Οι αντιδράσεις για ένα gay – friendly animation είναι και η απόδειξη ότι χρειαζόμαστε περισσότερα τέτοια ταινιάκια

heartbeat
Το In A Heartbeat είναι μια μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων, πτυχιακή εργασία των Beth David & Esteban Bravo για λογαριασμό του Ringling College of Art & Design. Χρηματοδοτήθηκε μέσω Kickstarter και τα πήγε περίφημα. Αφηγείται μια ιστορία αγάπης με απλό κι ενίοτε αστείο τρόπο, όπως χιλιάδες άλλες animation ταινίες. Τι την έκανε όμως να ξεχωρίσει; Μα φυσικά το ότι περιγράφει τον έρωτα ενός αγοριού για έναν συμμαθητή του.
 
Είναι το πρώτο gay romance που βλέπουμε στις οθόνες μας; Και βέβαια όχι. Πιθανόν όμως, είναι το πρώτο που αποδίδεται με το «παιδικό» format του animation (αν κάποιος αναγνώστης γνωρίζει αν έχει προηγηθεί τέτοιου τύπου προσπάθεια, ας μας διαφωτίσει στα σχόλια). Τονίζουμε το «παιδικό» με ειρωνικά εισαγωγικά μια και η συγκεκριμένη προσπάθεια σε επίπεδο αισθητικής χρωστά πιο πολλά στην τέχνη της Pixar ή της Dreamworks παρά στα αμιγώς ενήλικα Family Guy ή Rick & Morty για παράδειγμα. Οι προθέσεις των δημιουργών είναι ξεκάθαρες: ένα όμορφο love story είναι ένα όμορφο love story, δεν αποτελεί αποκλειστικότητα straight χαρακτήρων – έστω και ψηφιακών – και καιρός είναι να σπάσει αυτό το καλούπι, όχι παρόλο που το βλέπουν και τα παιδιά μας, αλλά επειδή το βλέπουν και τα παιδιά μας.
 
Οι καταδικασμένες αγάπες λόγω συντηρητικού περιβάλλοντος ήταν, είναι και θα είναι πηγή έμπνευσης για τους κινηματογραφιστές, ακόμα και τους «παιδικούς». Aladdin & Jasmine, Shrek & Fiona, Μανούσος Βροντάκης & Κατερινιώ Φουρτουνάκη, από τα αριστουργήματα μέχρι τα σκουπίδια αυτές οι ιστορίες «λένε» το ίδιο ακριβώς πράγμα. Το ίδιο ακριβώς που «λέει» και το In A Heartbeat. Παρεμπιπτόνως, ας το δούμε: 

 

Όμορφο, απλό και ίσως κοινότυπο αν ζούσαμε σε έναν κόσμο χωρίς κομπλεξικούς. Η δύναμη της ταινίας αφορά την αδυναμία του όχλου να κατανοήσει το αυτονόητο. Δε θα πούμε το χιλιοειπωμένο «σεβασμός στη διαφορετικότητα» αλλά το πιο συγκεκριμένο «ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΚ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΡΙΧΡΟΝΟ ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΗΘΕΙ ΜΕ ΕΝΑ GAY LOVE STORY». Ειδικά με ένα που αγγίζει το ακόμα πιο ευαίσθητο θέμα του εφηβικού gay έρωτα στο εχθρικό περιβάλλον του σχολείου. Γιατί αν τα παιδιά μας δουν τώρα αυτή την ταινία, πριν δηλητηριαστούν με κάθε λογής φασίζουσες νοοτροπίες που θα τους φυτέψουν οι γονείς τους, το πιθανότερο να μην καταλήξουν σαν τους παρακάτω:

heartbeat_comments2

heartbeat_comments3

heartbeat_comments

Πριν ένα χρόνο έγινε τεράστιο buzz στην υπόνοια που άφησε το trailer του Finding Dory ότι περιέχει κι ένα ζευγάρι λεσβιών στους περιφερειακούς χαρακτήρες (τελικά ήταν κομπάρσες με 1-2’’ on screen). Πριν λίγους μήνες έγινε αντίστοιχος χαμός όταν υπονοήθηκε ότι δυο δεύτεροι ρόλοι (αμφότεροι άντρες) στο live action remake του Beauty and the Beast φλέρταραν μεταξύ τους. Το «πρόβλημα» και στις δυο περιπτώσεις είναι πως πρόκειται για παραγωγές που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά. Το αληθινό πρόβλημα αφορά ξεκάθαρα κακούς γονείς που θεωρούν ότι αν τα παιδιά τους εκτεθούν σε κάποιες συγκεκριμένες μορφές εκδήλωσης αγάπης, θα «μολυνθούν». Δεν έχουμε παρά να ελπίζουμε σε ακόμα περισσότερα In A Heartbeat, σε ακόμα περισσότερους LGBTQ χαρακτήρες σε όλο το ηλικιακό rated φάσμα της τέχνης, μέχρι να μας αδειάσει τη γωνιά και το τελευταίο ομοφοβικό σκουπίδι, μια και τα παιδιά τους θα έχουν ήδη «διαβρωθεί» και θα είναι, πώς να το πούμε κομψά, όχι καθίκια.
 
Κλείνουμε με ένα από τα λίγα σχόλια προς την ταινία που βγάζουν νόημα.
heartbeat_10
ΥΓ. Τελικά το μήλο τι απέγινε;
 heartbeat2

Διονύσης Νταλκάς


Αποψιάτορας. Ημιμαθής ξερόλας. Εθισμένος στο ρολό φυσαλίδας. Είδωλο του ο Ιζνογκούντ.