Indie φιλμάκια για να δεις #1

2

Ενθουσιάζομαι με τις περιπέτειες που σπάνε ταμεία, τις μεταφορές από τα βιβλία που έχω λατρέψει, διατηρώ μια ευγενική απόσταση ασφαλείας από τις ταινίες τρόμου με αποτέλεσμα να είμαστε αγαπημένοι από μακρυά. Τίποτα όμως στον τομέα του κινηματογράφου δεν με γοητεύει τόσο όσο το να βρίσκω indie ταινίες για να δω.

Ξεκίνησαν ως projects που γύριζαν σκηνοθέτες χωρίς τις  πλάτες των μεγάλων εταιρειών παραγωγής και άρα χαμηλό budget- ελεύθερο όμως περιεχόμενο, για να καταλήξουν τα τελευταία χρόνια να κερδίζουν έδαφος και κοινό. Αυτό υποθέτω συμβαίνει για τον ίδιο λόγο που κερδίζουν και ‘μένα. Έχουν αλλάξει τη μορφή των προβαλλόμενων χαρακτήρων, καταπιάνονται με τα καθημερινότητα των ανθρώπων, ιδίως των νέων ηλικιών και άρα αφορούν τους millenials περί των οποίων άρχισε να γυρίζει όλη η αγορά.

Όπως και στην περίπτωση των young adult βιβλίων (για νεαρούς ενήλικες), τα indie films, ανεξάρτητα από το αν τοποθετούνται σε ρεαλιστικό περιβάλλον ή όχι, ασχολούνται με τη ζωή των ανθρώπων σήμερα και τα υπαρξιακά τους, τα σύγχρονα ενδιαφέροντα τους, τις σχέσεις τους, τις φιλίες τους, τα οικονομικά τους, τη φαντασία τους, χωρίς όμως να πέφτουν σε απύθμενο δράμα. Παίρνουν θέση σε σύγχρονα πολιτικά ζητήματα που ανακύπτουν, είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα μας.

Σε μία πρώτη λίστα που περιλαμβάνει πολύ λίγα αλλά αξιοσημείωτα φιλμάκια, χρησιμοποιώ τον όρο indie ευρέως. (To δε intro στα επόμενα volumes θα είναι τίνι τάηνι, το υπόσχομαι. Αν δεν είναι, θα φέρω θάλασσα στο χωριό σας.)

 

1. About Alex

Mία παρέα επανενώνεται μετά από καιρό επειδή ο ένας εκ των φίλων τους κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Κι όμως το κλίμα της ταινίας δεν βαραίνει πολύ, τρέχει παράλληλα με όποια ζητήματα μπορεί να αντιμετωπίζει μια παρέα. Υφαίνεται ένα εγκώμιο για την φιλία, τα προβλήματα της ενηλικότητας, τις σχέσεις που αλλάζουν στην πορεία των χρόνων. Οι διάλογοι είναι πανέξυπνοι, μπορείς να αγαπήσεις τους χαρακτήρες και ίσως θα θελήσεις να τη δεις πάνω από μία φορές για να καταλάβεις καλύτερα ή να ξαναθυμηθείς τις φιλοσοφίες του κυνικού Josh.

H ταινία ανήκει στην υποκατηγορία indie που λέγεται mumblecore. Το concept αυτού είναι ταινίες που γυρίζονται σε περιορισμένα σκηνικά, συνήθως στο εσωτερικό ενός σπιτιού όπως συμβαίνει και στα sitcoms. Δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχουν μόνο ηθοποιοί, μπορεί να παίζει μια παρέα φίλων.  Εδώ το cast μετράει  αγαπητά ονόματα όπως του Max Greenfield (New Girl), του Jason Ritter (Parenthood, Girls), Aubrey Plaza (Parks and Recreation, Safety Not Guaranteed).

 

2.  Dear White People

“the minimum requirement of black friends needed in order to not seem racist has just been raised to two. Sorry, but your weed man doesn’t count.”

