Σκοτεινοί μύθοι, με ή χωρίς Χάρι Πότερ, στις Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου.

ermioni
 Δεν λέγεσαι Χαριποτερικός αν δεν έχεις διαβάσει τα επτά βιβλία της σειράς. Οι κακές γλώσσες θα πουν ότι πλέον δεν λέγεσαι Χαριποτερικός αν δεν έχεις διαβάσει τα οκτώ  βιβλία της σειράς, αν μετρήσουμε το “Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί”, ίσως όμως αυτό θέλει κουβέντα για τους παλιούς. Αν δεν σου φτάνουν αυτά και θέλεις λίγη ακόμη από την μαγική παράδοση στο κεφάλι σου, θα έχεις ήδη ψάξει και βρει τα 3 μικρά βιβλιαράκια που κυκλοφόρησαν από την Rowling χρόνια πριν την φετινή κυκλοφορία του σεναρίου του θεατρικού έργου. Μιλώ φυσικά για το “Κουίντις ανά τους αιώνες”, τα “Φανταστικά Ζώα και πού Βρίσκονται” όπως και τις “Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου”. Η κινηματογραφική μεταφορά του δεύτερου είναι πλέον γεγονός ενώ ανακοινώθηκε ότι  περιμένουμε τριλογία. Αυτό όμως που διάβασα πρώτο από τα τρία και  μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν οι Ιστορίες του Μπιντλ, μια εκ των οποίων ξέρεις κι εσύ που διάβασες ως τους κλήρους του θανάτου. Ακόμη όμως κι αν δεν έχεις διαβάσει ούτε μια αράδα σχετικά με τον Χάρι στη ζωή σου, αυτό εδώ μπορεί να αποτελέσει υπέροχο ανάγνωσμα από μόνο του. Εξηγούμαι.

Οι Ιστορίες του Μπιντλ, ήταν για τον κόσμο των μάγων όσο διαδεδομένες και κλασσικές είναι σε ‘μας οι ιστορίες των αδελφών Grimm ή του Hans Christian Andersen.

Σε ό,τι αφορά “τη θέση” της συγκεκριμένη συλλογής παραμυθιών στον κόσμο του Χάρι, αυτή βρίσκεται στη βιβλιοθήκη κάθε μαγικής οικογένειας που σέβεται τον εαυτό της ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει από τη μεγάλη βιβλιοθήκη του Hogwarts. Ένα αντίτυπο αυτού του βιβλίου κληρονομεί η Ερμιόνη από τον Ντάμπλντορ μετά τον θάνατό του, κληροδότημα που αποτελεί μεγάλο  γρίφο στο έβδομο βιβλίο λόγω της ιστορίας των τριών αδελφών και των δώρων που πήραν από τον Χάρο (το ραβδί από κουφοξυλιά, την πέτρα της ανάστασης και τον αόρατο μανδύα). “Κυκλοφορούν” σε μετάφραση της Ερμιόνης Γκρέιντζερ και σχόλια του καθηγητή Dumbledore στο τέλος κάθε ιστορίας. Περιλαμβάνονται πολλά κλασσικά παραμύθια όπως «η Κρήνη της Καλοτυχίας», «η τριχωτή καρδιά του μάγου» και φυσικά η περιβόητη προαναφερθείσα «ιστορία των 3 αδελφών» που απασχόλησαν πολλούς αναγνώστες ενώ εντυπωσίασε αρκετά τόσους άλλους που προχώρησαν σε τατουάζ αυτού το συμβόλου:

deathlyhallows

Η J.K Rowling αποφάσισε  για καλή μας τύχη να το κυκλοφορήσει και στον κόσμο των Μαγκλ, κάτι που ξυπνά όνειρα να δω βιβλιοδετημένα στα ράφια μου πολλά ακόμη (δεν θα με ενοχλούσε καθόλου να διαβάσω για παράδειγμα  το «Hogwarts και η ιστορία του» της Bathilda Bugshot).

Στην εισαγωγή του βιβλίου η Rowling διακρίνει τις διαφορές και τις ομοιότητες των παραμυθιών των μάγων από τα παραμύθια που εμείς γνωρίζουμε, κάνοντας έτσι μια δική της λαογραφική ανάλυση των αξίων που περνούν στα παιδιά από αυτά. Έτσι, ενώ και στους δύο κόσμους η καλοσύνη ανταμείβεται και η κακία τιμωρείται, στα δικά μας παραμύθια η μαγεία συχνά φέρνει το πρόβλημα ή τη λύση, καθώς όμως στην πραγματικότητα των μάγων αποτελεί τη συνήθη καθημερινότητα, οι ήρωες παίρνουν τη μοίρα στα χέρια τους για να βρουν λύση στα προβλήματα τους.

Το βιβλιαράκι αυτό μετρά μόλις 88 σελίδες και διαβάζεται πανεύκολα, ενδιαφέρον όμως δεν έχει μόνο επειδή αποτελεί αυτούσιο τεμάχιο από τον κόσμο του Harry Potter που μόλις πήρε σάρκα και οστά αυτόνομο, έξω από αυτόν. Ενδιαφέρον μεγάλο έχει και επειδή φαίνεται από πρώτο χέρι η μεγάλη επιρροή που άσκησε η κέλτικη παράδοση στην Rowling εμπνέοντας την να δημιουργήσει τόσες πτυχές του φανταστικού της κόσμου.

Πρόσφατα, διάβασα μια συλλογή ιρλανδικών παραμυθιών σε επιμέλεια W.B Yeats (Fairy & Folk Tales of the Irish Peasantry)  και οι ομοιότητες είναι καταπληκτικές. Γι’αυτό πιστεύω ότι οι Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου μπορούν να διαβαστούν και από αυτούς που αγαπούν την Βρετανική παράδοση του folklore και των σκοτεινών μύθων που τη συνοδεύουν, χωρίς απαραίτητα να φοίτησαν νοερά για επτά χρόνια σε σχολή για μαγείες και ξόρκια. 

ermioni3

Αναδημοσιεύεται από το Wicked Vibes bring the Joy.