδες στην ψυχή, που ξαφνικά τον τελευταίο μήνα θυμήθηκαν ότι μισούν/αντιπαθούν/αποτάσσουν/απαξιούν το star wars, λάσπη τη ρίχνω, λάσπη. Συγχαρητήρια που είστε υπεράνω fanboyισμού, είστε οι καλύτεροι – όπως και όλοι οι υπόλοιποι. Οι υπόλοιποι που κάνουν δηλώσεις ότι δεν τους ενδιαφέρει, επιστρέφω τη δήλωση, ούτε εμένα με ενδιαφέρει που δεν σε ενδιαφέρει. Ενδιαφέρει όμως πολύ κόσμο και δεν σε αφορά και κάνε κάτι άλλο που σε ενδιαφέρει. Ενδιαφέρει. Αυτά.

Οι υπόλοιποι τσιρίξτε. Και καλά κάνετε και τσιρίζετε, γιατί ΑΞΙΖΕ ΓΑΜΩ ΤΟ ΜΠΕΛΑ, ΑΞΙΖΕ. Δεν είναι η καλύτερη ταινία του κόσμου, μα φυσικά και όχι. Κανένα από τα Star Wars δεν είναι. Είναι σίγουρα καλύτερη από τη δεύτερη τριλογία, μα φυσικά και ναι. Είναι πολύ πιο σύγχρονη και σωστά βολεμένη στο 2015 από την πρώτη τριλογία (βλέπε και κορίτσι και μαύρος, diversity στο Star Wars λέμε ). Και πάνω από όλα, σέβεται το franchise, χωρίς να γλύφει την ποδιά της πρώτης τριλογίας – με μία επιφύλαξη. Η δομή της πλοκής είναι κοντά στο A New Hope (και αυτό δεν είναι σπόιλερ, φαίνεται από το πρώτο λεπτό), με τις μεγάλες διαφορές ότι η ηθοποιία, η σκηνοθεσία και οι διάλογοι είναι -έτσι για αλλαγή- αρκετά καλά ώστε να μην σε αποσπούν από το υπόλοιπο έργο. Hayden Christensen – να τ’ ακούς.

Και κάτι σημαντικό, πολύ σημαντικό: Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν βγει πολλές ταινίες “movie theater bait”, βλέπε Interstellar, Martian, Gravity και άλλα διαστημικά, transformers και λοιπόι σούπερ ήρωες, και σίκουελ χωρισμένα σε rad/4 μέρη. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, όλες βρωμούσαν λεφτά ή βραβεία και στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν απογοήτευση. Η φάση ήταν “καλή, ναι, αλλά”. Το The Force Awakens φυσικά και θέλει τα λεφτά σου αλλά οι άνθρωποι δεν είναι χαζοί. Ενώ τα λεφτά της θα τα έβγαζε, και θα τα βγάλει ούτως ή άλλως και θα μπορούσαν να το χέσουν το θέμα, η ταινία είναι φτιαγμένη με σεβασμό προς το κοινό που λατρεύει το franchise, σε αυτούς που το είδαν πρώτη φορά το ’77, με αυτούς που το είδαν πρώτη φορά όταν ήταν 7, με αυτούς που ξεκίνησαν με τη δεύτερη τριλογία (και μετά φυσικά αντιλήφθηκαν τη μαγεία της πρώτης). Όμως και κάτι ακόμη: η ταινία είναι φτιαγμένη και με σεβασμό προς αυτούς που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ τους Star Wars ή έστω, δεν τους καίγεται και κανένα καρφί και κάποιος τους σέρνει στον σινεμά. Η οπτική γοητεία του The Force Awakens δεν υπάρχει σε κανένα άλλο Star Wars, 2μιση ώρες περνάνε νερό, με αμείωτο ενδιαφέρον, και όταν βγαίνεις από την αίθουσα, μπορείς να πεις “ναι ρε γαμώτο, πέρασα άψογα”.

Το The Force Awakens είναι η δικιά μου ταινία της χρονιάς. Αφ’ενός γιατί πέτυχε το μάρκετινγκ στο δόξα πατρί, αφ’ετέρου γιατί δεν απογοήτευσε, από τρίτου γιατί έπεσε δουλειά και τέλος γιατί σέβεται τον κάθε θεατή του, σε αντίθεση με το 99% των blockbusters των τελευταίων (δεκα)ετιών. Me Gusta. Και ‘συ θα gusta.

*Επειδή είμαι φίλη σου, θα σου φτιάξω αυτό το σκηνικό: Σκέψου ότι κάθεσαι στον σινεμά σου, έχει πάρει τα βουτυρωμένα σου ποπκορν (τα οποία περιμένεις να πέσει το κείμενο για να αρχίσεις να τρως, τι εννοείς), και βλέπεις τα μπλε γράμματα “A long time ago, in a galaxy far, far away…”. Και μετά πέφτει η ορχήστρα. Και μετά το logo. [Ελάχιστο SPOILER που υπάρχει και στο τρέιλερ] Και βλέπεις το Millenium Falcon να ξαναπετά. Ε, σκατά, ναι.

Σοφία Πυργιώτη


Σκληράδα επιπέδου βουτυρομάχαιρου. Στην πραγματικότητα, είναι μέτρια σε όλα – Πειστήριο: Το μεγαλύτερό της επίτευγμα είναι ότι δεν ζει στην Ελλάδα. Θάνατος σε όλα τα είδωλα.