Κάπως έτσι ξεκινάει το trailer και ήδη έχεις αγαπήσει την πρωταγωνίστρια. Το φιλμάκι αυτό έχει κάπως περίεργη σκηνοθεσία, πειραματίζεται με τα θέματα του ρατσισμού και του αντίστροφου ρατσισμού ενώ προσφέρεται για συζήτηση. Αν είσαι κορίτσι προσφέρεται και για λατρεία του φοβερού στυλ της πρωταγωνίστριας αλλά μαζεύομαι και επιστρέφω στα της ταινίας. Εμπνευσμένη από αληθινά περιστατικά, είναι τρομερά έξυπνη, μια σύγχρονη σάτιρα που εκτυλίσσεται σε κάποιο πανεπιστήμιο της Αμερικής. Πέρσι και φέτος γυρίστηκαν και άλλες παρόμοιες θεματικά αφού και η πολιτική επικαιρότητα το προστάζει βλ. το κίνημα Black Lives Matter (i can’t breath).

 

3.  Happythankyoumoreplease

Ένας νέος που δεν έχει σταθερή δουλειά, πρόγραμμα και υποχρεώσεις βρίσκει ένα  ασυνόδευτο αγοράκι στο μετρό. Μέχρι να δηλώσει την εύρεση του, μαθαίνει να συμβιώνει με το παιδί. Η όλη ταινία διδάσκει πως να μάθεις να δέχεσαι και να αγαπάς τον εαυτό σου, πώς να αγαπάς και να δέχεσαι τους άλλους. Σε διάφορα σημεία έπιασα τον εαυτό μου να θέλω να πιάσω μολύβι και χαρτί για να σημειώσω quotes.

Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής είναι ο Jose Radnor (How I Met Your Mother), όνομα συνδεδεμένο με τέτοιες ταινίες. Παίζει η Zoe Kazan, ένα κορίτσι που φτιάχτηκε για την indie σκηνή και η Kate Mara.

“You don’t have to keep it together all the time.”

 

 

 

4. Frances Ha

Κι άλλα ηχηρά ονόματα στο χώρο αυτό: o Noah Baumbach (The Squid and the Whale) σκηνοθετεί σε συνεργασία με την Greta Gerwig (Mistress America, Greenberg) μια ασπρόμαυρη ταινία που όσο παρακολουθούσα δεν εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα, έπειτα όμως τη σκεφτόμουν. Η Frances είναι μια αλλόκοτη προσωπικότητα που ακόμη διαμορφώνεται και ψάχνεται. Είναι χορογράφος, ή δεν είναι? Δεν κάνει και πολλά αυτήν την περίοδο εν αντιθέσει με την κολλητή της φίλη που προχωράει χωρίς εκείνη. Γυναικεία φιλία και προσωπική αναζήτηση. Χουρέη για όλους τους 20 something.

Πρ’ότι ασπρόμαυρη δεν χάνει τη σύγχρονη εικόνα της. Μια αντίθεση που την κάνει ακόμη πιο έξυπνη. Αν θέλεις βέβαια μια ταινία που να προχωράει γρήγορα ίσως δεν είναι για σένα.

Εδώ κάνει την εμφάνιση του ο Adam Driver, o οποίος μετά το ρόλο του στη σειρά Girls πήρε τα πάνω του. Έγινε άμεσα ένας από τους ηθοποιούς που σίγουρα θα δεις σε ένα indie ταινιάκι που σέβεται τον εαυτό του.

 

5. Like Sunday Like Rain

Μία νέα κοπέλα γίνεται νταντά ενός χαρισματικού αγοριού ευκατάστατης οικογένειας. Είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες, σε ρόλους που για την ηλικία του καθενός φαίνονται ανεστραμμένοι. Εκείνος όντας ανήλικος γράφει ήδη μουσικές συνθέσεις, είναι ένας μικρός διανοούμενος. Εκείνη, επίσης μουσικός, δεν έχει φτάσει τους στόχους της. Εκεί που ομοιάζουν είναι η έλλειψη εκτίμησης από τους κοντινούς τους ανθρώπους. Η δημιουργία μιας τόσο ζεστής σχέσης μεταξύ τους που έλκει, ισορροπεί τα ανόμοια και τα ξαναβάζει σε μια σωστή βάση είναι και η ουσία της. Ήσυχη, χωρίς πολλούς διαλόγους είναι ελαφρώς μελαγχολική και το soundtrack είναι υπέροχο. Παίζει η Leighton Meester (Gossip Girls), o Billie Joe Armstrong και ο Julian Shatkin.

Περισσότερα εδώ.